LOON NAAR WERKEN VOOR STERRENCHEF GUIDO BRAEKEN
Chef Guido Braeken is een fenomeen. In 2022 veroverde hij als eerste chef in Nederland meteen 2 Michelin-sterren. Begin 2025 stapte hij over naar Create van Van Oys Maastricht Retreat en jawel, de gezaghebbende culinaire gids beloont Guido Braeken opnieuw met 2 Michelin-sterren. De chef, de restaurantmanager en managing director reageren enthousiast.
In de aanloop naar de presentatie van de Nederlandse editie van de Michelin-gids 2025 werd in de media met spanning uitgekeken naar de quotering van met name Guido Braeken. Zijn overstap van Julemont in Wittem naar het fine dining restaurant Create van Van Oys Maastricht Retreat was eind 2024 dé transfer van het jaar in de culinaire wereld in de Benelux. Na de zeer lovende recensies waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen bij de chef en zijn nieuwe werkgever maar ook bij de vele trouwe gasten die inmiddels ook de weg naar Oost-Maarland hebben gevonden. Zou Guido Braeken erin slagen de krachttoer van 2022 te herhalen door opnieuw twee Michelin-sterren in de wacht te slepen of opteerden de Michelin-directie en inspecteurs voor de weg van de geleidelijkheid?
Beloning én bekroning
Nu wij het antwoord kennen, is het tijd om Guido Braeken, restaurantmanager Mark Schellingerhout en managing director Marc Alofs aan het woord te laten. Guido Braeken: “Ik ben extreem blij én extreem dankbaar met de toekenning van opnieuw twee Michelin-sterren. Ik zie hierin een erkenning van mijn vakmanschap alsook een blijk van vertrouwen in mijn standvastigheid.” “Mijn team, mijn rechterhand Max van der Sterren en ikzelf hebben de voorbije maanden ontzettend hard gewerkt. De bekroning in de vorm van twee Michelin-sterren is een beloning voor die intensieve en vaak zenuwslopende arbeid in soms moeilijke omstandigheden in een compleet nieuwe omgeving. Zonder de inzet en deskundigheid van mijn team zou dit resultaat nooit haalbaar en mogelijk zijn geweest. Mijn dank gaat daarom ook uit naar de eigenaars en de directie van Van Oys Maastricht Retreat voor hun vertrouwen en voor de mogelijkheden die zij mijn team en mij hebben geboden.”
“Ik wil ook mijn gezin, familie en vrienden bedanken voor hun begrip én ruggensteun tijdens de voorbije maanden. Die waren heftig, gelukkig ligt die tijd achter ons. Last but not least heb ik ook bijzondere woorden van dank voor de vele gasten die wij de voorbije maanden in Create hebben mogen verwelkomen én verwennen. Zonder hun trouwe support stond ik hier vandaag niet. Tevreden klanten zijn onze beste ambassadeurs! Hun erkentelijkheid en trouw motiveren ons om op de ingeslagen weg verder te gaan. Mijn team en ik staan aan het begin van een nieuw traject dat Van Oys Maastricht Retreat én deze regio ook internationaal culinair op de kaart wilt zetten.”
Basis voor meer
Terwijl Guido Braeken de scepter zwaait in de keuken, is restaurantmanager Mark Schellingerhout verantwoordelijk voor de goede gang van zaken in het fine dining restaurant Create wiens interieurdesign recent is genomineerd voor een internationale prijs. Mark Schellingerhout: “2 Michelin-sterren na amper een half jaar is in de geschiedenis van de Michelin-gids een uitzonderlijke gebeurtenis. De hoge quotering illustreert dat wij fier mogen zijn op het geleverde teamwork, dat alle teamleden zeer gemotiveerd en uitermate vakbekwaam zijn en alles in het werk stellen om onze gasten een uitzonderlijke culinaire belevenis te bezorgen. Ik richt hierbij een bijzonder woord van dank en lof aan onze jonge sommelier Michael Pascaud. Hij is een buitengewoon groot talent. Michael krijgt én grijpt hier de kans om uit te groeien tot een topprofessional. Zijn enorme vakkennis en gedistingeerde omgang en interactie met onze gasten hebben ongetwijfeld mee bijgedragen aan de Michelin-quotering. 2 Michelin-sterren in ons openingsjaar is een droom die werkelijkheid wordt. Terzelfdertijd verplicht die bekroning ons ertoe om elke dag opnieuw het beste van onszelf te geven. Op dit niveau is alleen het beste goed genoeg en kunnen wij ons geen uitschuiver veroorloven. Wat de toekomst brengt, staat in de sterren geschreven.”
