Een Belgisch initiatief dat in 2011 het levenslicht zag. Een verhaal dat ontkiemt op het moment dat Jan Oprins op een van zijn reizen naar Zuid-Afrika oenoloog Jan Carl Van Wijck ontmoet.
Hun eerste ontmoeting dateert uit 2006, Jan is sinds decennia actief in de plantenwereld, terwijl Carl als een der eerste in Zuid-Afrika reeds sinds 2000 biologische wijnen produceert. Hun gemeenschappelijk gedachtengoed om een nieuwe wijngaard buiten het gevestigde wijngebied aan te planten zal stilaan vorm krijgen. Voor de aanleg zijn financiële middelen nodig en men moet op zoek naar potentiële investeerders. Uiteindelijk beslissen vijf Kempische vrienden om het project te ondersteunen, meteen de start van het wijngoed Olivedale, waarbij naast Jan Oprins ook Gie Van Erck op de voorgrond treedt, de andere investeerders werken vooral achter de schermen.
Een nieuwe wijngaard opzetten in het juiste klimaat en op de geschikte grond geeft de mogelijkheid om de nieuwste evoluties en technologie toe te passen. Gezien hier van nul werd vetrokken kon men dankzij de inbreng van diverse specialisten met talloze elementen rekening houden. Werkwijze die niet alleen werd gevolgd voor de wijngaard maar eveneens voor de infrastructuur van de wijnkelder als voor de manier van wijn maken, dit alles met het voordeel dat men naast een langetermijnvisie ook rekening kan houden met een kwaliteitsgedreven product.
In 2012 werden er 18 verschillende variëteiten druiven aangeplant, ongewoon veel, maar met de kennis en ervaring van Carl, heel doelbewust met het idee om heel specifieke nichemarkten te ontwikkelen met bijzondere wijnen. Momenteel produceert wijngoed Olivedale 3 witte en 3 rode wijnen naast een roséwijn en een dessertwijn. De jonge wijnen wisten op diverse internationale wedstrijden reeds enkele begeerde medailles te veroveren.
Olivedale ligt in een vallei tussen de kreken van de Langerbergen die zich ten noorden uitstrekken, het natuurgebied Bontebokpark en de oevers van de Breederivier in het zuiden, zowat halverwege tussen Kaapstad en George. De regio noemt van oudsher Olivedale omdat hier de Kaapse wilde olijf van nature uit veelvuldig voorkomt.
De regio geniet van een warm gematigd klimaat, bijna mediterraan, met gemiddelde temperatuur van 17° C in juli tot 27.5° C in januari en gemiddelde jaarlijkse regenval van 560 mm die zich in alle seizoenen manifesteert. De natuurlijke vegetatie is rijk aan unieke fynbos, er is een bloeiende landbouwsector variëren van fruit, bessen tot tarwe, canola, schapen en zuivel. De wijngaarden liggen op 45 km van de Indische oceaan en tussen 50 en 60 m boven de zeespiegel. Tijdens de rijpingsperiode van de druiven is er een constant temperatuurverschil van 10°C tussen dag en nacht.
De bodems van de thans uitgebouwde wijngaarden van 22 ha, variëren sterk van klei tot fijn zand en bieden een keuze voor een geschikte beplanting. Het oogstseizoen is 2 tot 3 weken later dan in andere regio’s waardoor een langere rijpingstijd mogelijk is en dus een stabieler en stressvrij suikervormingsproces mogelijk wordt. Het aantal wijndomeinen in het gebied is marginaal vergeleken met de Westkaap, sporadische pogingen tot wijnproductie werden gestopt gezien er geen wijnkelders in de onmiddellijke omgeving beschikbaar zijn. Een eigen kelder is in deze regio een absolute noodzaak maar maakt de exploitatie meteen ook levensvatbaar.