Wandelpatrimonium Gr Hertogdom Luxemburg

Wandelingen zijn een uitstekende manier om het patrimonium van een regio te ontdekken. Het Groothertogdom-Luxemburg is een paradijs voor wandelaars en voor natuurliefhebbers. Denk maar aan indrukwekkende bossen, smalle paden, wilde rotsformaties, adembenemende vergezichten en diepe valleien die alleen bereikbaar zijn via afgebakende en beveiligde wandelwegen. In 2022 krijgt Éislek Pied er maar liefst 18 nieuwe wandelroutes bij in het noorden van Luxemburg. Wil je liever naar het zuiden van het land? Bijvoorbeeld naar het door de UNESCO erkende biosfeerreservaat? Dan is Minett Trail jouw route bij uitstek, een wandelweg van 90 km lang. Je ontdekt hier het oude mijngebied dat in volle heropleving is, mede dankzij ESCH 2022, de culturele hoofdstad van Europa.

Éislek Pied – 18 wandelroutes

De regio Éislek bevindt zich in het noorden van Luxemburg en biedt prachtige bossen, groene heuvels, diepe valleien en vlaktes waar de wind wild door je haren vliegt. Éislek staat met stip op de agenda van veel wandelaars maar dit jaar komen daar 18 nieuwe wandelroutes bij. Het zijn stuk voor stuk mooie circulaire wandelingen in de regio en routes die conform de strikte normen van de Europese Wandelfederatie zijn. Hierdoor hebben de routes alvast een kwaliteitslabel en zijn ze goed op weg om het certificaat “Leading Hiking Regio – Best of Europe” binnen te halen.

Wie van een actieve vakantie houdt, kan zich uitleven op de heuvels en in de indrukwekkende natuur. Wie eerder van kunst en geschiedenis houdt, krijgt een breed arsenaal aan forten en kastelen voorgeschoteld. De meeste wandelroutes zijn thematische wandelingen rond een specifiek element: steen, water, fauna of flora. Ook de moeilijkheidsgraad is bijzonder divers : er zijn wandelingen van ruim 20 km tot korte routes van 6 km, ideaal voor wie af en toe de benen wil strekken.

Meer informatie op: https://www.visit-eislek.lu/nl/natuur-wandelen/wandelen/eislek-pied

Praktisch comfort : LuxembourgCard

Deze kaart is de tool bij uitstek voor een geslaagd verblijf. Naargelang de variant die je koopt, krijg je vrije toegang tot meer dan 60 musea, kastelen en toeristische attracties gedurende 1, 2 of 3 dagen. Er bestaat ook een groepskaart (3 tot 5 personen) voor 3 dagen tegen de voordeelprijs van 68 euro; de gebruikte dagen hoeven elkaar niet verplicht op te volgen.

LuxembourgCard is online te koop alsook in meerdere fysieke verkooppunten ( https://www.visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card). Wat er nieuw is? Het feit dat de LuxembourgCard sinds mei 2021 ook in een digitale versie bestaat en ook voor twee personen beschikbaar is. !

LuxembourgCard Applicatie

Dit is een gratis app (offline modus) die ook werkt zonder de aankoop van de LuxembourgCard. Met deze app vind je relevante info, laat je je begeleiden en ontvang je tips over plaatsen die de moeite zijn om te ontdekken. De applicatie is beschikbaar via de App Store of via Google Play.

Praktische informatie… voor een gesmeerd verblijf

” Het openbaar vervoer (tram, bus, trein) in en buiten Luxemburg-stad is volledig gratis. Informatie: vdl.lu -www.mobiliteit.lu/en/ (uurroosters online)”

Luxemburg heeft een uiterst kwalitatieve fietsinfrastructuur en een netwerk van 950 km fietspaden, speciale stroken voor tweewielers en een verbinding met EuroVelo”

Move, We carry.

Deze dienst werd gelanceerd in 2020 en is ook in 2022 beschikbaar voor reizigers. Move, We carry zorgt voor het transport van je bagage, handig wanneer je Luxemburg te voet of met de fiets ontdekt en je reis opdeelt in etappes. Je bagage wordt om 10u ‘s ochtends opgehaald en dezelfde dag vóór 16u geleverd. De ophaal- en leverpunten zijn iedere betalende logeerplaats in het Groothertogdom (Informatie: movewecarry.lu).

Minett Trail & UNESCO biosfeer

Het oude mijngebied in het “Land van de Rode Aarde” is een echte hotspot aan het worden. De naastgelegen stad Esch-sur-Alzette is in 2022 culturele hoofdstad van Europa en dat trekt veel volk naar het zuiden van Luxemburg. Maar er is meer… vanaf eind april opent een gloednieuwe wandelroute die door alle gemeentes van het biosfeerreservaat loopt. Zo kan je als bezoeker het reservaat ontdekken tijdens een lange of korte wandeling.

Als wandelaar geniet je van unieke en spectaculaire landschappen en ontdek je tegelijkertijd de schoonheid en de geschiedenis van de oude mijnen. Deze getuigen van een verleden vol uitdagingen voor het land. De regio is de afgelopen dertig jaar ook serieus veranderd. Het gebied is trots op het verleden, heeft zich heruitgevonden en is nu een regio die bol staat van innovatie, economische ontwikkeling en concrete stappen om de biodiversiteit en de duurzaamheid te waarborgen. In dat kader maakt de regio al sinds oktober 2020 deel uit van een internationaal netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen. Dit netwerk wordt officieel erkend door de UNESCO met het label ‘Man and Biosphere’ (minett-biosphere.com).

Het gloednieuwe parcours zal in de loop van het jaar ook aangevuld worden met een reeks van 11 ‘gîtes’ (in de 11 gemeentes), een ambitieus project dat origineel en divers uit de hoek wil komen.

Meer informatie op:

https://www.visitminett.lu/en/what-to-do/hiking-walking/fiche/walking/minett-trail