Wijnfestival Carrefour/1 – 3 tot 23 oktober

Het jaarlijks wijnfestival van Carrefour vindt dit jaar plaats in de hypermarkten Carrefour en loopt van woensdag 3 tot en met dinsdag 23 oktober.

Ook dit jaar zorgen Francis Lerminiaux, Maxime Lebrun en Benoit Couderé voor een ruime wijnkelder waarin elk wijnliefhebber zijn gading vindt. Maar liefst 500 wijnen uit 19 landen waaronder mooie biologische en fairtrade crus, een ruime waaier flessen met bronzen, zilveren en gouden medailles uit diverse wedstrijden wereldwijd en merkwaardige ‘coup de coeur’ die indruk maakten op de specialisten van Carrefour, onthalen de bezoekers.

Carrefour gaat er eveneens prat op uitzonderlijke grand cru’s uit Bordeaux om te bewaren, in zijn assortiment te hebben. Deze collectie wordt aangevuld met een selectie drinkbare millesime-wijnen en een waaier ontdekkingen die beslist een ommetje waard zijn.

Francis is al 10 jaar wijnkoper bij Carrefour die alle geheimpjes van de Franse wijnhuizen kent. Toch slaagt hij er telkenmale in om naast een aantal vaste waarden, leuke nieuwigheden in de kijker te plaatsen, nieuwigheden die de consumenten best weten te waarderen. Ook Maxim, de gepassioneerde aankoper van schuimwijnen en champagnes, kon zijn assortiment met pittige en schuimende nieuwigheden uitbreiden. Benoit, België’s beste sommelier in 2016 verdiende zijn sporen in de beste restaurants in België en Frankrijk. Hij verzamelde een aantal spraakmakende nieuwkomers in Europa en de Nieuwe Wereld die de smaakpapillen begeesteren en verwennen. Zijn assortiment bewijst dat de nieuwe wijnlanden absoluut thuishoren in het wijnkelder van Carrefour.

Op de proeftafel:

Champagnes en schuimwijnen:

Gran Palas: een brut nature gran reserva, D.O. Cava met 11.5% alc vol: assemblage van 34% Xarel.lo, 33% Macabeo en 33% Parellada. Afkomstig van oude wijnranken op calcaire gronden met gemiddelde hoogte van 300m die een relatieve vroege oogst mogelijk maken, hoogte die ook een invloed heeft op de aciditeit, freshness en elegantie. De wijn rijpt op fles minstens 5 jaar in de kelders.

In het glas een leuke gele kleur met ragfijne bubbels die bovenaan in het glas een mooi kroontje vormen. Aangename toetsen in de neus met accenten van noten, kruiden, boter die in een leuke complexiteit uitmonden. Deze complexiteit bevestigt zich in de mond met aangenaam palet op het gehemelte en fruitige en aromatische tintelingen met een lange, evenwichtige afdronk.

Cuvée Philippe le Noble: De Top of the bill bij de schuimwijnen is andermaal de Cuvée Philippe le Noble brut, een Belgisch product uit de Naamse regio Ry d’Argent, aangemaakt met 100% Regent druiven. Deze cuvée bestaande uit een brut traditionel, een blanc de blanc en een rosé, is een absolute ontdekking in zoverre dat Carrefour de ganse productie aankoopt.

De vinificatie van Philippe le Noble gebeurt volgens de traditionele methode terwijl de tweede gisting op fles plaatsvindt in de wijnkelders van het domein in Namen. Deze rijping op fles met fijne droesem komt de wijn alleszins ten goede en geeft hem een ronde verfijnde smaak.

Geserveerd bij 8° C is deze rosé een leuke verademing met verrassende frisse toetsen. Lustig dartelende bubbels vechten een onderlinge strijd uit om het langst te leven en spelen verfijnd in op de smaakpapillen. Een mooie wijn met subtiele toetsen, licht pittig in de neus, mooi verfijnd in de mond. Een onberispelijk aperitief die tijdens het festival aan 14.99€ wordt aangeboden. Met een bewaarvermogen van 2 tot 5 jaar een voltreffer die je nog even in de kelder kan bewaren en bovendien als Belgisch product in elke hedendaagse en moderne wijnkelder thuishoort. De leuke verpakking geeft je wijnkelder bovendien een mooi decoratief tintje.