Waar een wil is, is een weg
Zowel voor Michel en Leon Maes, de eigenaars van Van Oys Maastricht Retreat, als voor het 90-koppige vaste team zal de datum van 6 oktober 2025 nog lang in herinnering blijven. Dat geldt uiteraard ook voor managing director Marc Alofs. Die heeft in eerste instantie de eigenaars kunnen overtuigen van de zin én sociaaleconomische haalbaarheid van een 5-sterren Superior hotel én lidmaatschap van The Leading Hotels of the Word in deze uithoek van Nederland. Vervolgens heeft hij een team samengesteld van zeer deskundige en ervaren vakspecialisten in een uitermate volatiele en zeer competitieve sector in volle transitie.
Marc Alofs: “Proficiat Guido en zijn team, well done! Voor het eerst in mijn lange carrière heb ik de eer en het genoegen een chef te mogen feliciteren voor wat een uitzonderlijke prestatie is in de geschiedenis van de culinaire wereld. Het was voor hem een gedurfde stap om een gevestigde waarde als Julemont in Wittem in te ruilen voor een project in wording in Oost-Maarland. Ik heb hem kunnen overtuigen van de potentie en slaagkansen van Van Oys Maastricht Retreat. Achteraf hebben wij vele uren en dagen intensief van gedachte gewisseld over de best mogelijke inhoudelijke invulling van Create. Getrouw het credo ‘waar een wil is, is een weg’ hebben wij de puzzel gelegd. Het resultaat heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Want niet alleen Van Oys en Create zijn nieuw, dat geldt ook voor de Benelux-directie van de Michelin-gids. Daar heeft vorig jaar een wissel van de wacht plaatsgevonden en het is altijd koffiedik kijken of klemtonen en invalshoeken bij de beoordeling anders worden gelegd.”
“Guido en ik hebben, lang voor Van Oys, al eens zeven jaar samengewerkt in La Butte aux Bois in Lanaken. Ik heb hem daar zien groeien en openbloeien. Wij weten wat we aan elkaar hebben. Dat helpt wanneer je – zoals in het geval van Van Oys – de ambitie hebt om snel uit te groeien tot dé culinaire hotspot in een regio met een grote culinaire traditie. Om in het openingsjaar al in de prijzen te kunnen vallen, is het elke dag hens aan dek. Dat wij daar samen succesvol in geslaagd zijn, is de verdienste van alle medewerkers, van hoog tot laag. Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel.”
Kwaliteit heeft een prijs
Marc Alofs: “De Michelin-gids is hét belangrijkste culinaire medium in onze sector en de beoordelingen van de gids zijn voor een fine dining restaurant zoals Create dus enorm belangrijk. Voor het cliënteel dat wij als 5-sterren Superior hotel en Leading Hotels of the World aanspreken is de Michelin-gids misschien wel de belangrijkste leidraad. Welnu, Van Oys is het enige tophotel in de regio dat het beste van de twee werelden aanbiedt en positioneert zich daardoor een trap hoger dan de andere luxehotels in de regio. Dat is goed en slecht nieuws. Want wie de lat hoog legt, is verplicht om de hoge verwachtingen in te lossen. Dat betekent dat zij elke dag opnieuw bewijs van bekwaamheid moeten leveren.
De kritiek dat sterrenrestaurant onbetaalbaar duur zijn geworden, vind ik onterecht. Kwaliteit heeft een prijs! Dat geldt zowel voor de producten als voor de vakmensen in de keuken en in de zaal. Onze sector wordt geconfronteerd met zeer sterk gestegen energie- en personeelskosten. Mijn ervaring leert dat gasten in het prijssegment waarin wij ons bewegen daar ook beroepshalve mee te maken hebben. Zij vinden het met andere woorden niet ongewoon dat ook de prijzen in de restaurants stijgen. Onze gasten komen van over de hele wereld en geloof me, die kunnen vergelijken met wat zij elders betalen voor gelijkaardige gerechten.”
Create by Paul Linse
Het interieur van restaurant Create is ontworpen door de gerenommeerde Nederlandse architect Paul Linse en is gebaseerd op het holistische gedachtengoed dat teruggaat tot de kern van ons bestaan en het leven. Drie sculpturale cirkelvormige zitobjecten vertegenwoordigen de zon, maan en moederaarde die ons elk seizoen opnieuw voorzien van de mooiste ingrediënten. Binnen en buiten gaan hand in hand, de aan het plafond bevestigde iconische boomstam komt van het eigen landgoed.
Photo credits: Guy Houben, Pieter d’Hoop, Fonnie Braeken