Wintersportseizoen gestart in Val Gardena

Afgelopen weekend is het skigebied van Val Gardena, gelegen in de Dolomieten, weer geopend. De Italiaanse vallei is een populair wintersportgebied onder Nederlandse gezinnen, mede door de culinaire hoogstandjes en bestaat uit drie verschillende dorpen: S. Cristina, Selva en Ortisei. De periode van 5 maanden sneeuwplezier startte trouwens met een vers pak sneeuw. De nieuwe afdalingen Pilat en La Ria zijn een aanwinst voor het gebied en nodigen ervaren skiërs uit voor afdalingen door het adembenemende landschap van Val Gardena met een uniek panoramisch uitzicht over de hele vallei.

Van 3 december tot 11 april 2023 zijn alle wintersportliefhebbers weer welkom in Val Gardena. In totaal kunnen de winterfans zich vermaken op 500 kilometers aan unieke pistes, verdeeld over blauwe, rode en zwarte pistes, 30 kilometer aan hike paden en 115 km aan cross-country ski slopes… Voor ieder wat wils. Val Gardena is onderdeel van de ‘Dolomiti Superski’, ’s-werelds grootste skiverband.

Nieuwe afdalingen Pilat en La Ria

De nieuwe afdaling Pilat is vorig jaar geopend, na 25 jaar is de oude piste in nieuwe glorie hersteld. Vanaf het bergstation in Ortisei/St. Ulrich heb je toegang tot de pistes op de Mont Sëuc en de Seiser Alm. Door deze afdaling is het nu mogelijk om van de Seiser Alm rechtstreeks terug te keren naar Ortisei over een prachtige piste vol bochten en dwars door het bos met een prachtig uitzicht. De hoofdpiste is 4,7 kilometer lang met een hoogteverschil van 778 meter. De gemiddelde helling is 17% waardoor de piste als rood is gemarkeerd. Echter in het midden is het mogelijk om een deel over de zwarte ‘Direttissima’ variant te skiën, met een maximale helling van 60% is dit stuk veel technischer en moeilijker en wordt het alleen aangeraden aan de vergevorderde skiërs. In totaal heeft de aanleg van de piste ongeveer twee jaar en 10 miljoen euro gekost inclusief kunstmatige besneeuwing.

Naast de ‘Pilat’ is ook ‘La Ria’ nieuw, een zwarte piste over de heuvels van Dantercepies in Selva di Val Gardena. Met een hellingshoek tot 52% is het een droom die uitkomt voor ervaren skiërs en skiërs die hun prestaties willen verbeteren. Vanaf de afdaling heb je een uniek panoramisch uitzicht over de hele vallei. De helling is 1.110 meter lang, 310 hemelsbreed en eindigt op 1.675 meter hoogte.

Tenslotte wacht “The Legendary 8”, acht ongelooflijke hellingen die skiërs een certificaat van voltooiing oplevert na afronding.

UNESCO Werelderfgoed Val Gardena staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en ligt in de Dolomieten. Dit Italiaanse skigebied kent meer dan 7.000 vierkante meter aan natuur per gast. Het wintersportgebied geeft toegang tot 500 km unieke pistes, hypermoderne liften, 30 km sneeuwvrij gemaakte winterwandelpaden en 115 km aan langlaufparcours die allemaal bereikbaar zijn per voet, slee of ski. Het aanbod is zeer uitgebreid en biedt activiteiten als begeleide winter- en sneeuwschoenwandelingen en skitochten in het ‘Val Gardena Active-programma’. De vallei beschikt over 15 liften die toegang geven tot de diverse pistes en afdalingen en weer terug in de drie dorpen eindigen. Dit zorgt ervoor dat skiërs zich kunnen verspreiden over tal van liftfaciliteiten, wat resulteert in minder clusters van mensen.

Val Gardena (1226 – 2700m hoogte), liggend in het hart van de Dolomieten, is een vallei in Zuid-Tirol bestaande uit 3 dorpjes, Selva Gardena (Wolkenstein), S. Cristina (St. Christina) en Ortisei (St. Ulrich). De Italiaanse Dolomieten zijn vanwege hun uitzonderlijke schoonheid door de UNESCO aangewezen tot cultuur- en natuurwonder en staan op de Werelderfgoed lijst. Val Gardena is een van de valleien die in de Dolomieten ligt. Zowel in de zomer als in de winter is het in Val Gardena zeer aangenaam