Zoete kerstbomen

Binnenkort mag je alweer een verbluffend feestmenu uitdenken met als afsluiter een memorabel dessert. Als het eens wat anders dan een kerstbûche mag zijn, kan je ook imponeren met deze overheerlijke zoete kerstbomen. De Campina-ambassadrices @hap_en_tap en @macaron_manon bedachten twee originele desserten die gegarandeerd een moment de gloire bezorgen tijdens je kerstdiner. De sterspelers van de recepten? De Verse kaas en Volle Room van Campina. Twee 100% natuurlijk producten zonder bewaarmiddelen en boordevol essentiële voedingsstoffen.

CHOCOLADE KERSTBOOMWAFELS MET SLAGROOM

Ga deze kerst creatief aan de slag met je kind(eren) en tover heerlijke kerstboomwafels op tafel. Deze easy peasy wafels zijn niet enkel de ideale verwennerij voor het hele gezin, maar ook een leuke activiteit voor tijdens de kerstvakantie.

Benodigheden 25 wafeltjes: Hartjeswafelijzer – Houten stokjes – Spuitzak met gekarteld spuitmondje

Ingrediënten wafels: 250 g zelfrijzende bloem – 140 g kristalsuiker – Snuifje zout – 200 g boter- 3 eieren – 100 ml Campina halfvolle melk –  1 el vanille-essence – 1 el cacaopoeder – 2 el arachideolie

Voor de slagroom: 150ml Campina Volle Room – 2 el poedersuiker + een beetje extra voor de afwerking – Zilveren suikerparels

Bereiding kerstboomwafels:

  1. Doe de zelfrijzende bloem, de suiker en het snuifje zout in een mengkom. – 2. Smelt de boter en voeg ze toe. Voeg de eieren, de melk, de vanille-essence en het cacaopoeder toe en meng tot een glad beslag. – 3. Laat het beslag een uur opstijven in de koelkast. – 4. Vet het wafelijzer in met de arachideolie met behulp van een borsteltje. Lepel telkens 2 eetlepels van het beslag in het wafelijzer en bak zo de hartjeswafels op de hoogste stand. – 5. Laat de hartjeswafeltjes afkoelen, haal ze uit elkaar en leg ze omgekeerd op een rooster. Steek ze op een stokje. – 6. Klop de room met de poedersuiker tot slagroom. Doe de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit zo toefjes slagroom op de wafeltjes. Duw er de zilveren suikerparels in en zeef er nog wat poedersuiker over.

Manon Van Aerschot – ook bekend van haar foodblog macaron_manon is freelance culinair journalist en Campina-ambassadrice. Manon tovert graag met Campina in de keuken en creëerde deze originele kerstboomwafels met de Volle Room van Campina. De Campina room is gemaakt van Belgische weidemelk. Dat is melk van koeien die minstens 120 dagen van de lente tot de herfst in de weide grazen. En sinds kort zit de room in een 100% rPET fles.

KOEKJESKERSTBOOM MET EEN FRISSE KAASMOUSSE

Stof je mooiste taartenschotel al af voor deze indrukwekkende koekjeskerstboom. Een heerlijke krokante toren met een frisse kaasmousse van Campina. Voeg daar een 40-tal minuutjes van je tijd en wat culinaire bakvaardigheden aan toe en je tovert onderstaande pièce de résistance op tafel.

Benodigheden: Uitsteekvorm cirkel  met een diameter van 14 cm, 12 cm, 10 cm, 8 cm, 6 cm en 4 cm – Uitsteekvorm ster

Ingrediënten koekjesdeeg: 120 g zachte boter – 80 g honing – 360 g bloem – 2 tl bakpoeder – 120 g fijne griessuiker – 2 eierdooiers – Vanille in poeder

Voor de kaasmousse: 250 g volle Campina Verse Kaas – 3 blaadjes gelatine (2 g per blaadje) – Het sap van ½ citroen – 2 eiwitten – 50 g suiker

Bereiding koekjesdeeg:

  1. Smelt de boter en honing in een pan op zeer laag vuur. – 2. Meng de bloem, het bakpoeder, het vanillepoeder en de poedersuiker en voeg er de gesmolten boter aan toe. Kneed er ook de eidooiers onder en meng tot een grof deeg. Voeg een beetje water toe als het mengsel te droog is. Het deeg moet een bal vormen en loskomen van je deegkom. – 3. Bewerk het deeg tot het glad en niet plakkerig is. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en steek er koekjes uit met de uitsteekvormpjes: 2 koekjes per maat en 1 ster. – 4. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 10 minuten. De koekjes moeten goudbruin zijn. Wanneer ze uit de oven komen, zullen ze nog “zacht” zijn. Dat is normaal. Ze zullen hard worden als ze afkoelen. – 5. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Bereiding verse kaasmousse:

  1. Roer de verse kaas kort glad. Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Verwarm het citroensap tot lauwwarm op een laag vuur. – 2. Knijp de gelatine uit en los ze al roerend op in het citroensap. Haal van het vuur. – 3. Roer geleidelijk in totaal 3 eetlepels verse kaas door het citroensap. Voeg dan toe aan de rest van de verse kaas en roer goed door. – 4. Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. – 5. Spatel het eiwit voorzichtig door het verse kaasmengsel.

Afwerking:

  1. Maak eerst de koekjes “sandwiches” met de 2 koekjes van dezelfde grootte. – 2. Smeer vervolgens de kaasmousse tussen de koekjes “sandwiches” en werk af met de ster. – 3. Zet de kerstboom na de opbouw meteen in de koelkast zodat hij kan opstijven.- 4. Werk af met poedersuiker, gouden glitters of granaatappelpitjes voor een extra feestelijk effect. Tip: gebruik niet teveel mousse, want anders bedekt die volledig je koekjes.

Myriam Minne – ook bekend als Hap_en_Tap – is een doorwinterd culinair talent en foodinfluencer. Ze is een  enthousiaste Campina-ambassadrice en tovert de meest verrassende gerechten uit haar koksmuts. Voor Kerstmis creëerde ze deze originele koekjestaart met de verse kaas van Campina. De Campina Verse Kaas, is met zijn typerende zachte en smeuïge smaak, een 100% natuurlijk product boordevol essentiële voedingstoffen. Zo is het van nature rijk aan eiwitten en calcium.