Zo kook je de heerlijkste gerechten in een mooie kleine keuken

De keuken wordt ook wel het hart van het huis genoemd. Logisch, want als foodliefhebber spendeer je hier natuurlijk veel tijd. Zo maak je er de heerlijkste gerechten en eet je er vaak samen met je familie of partner in de eethoek. Het hoort dus een fijne en gezellige plek te zijn.

Een kleine keuken inrichten kan makkelijk zijn. Echt waar! Hoe je je kleine keuken inricht, zodat je de heerlijkste gerechten er in een handomdraai klaarmaakt, leggen we je uit in deze blog.

Ga voor een lichte en neutrale basis

Wanneer je donkere tinten gebruikt in een kleine ruimte, lijkt deze ruimte kleiner. Ga daarom voor een lichte en neutrale basis. Verf je keuken in wit, beige of grijs. Ook pasteltinten passen perfect in een kleine keuken of aardse tinten in een lichte variant. Lichte tinten weerkaatsen daarbij ook het natuurlijke licht, waardoor de ruimte nog weer lichter en ruimer lijkt.

Kun je dan helemaal geen donkere tinten gebruiken in een kleine keuken? Tuurlijk wel! Ga je voor een tijdloze en klassieke zwarte keuken? Creëer dan een balans door gebruik te maken van lichte tinten. Ga bijvoorbeeld voor een licht keukenblad of een marmeren achterwand. Hierdoor creëer je een contrast, waardoor je keuken weer ruimer oogt.

Schiet de hoogte in

In de keuken gebruik je als kookliefhebber, veel keukengerei. In een kleine keuken ontbreekt vaak de ruimte om al je spullen in op te bergen. Meer bovenkastjes plaatsen is niet nodig, dit zorgt er namelijk ook voor dat je kamer kleiner lijkt. Schiet daarentegen de hoogte in en maak een paar planken aan de muur, waarop je je spullen kunt opbergen. Ook ziet dit er superleuk uit.

Heb je veel keukengerei? De messen kun je bijvoorbeeld aan de muur hangen en alle spullen die je niet iedere dag gebruikt, kun je in een kast bewaren in bijvoorbeeld de bijkeuken of in de schuur. Zo behoud je alle ruimte die je nodig hebt om de heerlijkste gerechten op tafel te kunnen zetten.

Ga voor inbouwapparatuur

Het is handig om zoveel mogelijk apparatuur in je keuken te bouwen. Denk aan een ingebouwde koelkast en vriezer, maar ook een ingebouwde magnetron, oven of juist een combinatie van die twee. Alle kleine besparingen op ruimte helpen.

Haal licht in huis

Een lichte ruimte ziet er gelijk een stuk ruimer uit. Haal daarom veel licht in huis. Ga voor prachtige verlichting, door bijvoorbeeld gebruik te maken van spotjes of een royale sta-lamp. Zorg er ook voor dat er genoeg natuurlijk licht in huis komt. Dit kookt namelijk het fijnst.

Raamdecoratie kan je hierbij helpen. Met vitrage gordijnen behoud je al het licht in huis, ook wanneer je alle gordijnen dichtdoet. Heb je een raam die grenst aan het keukenblad? Dan zijn PVC jaloezieën perfect geschikt voor in je keuken. Met een houtlook lijken ze vaak veel op houten jaloezieën. Het verschil zit in het materiaal. PVC is vochtbestendig en daarmee ideaal voor de keuken. Speel met de lichtinval door de lamellen te verstellen. Haal al het licht binnen door de lamellen volledig open te doen. Voor welke raamdecoratie kies jij?

Foto door Max Vakhtbovych via Pexels