Wereld hart dag

Help je hart gezond te houden met olijfolie uit Europa

 

Wist je dat je je cholesterol kan verlagen door verzadigde vetten te vervangen door onverzadige vetten? Hoog tijd om een voorraadje olijfolie in te slaan want dit vloeibaar goud bestaat voor ongeveer 80% uit oliezuur en linolzuur…allebei onverzadigde vetten! Geen wonder dus dat men Europese olijfolies uit Spanje op het menu zet om vandaag ‘Internationale Dag van het Hart’ te vieren.

Europese olijfolie voor een evenwichtig dieet dat je hart een handje helpt

Een hoog cholesterolgehalte vormt een risico voor het ontwikkelen van coronaire hartziekten. Maar door verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten zoals olijfolie kan je je cholesterolwaarden verlagen en onder controle houden. “Aangezien we daar echter niet meer dan 10% van mogen consumeren in olies rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren – het gaat dan voornamelijk over zaadolies – kunnen we dit omzeilen door ze te vervangen met olies rijk aan oliezuur. Eén van de belangrijkste hiervan is olijfolie. Dit vermindert je cholesterol drastisch, een goede zaak want indien deze te hoog is, vormt dit één van de voornaamste cardiovasculaire risicofactoren”, zegt José López Miranda, professor aan de Medische Faculteit van de Universiteit van Córdoba en directeur van de ‘Internal Medicine Clinical Management Unit’ van het Universitair Ziekenhuis Reina Sofía in Córdoba.

De gouden held die je beschermt tegen oxidatieve stress

Met een glansrol voor extra vierge olijfolie in een gebalanceerd voedingspatroon, is het belangrijk om in de kijker te zetten dat Europese olijfolies uit Spanje een bron zijn van polyfenolen. Deze anti-oxidanten helpen je immers om je bloedvetten te beschermen tegen oxidatieve stress. Dit positief effect realiseer je al bij een dagelijkse dosis van 20 gram vierge – of extra vierge olijfolie. “Olijfolie bevat enkele minderheidscomponenten, voornamelijk fenolische verbindingen die de LDL partikels (‘slechte cholesterol’) beschermen tegen oxidatie. Het voorkomt dat deze slechte cholesterol-deeltjes in onze bloedvaten terecht komen, wat anders aderverkalking zou veroorzaken, dé basis voor het ontwikkelen van elke hartgerelateerde ziekte”, licht professor José López Miranda toe.

Een bron van vitamine E

In extra vierge – en vierge olijfolie vinden we trouwens nòg een natuurlijke anti-oxidant: Vitamine E. Deze draagt mee bij tot de bescherming van de cellen tegen oxidatieve schade. Vitamine E beschermt de celmembranen tegen het oxidatie proces van slechte LDL-cholesterol deeltjes waardoor de beschadiging van de vaatwanden wordt verhinderd. “En het is precies hierdoor dat men de ontwikkeling van alle hart-en vaatziektes kan voorkomen”, concludeert professor José López Miranda.