Wijn onder de kerstboom

Een dankbaar geschenk! Want eerlijk, wie kan er nu niet genieten van een lekker glas wijn? Maar hoe zorg je er voor dat een wijnbox geen suf en inspiratieloos cadeau is maar een écht succesnummer?

Laat de gelukkige zien dat je kerstcadeaus serieus neemt en schenk wijn op maat! Vijf tips om te scoren met je wijncadeau…

  1. Heeft hij/zij een wijnkelder

JA: Ga dan voor wat serieuzere wijnen die je kan wegleggen en die nu nog betaalbaar zijn (neem dus geen te oude jaargangen). Voor rood mogen er wat tannines aanwezig zijn zoals in Cabernet Sauvignon of Nebbiolo druiven. Deze wijnen worden zachter met de tijd. Of kies wat bekendere appelaties zoals Bourgogne of Piemonte.

NEE: Neem dan drinkklare wijn. Wijnen met wat standing moet je dan zoeken in de wat oudere jaargangen. Laat je niet te makkelijk verleiden tot de aankoop van ‘uitzonderlijke aanbiedingen’, vaak zijn dit kelderresten waar men van af wilt. Kies voor goed bewaarde wijnen van een wijnhandel die je vertrouwt. Voor frivole, toegankelijke wijnen speel je op veilig met fruitige wijnen zonder houtgebruik.

  1. Een avonturier of niet?

JA: Waag je eens aan een minder voor de hand liggende regio. Eentje waar de wijnsterren gunstig staan maar die minder bekend zijn. Oregon, de Niagara Peninsula, Patagonië of Denmark Australië zullen ogen doen twinkelen!

NEE: Hou de regio oerklassiek. Denk Sancerre, Bourgogne, Piemonte, Bordeaux of de Moezel. Toch kan je ook in deze veilige keuzes wat avontuur stoppen. Zoek de pareltjes: kleinschalige wijndomeinen met een ziel. Karakter proef je, ook in klassieke wijnen.

  1. Wil je indruk maken?

Kies dan voor een grote naam van een bekende regio zoals Champagne of Bourgogne. Wil je écht een statement maken: schenk eens een groter formaat zoals een magnum of een dubbele magnum, de jeroboam (met die naam alleen al scoor je!). De gelukkige zal je cadeau altijd zien staan in de kelder. En wist je dat grotere formaten beter ouderen? Wijnmakersdiners worden altijd vergezeld van magnums, hét formaat van de echte expert.

  1. Kies lokaal

Belgische wijn is in opmars. Het aantal goede wijnmakers in België neemt toe en de omstandigheden worden gunstiger, mede dankzij de warmere zomers. Belgische wijnen blijven eerder kleinschalig maar worden met grote vakernst gemaakt. De beste Belgische domeinen hebben een verfijnde kwaliteit die veel wijnamateurs zal verbazen.

  1. Think outside the box

Als je echt niet weet welke wijnen te kiezen kan je ook gaan voor een clubformule of een abonnement. Een membership met bijvoorbeeld een maandelijks wijnkrediet waarmee de gelukkige voor een aantal maanden zelf haar favoriete wijnen kiest. Of een vast maandelijks verrassingspakket. Upcoming!

Vinetiq helpt je graag bij je keuze. Vinetiq is een wijnboutique gespecialiseerd in cool climate wijnen, wijnen gemaakt op grotere hoogte of in koelere gebieden. Vinetiq zet in op premium kwaliteit en online service via de webshop en ontwikkelt anderzijds een sterke offline aanwezigheid in culinaire experience en entertainment op locaties en tegen eind 2019 in het eigen wijndomein Valke Vleug in Puurs. Het assortiment van Vinetiq biedt vandaag 150 wijnen van 30 veelal kleine en exclusieve wijndomeinen uit de hele wereld. Vinetiq staat onder de dagelijkse leiding van Pieter Raeymaekers (WSET 4), met Jan Van Lancker en Johan Stoffels als mede-vennoten.

Al de cool gifts worden met de grootste zorg verpakt om je geschenk de gepaste uitstraling te geven. Elke wijn is vergezeld van een uitgebreide en mooi verzorgde fiche. Meer cool gift tips vind je op https://vinetiq.eu/nl-be//vinetiq-gifts.   www.vinetiq.eu