10 jaar Château de Bousval

In tien jaar tijd heeft de wijngaard van Château de Bousval zich stevig op de kaart gezet in de Belgische wijnwereld. Dit domein op menselijke schaal heeft zich altijd ingezet voor een duurzame, ecologisch verantwoorde aanpak en is trots op de kwaliteit en schoonheid die de streek te bieden heeft.

Ken je de Gouttes d’O, Petit Gris, Naturiste, Tout Cru, Névrosé of Ange ou Démon nog niet? Rep je er dan als een hazewind heen! Deze biodynamisch geproduceerde biologische wijnen vallen in de smaak bij wijnkenners en gastronomen, maar evengoed bij wie gewoon graag geniet van een lekker flesje. De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit.

De wijnen van Bousval zullen de toon blijven zetten en zich verder ontwikkelen in België én daarbuiten. Het domein is ook van plan om energieonafhankelijk te worden met de aanleg van een zonneveld.

Het verhaal van Château de Bousval, inmiddels een van de grote namen in de Belgische wijnbouw, begon in 2012. Michel Verhaeghe de Naeyer bezat grond die het zwaar te verduren had gehad onder de conventionele landbouw. Hij wilde de grond nieuw leven inblazen met een project dat de natuur respecteert.

Een wijngaard op menselijke schaal met blik op de toekomst

Michel Verhaeghe de Naeyer was geen klassieke wijnbouwer, maar een man met een passie voor de natuur. Vanaf het begin was het zijn missie om een ecologisch verantwoorde en duurzame wijngaard te creëren die kwaliteitswijnen zou produceren. Op advies van een geoloog liet hij de bodem eerst twee jaar rusten en installeerde hij een drainagesysteem. In 2014 werden de druivenrassen Chardonnay, Pinot noir en Pinot gris voor het eerst aangeplant (35.000 wijnstokken op 5 hectare), gevolgd door nog eens 2.500 wijnstokken in 2015 en 21.000 wijnstokken in 2020.

Michel Verhaeghe, eigenaar en oprichter van de wijngaard: “Ik wil niet alleen bakstenen nalaten aan mijn kinderen, maar echt iets met veel respect kunnen doorgeven. Deze wijngaard is aangelegd met het grootste respect voor het milieu en de natuur, vanuit het verlangen om de schoonheid van onze streek te doen herleven en kwaliteitswijnen te produceren die emotie oproepen.”

Dit project is ontstaan uit de wens om mooie momenten te delen met andere levensgenieters. Als wijnbouwer wil ik deze kans grijpen om beter en dynamischer aan landbouw te doen, en zo mijn steentje bijdragen om de landbouw te moderniseren. Wij combineren traditionele technieken en gezond boerenverstand met moderne hulpmiddelen. We willen duurzame wijnbouw promoten binnen onze lokale gemeenschap en vooral tonen dat het werkt.

Want met passie en gezond verstand kan je echt wel een duurzaam kwaliteitsproject uitwerken dat toch rendabel is. Omgeven door bloemenvelden en hagen groeien de wijnstokken hier sinds 2014 in harmonie met micro-organismen, natuurlijke roofdieren en peulgewassen. Ook gecontroleerde begrazing is onderdeel van de duurzame biologische benadering.

In de loop der jaren is deze esthetisch homogene wijngaard uitgegroeid tot 8,2 hectare. Dankzij de grote verscheidenheid aan bodems, hellingen en lichtinval konden drie edele druivenrassen aangeplant worden: Chardonnay (5,3 hectare), Pinot noir (2,3 hectare) en Pinot gris (0,6 hectare).

Wijn in harmonie met de streek

De wijnstokken werden vrij dicht op elkaar geplant. Zo concurreren ze met elkaar, groeien ze beter en halen ze diep uit de bodem alles wat ze nodig hebben. De wijngaard van Château de Bousval neemt intussen het voortouw in de biologische en biodynamische landbouw. De wijngaard is sinds 1 januari 2021 gecertificeerd met het biolabel. En er is nog een nieuwigheid: de wijn uit oogstjaar 2024 mag ook het Biodyvin-label dragen (biodynamische certificering).

Michel Verhaeghe de Naeyer: We hebben gekozen voor traditionele druivenrassen, die minder resistent zijn dan gekruiste rassen. We hebben het onszelf niet gemakkelijk gemaakt door volledig bio te gaan, maar we wilden echt wijnen van topkwaliteit maken met druivenrassen die geschikt zijn voor de streek. De tijd heeft gelukkig uitgewezen dat we de juiste keuze hebben gemaakt. www.chateaudebousval.be