Wijntoerisme: op verkenning tussen de zomerse ‘plezierwijnen’ /4 en slot

Wat verderop vind je een echte must op de wijnroute van de Elzas: het MAISON JOSEPH CATTIN . Zijn panoramische wijnbar Le Belvédère biedt namelijk een adembenemend zicht op de wijngaarden, de Vogezen, het Zwarte Woud en zelfs de Alpen!

De familie Cattin bezit meer dan 60 hectare wijngaard en is een van de grootste familiebedrijven met eigen wijngaarden in de Elzas. Op de percelen worden de appellaties Grand Cru d’Alsace, AOC Crémant d’Alsace en AOC Alsace geproduceerd in drie regio’s: in de gemeente Voegtlinshoffen [uitgesproken als VEU-TLIGS-HOFFEN!], rond Steinbach en bij Colmar.

Extraatje: voor een bijzondere, ecologische en ludieke beleving kun je de wijngaard bezoeken op een Segway®.

We sluiten in schoonheid af met les DOMAINES SCHLUMBERGER, opgericht in 1810. De prachtige nieuwe degustatieruimte bevindt zich tegenover de wijngaarden van Guebwiller. Je hebt er de keuze uit verschillende rondleidingen, van de kelders en de zaal met eeuwenoude vaten tot een ritje per 4×4 langs de terrasvormige wijngaarden die door de Romeinen zijn aangelegd en al twee millennia lang onafgebroken worden onderhouden. Ideaal om even te onthaasten!

Les Domaines Schlumberger hebben 130 hectare wijngaard in exploitatie, waarvan de helft verdeeld is over vier Grands Cru’s: Kitterlé, Kessler, Saering en Spiegel. De filosofie van het huis: “In een veranderende omgeving is er geen groter risico dan stil blijven staan.” Sinds 2006 wordt 30 hectare wijngaard volgens de biodynamische principes bebouwd. Degusteer er zeker de ‘wijn zonder druivenrasbenaming’, ofwel een blend van drie druivensoorten: Pinot Blanc, Pinot Gris en Muscat. Een ronde, soepele, knapperige, speelse en elegante wijn met een voortreffelijke frisheid.

Aanrader: geniet als aperitief van een frisse en elegante AOC Alsace Pinot Blanc Bio van Joseph Cattin op het grote panoramisch terras. Oog Lichtgeel – Neus Floraal – Mond Mooie aciditeit, fruitig. Frisse, elegante smaak met toetsen van appel. Prijs: 6,49€ bij Carrefour – www.cattin.fr/oenotourisme/

Onze favoriet is de ‘S’ de Schlumberger AOC Alsace met intense aroma’s van appel. Deze wijn kun je op iedere gelegenheid drinken en past zich dan ook aan al je zomeravonden aan. Oog Lichtgeel – Neus Veel body met een gemiddelde aciditeit en soepele tannines. Gemiddelde appelsmaak – Mond Intense aroma’s van appel – Prijs: 9,99€ bij Delhaize – www.domaines-schlumberger.fr/visitez-notre-domaine/

Landschappen waar je urenlang naar kunt staren, frisse en verrassende degustaties bij de wijnbouwers zelf, gastronomische wandelingen door kleurrijke dorpjes … meer heb je niet nodig om deze zomer volop te genieten van de Elzas. Proost!