White Gables – Moycullen

Restaurant White Gables langsheen de eerder rustige Clifden road in Moycullen viert vanaf deze zomer zijn 25ste verjaardag, feest dat tot diep in 2016 uitdeint.

White Gables, ofte witte zijgevels, is een initiatief van Ann en Kein Dunne, dat zich de voorbije jaren een vaste stek in de Ierse restaurantgidsen wist toe te eigenen. In zijn opvallende witte zijgevels en licht groene fronton oogt het aan de buitenzijde, een vriendelijke, uitnodigende cottage. Binnentreden in White Gables is terechtkomen in een gans andere sfeer waar stoere muren worden onderbroken door houten decoraties en zware, sfeervolle overgordijnen. ’s Avonds wordt de intimiteit verhoogd door kadelaars met geurige kaarsen, zowaar een rasechte Franse bistro.

Het succes van het restaurant is aldus Ann, te wijten aan de zorgvuldige selectie van de ingrediënten door echtgenoot Dunne, tevens huiskok die per definitie opteert voor lokale producenten. Zeevruchten staan op alle suggestiekaarten, de kreeft wordt levendig gehouden in een bak met zeewater dat regelmatig wordt ververst, reden waarom de bereidingen tot uitgesproken toppers uitgroeiden. Ook gebraden wilde eend met sinaasappel behoort tot de klassiekers. Mc Geuogh uit Oughterard is de huisleverancier van Connemara lam en rund. Met deze lokale accenten wil Dunne alle gevoelige snaren van het smaakpalet subtiel bespelen en de gasten optimaal verwennen.

White Gables is geopend van woensdag tot zondagavond en serveert uitsluitend diners, gasten kunnen er dan kiezen uit de à la carte suggesties of genieten van een eigentijdse gastentafel. Bovendien wordt er zondagmiddag een uitgebreide culinaire lunch geserveerd. Om het geheel op te vrolijken staat een uitgebreide wijnkaart ter beschikking naast een ruime selectie niet-alcoholische dranken. Bovendien staat het restaurant tijdens de middag ter beschikking van groepen waarvoor telkens een meerkeuze menu wordt opgesteld.

Wij genoten tijdens onze proeverij van een selectie warme geitenkazen met honig en sojadressing  en verse oesters als voorgerecht. Geroosterd Connemaralam met munt en gegrilde Hereford rib eye met pepersaus werden het hoofdgerecht. Als nagerecht, een warme Mary’s apple pie met onverwoestbare crème anglaise en frambozen Romanoff gemarineerd in Ierse brandy met vanille-ijs.

De warme geitenkazen, maar liefst 6 selecties, werden een geurige en smeuïg voorgerecht met leuke aroma’s die de smaakpapillen aangenaam wisten te verrassen. De kraakverse oesters boden een mooie ziltige toets met mooi diepe accenten.

De toevoeging van munt gaf de Connemara lamskotelletjes een mooi smaakaccent dat werd aangevuld door enkele kruidige aardappelpartjes en een portie frieten. Onze Hereford rib eye met leuk vetkorstje bleef mooi rosé met diepe smaakaccenten van het groene Ierse gras. Als garnituur een mooi zomers slaatje en vanzelfsprekend frietjes, keurig gebakken en krokant. Ondanks de mooie smaakaccenten toch ietwat beneden het peil van onze traditionele Belgische frieten.

 

White Gables – Moycullen, Co Galway – Ierland

Tel 353 – 91 – 868 200 – www.enjoy.whitegables.com

Gesloten van 23 december 2015 tot en met 13 februari 2016

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

sfeervol interieur

attente bediening

mooie tafeldekking

leuke smaakaccenten

ruime porties