50 jaar vroegmarkt in Brussel

Mabru, de vroegmarkt van Brussel, de grootste groothandelsmarkt van België, viert dit jaar 50 jaar vestiging op de Werkhuizenkaai. De gelegenheid om een boek uit te geven dat de geschiedenis en de ontwikkeling van de ‘buik van Brussel’ schetst met portretten van de handelaars.

De vroegmarkt van Brussel is de draaischijf voor bevoorrading van de stad: elke nacht worden duizenden tonnen verse producten, fruit en groenten, vis, gevogelte en wild, bloemen en planten, maar ook gedroogde producten en nog veel meer, verhandeld in de hallen voordat ze de restaurants, winkels en straatmarkten bereiken en uiteindelijk op onze tafels komen. Sedert een halve eeuw is deze markt gevestigd op de Werkhuizenkaai, aan de oever van het kanaal. Om deze verjaardag te vieren, brengt Mabru, de vzw die de Vroegmarkt beheert, een gedenkboek uit.

Het boek ‘50 jaar vroegmarkt van Brussel’ is geschreven door twee Brusselse journalisten en geeft een overzicht van meer dan acht eeuwen, van de verre oorsprong van de markt, op de Grote Markt, tot de laatste ontwikkelingen die van Mabru een logistiek platform voor het derde millennium hebben gemaakt onder impuls van voorzitter Sevket Temiz en directeur-generaal Laurent Nys.

Een historisch en menselijk relaas, gebaseerd op een schat aan documentatie en tal van interviews met deskundigen en getuigen, dat de transformaties van de markt door de tijd heen volgt: de verplaatsingen van de markten van de Vijfhoek naarmate de stad groeide, de groepering ervan op één locatie, de oprichting van de vzw Mabru in 1992, de evolutie van de producten, de modernisering en professionalisering van de groothandelsmarkt, de grootste installatie van zonnepanelen van het Brussels Gewest enz.

Naast een schat aan illustraties van vroeger en nu bevat het boek tal van feiten en anekdotes (van het bezoek van de koning tot het recept voor ‘mazout’, dat harten verwarmde in de winter), maar ook portretten van een twintigtal handelaars van verschillende generaties, die vol passie vertellen over hun vak en hun producten. Tot slot biedt het een visie op de toekomst van de markt en haar activiteiten, in het licht van de hedendaagse uitdagingen waar Mabru voor staat in termen van bedrijfsmodel, verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

Het boek, dat in één tweetalige editie is uitgegeven, is voorzien van een voorwoord van Stéphane Layani, Voorzitter en directeur-generaal van de Internationale markt van Rungis (Parijs) en Chairman of the World Union of Wholesale Markets (WUWM).

‘50 jaar vroegmarkt van Brussel’, Emmanuel Robert en Julien Semninckx, uitgegeven door Mabru vzw. 128 blz. Het boek is niet verkrijgbaar in de boekhandel, maar wel bij Mabru voor 30 euro. Het zal ook worden aangeboden tijdens de Opendeur tijdens de nacht van 29 op 30 september, van middernacht tot 7 uur ‘s ochtends.

De vroegmarkt, de groothandelsmarkt van Brussel, bestaat al meer dan een eeuw. Decennialang werd de markt gehouden op de Grote Markt en in de omliggende straten. In 1973 verhuisde de vroegmarkt met de dynamiek en de vooruitgang naar de Werkhuizenkaai, langs het kanaal. Bekend om zijn ruime keuze aan producten uit binnen- en buitenland, is de vroegmarkt van Brussel uitgegroeid tot ‘dé’ supermarkt voor professionals, die hoofdzakelijk kwaliteitsproducten aanbiedt met een sterke nadruk op versheid.

In de hallen van de vroegmarkt bieden meer dan 100 handelaars een compleet assortiment producten aan, waaronder fruit en groenten, primeurs, vlees, charcuterie, gevogelte, wild, vis en schaaldieren, kazen en andere zuivelproducten, algemene levensmiddelen en veelgevraagde verbruiksproducten, wijnen en andere dranken, diepvriesproducten, bloemen en planten.

Vanaf de prille ochtend bruist de ‘buik van Brussel’ van de activiteit. Kleine en grote producenten bieden er lokale producten aan die een paar uur eerder zijn geplukt, terwijl groothandelaars en importeurs producten van over de hele wereld aanbieden. Een zeer gevarieerd aanbod voor ‘kleine’ en ‘grote’ detailhandelaars, kruideniers en supermarkten, voedingsspecialisten, tuinders, inkopers voor collectiviteiten, traiteurs en chefs, onder wie de meest beroemde, die regelmatig inkopen komen doen op de grootste versmarkt van België.

De vroegmarkt van Brussel, dat is: meer dan 22.000 bezoekers per maand – tussen 700 en 900 mensen (afhankelijk van het seizoen) die er werken – meer dan 100 bedrijven op de site – • tussen 600 en 800 miljoen euro jaaromzet (schatting) voor de handelaars – 5 verkoophallen – 800 parkeerplaatsen – meer dan 26.000 zonnepanelen – 14 ha oppervlakte