Wallonië bezoeken in tijden van Covid-19

Wallonië fysiek bezoeken is momenteel niet aan de orde. In afwachting daarvan is het wel mogelijk om verschillende plekken op een virtuele manier te ontdekken. Of het nu is om erbij weg te dromen of om inspiratie op te doen voor later op het jaar, hier geven we een overzicht mee van de mogelijkheden om het zuiden van ons land te bezoeken zonder de coronamaatregelen te overtreden.

Virtueel museumbezoek

Heel wat musea doen hun best om hun culturele aanbod tot bij de bezoekers thuis te brengen. Dat doen ze bijvoorbeeld door extra content zoals video’s en foto’s te delen op hun website en andere communicatieplatformen. In Picardisch Wallonië is die content zelfs gebundeld op één website die regelmatig geüpdatet wordt. Maar je kan ook zelf een kijkje nemen in verschillende musea. Zo kan je dankzij Google Maps ronddwalen in het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon in Vieux-Genappe of in het Memoriaal 1815 in Waterloo. Het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum in Binche geeft virtueel toegang tot hun huidige tentoonstelling “Happy Heads” en het Mundaneum in Bergen is dan weer te bezoeken via Google Arts & Culture. Ook de Abdij van Stavelot en het Aquarium-Museum in Luik bieden een virtuele bezoekmogelijkheid aan. Verder zijn er nog enkele bezienswaardigheden die geen musea zijn maar ook op dezelfde manier te bezoeken zijn.

Audiotours met foto’s

Via het platform izi.Travel kan je heel wat wandelingen virtueel afleggen in de vorm van een audiotour met foto’s. Hun aanbod is internationaal, maar ook Wallonië is van de partij, zelfs met heel wat tours in het Nederlands. Wanneer je een wandeling gekozen hebt, krijg je het plannetje ervan te zien en kan je klikken op de verschillende bezienswaardigheden langs het parcours. Daar krijg je niet alleen een foto van te zien, maar je kan ook luisteren naar de uitleg over wat je ziet, alsof je met een gids op pad bent.

Ontdekkingen in 360°

Met 360°-gradenfotografie komen foto’s bijna tot leven. Je kan een bepaalde plaats vanuit alle hoeken bekijken, alsof je er zelf staat. Perfect dus voor wie van thuis uit het gevoel wil opwekken even elders te zijn. Vooral in Luik en omgeving is het aanbod groot dankzij fotograaf Thierry Lechanteur. Hij deelt zijn creaties online, zodat je een 360°-graden bezoek kan brengen aan onder meer het Prinsbisschoppelijk Paleis, het majestueuze station van Luik-Guillemins en de Luikse opera.

Verder kan je in de provincie Namen ook het parcours naar Compostela op die manier bewonderen, en in Dinant en omgeving werden meer dan 30 plaatsen in 360° gefotografeerd, met prachtige landschappen in het aanbod.

Opera in de huiskamer

De Luikse opera heeft beslist om haar geplande voorstellingen, die nu noodgedwongen geannuleerd werden, gratis te streamen via haar YouTube-kanaal. Op de exacte tijdstippen van de geplande voorstellingen kunnen cultuurfanaten nu dus vanuit de huiskamer op YouTube kijken en luisteren naar eerder opgenomen versies van deze concerten.

Plaatjes kleuren

De toeristische dienst van Doornik brengt de historische stad tot bij de mensen thuis dankzij hun kleurplaten. Vooral gezinnen met kinderen kunnen hier hun hartje aan ophalen. En op die manier misschien ook inspiratie opdoen voor een citytripje later op het jaar, waarbij het mogelijk zal zijn om de kathedraal, het belfort en de lakenhalle ook in het echt te aanschouwen.

Ook het museum Grand Curtius in Luik heeft verschillende kleurplaten in de aanbieding. Het betreft stukken uit hun collectie.

Meer info: www.walloniebelgietoerisme.be