30e Concours Mondial de Bruxelles

Het dertigste Concours Mondial de Bruxelles eindigde enkele dagen geleden in Poreč, Kroatië. Het evenement van dit jaar zette Istrische wijnen stevig op de mondiale wijnkaart. De juryleden konden naast de lokale wijnen ook de schoonheid en de verscheidenheid van de natuur in de regio ontdekken, samen met de vele culturele bezienswaardigheden en gastronomische gerechten.

Uit de resultaten bleek dat Bulgarije en Mexico de twee belangrijke internationale onderscheidingen wegkaapten, de ene voor een rode wijn, de andere voor een witte.

‘s Werelds meest prestigieuze wedstrijd bracht deskundigen uit de internationale wijnindustrie bijeen om meer dan 7.500 witte en rode wijnen uit bijna 50 landen ter wereld te beoordelen. De prijswinnaars bestrijken de vijf continenten, waaronder niet alleen landen met een lange traditie als producent, maar ook landen van meer verrassende herkomst zoals India – dat de eerste medaille in zijn geschiedenis won – Kazachstan en Albanië.

De witte wijn die dit jaar de hoogste score behaalde is Cenzontle blanco – een witte Mexicaanse wijn geproduceerd in de Valle de Guadalupe. De hoogst scorende rode wijn komt uit Bulgarije – Vineyards Selection Tenevo, een blend van Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot, geproduceerd door Villa Yambol, in de Thracische vlakte.

Van de grote producerende regio’s was Bordeaux het sterkst vertegenwoordigd en ook het meest bekroond, met 256 medaillewinnende wijnen. Het Iberisch schiereiland behaalde indrukwekkende scores in 2023 – Portugal haalde een nationaal gemiddelde van 37,5% van de bekroonde inzendingen. In Spanje stal Aragon de show met 42% van de bekroonde wijnen. In Italië maakte Toscane naam als de meest bekroonde regio van het land met niet minder dan 80 medaillewinnende wijnen.

De Sylvain-trofee die jaarlijks wordt uitgereikt aan de wijn met de hoogste score op eikenhout werd in 2023 gewonnen door een Californische wijn – het label Earthquake Zinfandel van de Michael David Winery in Lodi. De hoogst scorende biologische wijn komt uit Spanje – het Palmeri Navalta-label van het wijnhuis Palmeri Sicilia in Aragon.

Alle wijnen werden blind beoordeeld door een panel van deskundigen uit de wijnindustrie – inkopers, journalisten, wijnhandelaren, wijnmakers… – die zorgvuldig waren geselecteerd door Concours Mondial de Bruxelles en die 45 nationaliteiten vertegenwoordigden. Ondanks  de uitstekende resultaten en unieke verrassingen werden minder dan 30 % van de ingeschreven wijnen bekroond.

Het volgende Concours Mondial de Bruxelles voor rode en witte wijn zal plaatsvinden van 7 tot 9 juni 2024 in Guanajuato, Mexico. Het zal de eerste keer zijn dat het concours naar het Amerikaanse continent reist.

De Belgische wijnen kaapten op deze 30ste editie van de Concours Mondial de Bruxelles, vijf medailles weg:

Behaalden een zilveren medaille:

Notes Blanches 2021 – Vin de Liège, tafelwijn

Assemblage van Muscaris en Solaris. Leuke aroma’s met mooi evenwicht tussen sweetness en crispness. Leuk fruitig met floraal bouquet, lange frisse afdronk!

Benjamin 2020 – Domaine Viticole de Vigne- Vlaamse landwijn

Ruffus brut rosé – Vignoble du Agaises Cépage

Assemblage van Chardonnay, Pinot  Noir en Pinot Meunier, laag suikergehalte.12.5 % alc vol. Fruitig met mooie vinositeit.

Een absolute bekroning met een gouden medaille van de 30ste Concours de Bruxelles, viel te beurt aan

Les Notes Rosées 2022 Domaine du Chapitre, Vin de pays de Jardin du Wallonie

Quatre cépages 2022 – Entre deux monts – Vin belge de qualité

De Quatre Cépages wordt gemaakt van Chardonnay, Auxerrois, Pinot Noir en Meunier en bevat 12% alcohol. Kleur: lichtgeel met groene schijn, helder en briljant. Neus mineraliteit met frisse exotische toetsen, wit pitfruit en florale aroma’s.