Het kleine dorpje Helshoven van precies 10 huizen, gelegen in het midden van Haspengouw, werd door wijnbouwer Jeroen Houben uitgekozen om zijn nieuwe “rode bloed” voor te stellen. In het decor van een oude vierkantshoeve, in de schaduw van een mooie kapel uit de 13de eeuw, ontwaart men de eerste wijngaarden van dit ambitieus project, met name Jerom Winery. Hierbij treedt Jeroen in de voetsporen van zijn vader, prof. Dr. Ghislain Houben, die even verderop sinds 2002 de lekkere Hoenshofwijnen verbouwt en vinificeert. Men zegt altijd: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”.
Het project Jerom Winery poogt een antwoord te geven op de crisis in de Limburgse fruitteeltsector. Jeroen verzamelde rond zich een zestal fruittelers die de uitdaging durfden aangaan om te diversifiëren. Zij hebben hun best gelegen appel- en perenpercelen gerooid en beplant met nieuwe druivenrassen. Samen geloven ze erin dat de klimatologische omstandigheden hen een duwtje in de rug zullen geven om van Haspengouw stilaan een wijnregio te maken. Jeroen is ambitieus. Hij wil niet alleen lekkere, vernieuwende wijnen maken, maar hij wil tevens ook een belevingscentrum uitbouwen waar iedereen kan meegenieten
van zijn “wijnbouwmicrobe”. Daartoe richtte hij een modieuze wijnbar in, met een educatief centrum waar je de productie van wijn in ‘virtual reality’ kan beleven. Voor hen die echt de sfeer willen opsnuiven, voorzag hij zelfs de mogelijkheid tot overnachten in de wijngaard. Dit kan gebeuren in grote wijntonnen. Origineler dan dit kan niet.
Als jonge wijnbouwer kiest Jeroen resoluut om nieuwe paden te bewandelen. Samen met de groep fruittelers verbouwt hij ondertussen 30 hectaren wijngaarden beplant met nieuwe rassen zoals Muscaris, Souvignier Gris, Merlot Khorus, Cabernet Noir, Cabernet Cantor, ..
Als wij hem vragen naar het ‘waarom’ van deze rassenkeuze, antwoordt hij duidelijk: “Wij willen duurzame wijnen produceren. Dit willen we doen door het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen tot een minimum te beperken. Deze nieuwe rassen lenen zich hier perfect toe. Wij willen terug zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Voor ons moeten het geen grote namen zijn van bekende cépages. Voor ons moet wijn lekker en gezond zijn!”
Voor het echte werk, namelijk het blenden van een rode wijn op basis van de cépages Dornfelder, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Sankt Laurent, krijgt Jeroen de deskundige hulp van Benoît Couderé, Beste Sommelier van België 2016. Door de jarenlange ervaring die Benoît opdeed als sommelier van driesterrenrestaurant De Karmeliet weet hij beter dan wie dan ook wat de wijnliefhebber wenst.
De nieuwe rode wijn wordt komende zomer gebotteld. In afwachting hiervan vinden wijnliefhebbers alvast de jaargang 2018 ‘Acolon’ en in het wit ‘Chardonnay’ in de wijnrekken bij Carrefour. www.jeromwinery.be