Het kweken van runderen is een eeuwenoude traditie, wat vandaag voor heerlijk rundvlees met Brits Kwaliteitslabel zorgt en terechtkomt in de beste restaurants.
Rundvlees met Brits Kwaliteitslabel komt van rundvee die met het meeste respect worden grootgebracht en perfect aangepast zijn aan hun omgeving. De runderen worden ook geboren en opgevoed in de openlucht en brengen ze hun verdere leven door in de meest natuurlijke omstandigheden. De gebieden waarop ze grazen zijn uitgestrekte groene weilanden met mals gras, geholpen door het oceanisch klimaat met veel regen dat eigen is aan Groot-Brittannië.
Een onvergelijkbare knowhow
In Groot-Brittannië zijn de meeste gebieden bestemd voor het kweken van rundvee, heuvelachtige terreinen die ongeschikt zijn voor de productie van granen. Doordat de lokale landbouwers in deze a priori weinig interessante gebieden niet veel anders konden doen dan rundvee kweken, genieten we vandaag wel van meer dan twee eeuwen ervaring op dat vlak! En uiteraard zorgt dat voor een onvergelijkbare knowhow.
Om perfect aan de criteria te voldoen dat het Brits Kwaliteitslabel voorschrijft, wordt er voor runderen gekozen die tegelijk rustiek zijn, tam, vroegrijp en niet te zwaar. Vandaag zijn vleesrunderen kruisingen tussen rundveerassen die voor mals, rood en smakelijk vlees zorgen.
De huidige rundveerassen of kruisingen daarvan waar vandaag vooral mee gewerkt wordt zijn: Limousin, Aberdeen Angus, Charolais, Simmental, Hereford, Blanc Bleu Belge (Belgisch witblauw), Blonde d’Aquitaine, South Devon, Welsh Black en Shorthorn.
De condities voor het kweken van runderen zijn verbonden aan een zeer streng en veeleisend kwaliteitshandvest. Uitermate belangrijk daarin zijn de verzorging van de dieren, de voeding, het dierenwelzijn, de traceerbaarheid en het milieu.
Bijzonere aandacht na de slacht:
Even streng als de omstandigheden waarin de runderen met Brits Kwaliteitslabel gekweekt worden, moet het rundvlees ook na de slacht aan een streng kwaliteitshandvest voldoen op gebied van de karkassen en het vlees. Zo wordt er uiterst nauw toegekeken op de koeling van de karkassen en de manier waarop ze ophangen. Door de karkassen op te hangen aan het bot van de heup en niet aan de pees, is de positie van het karkas optimaal voor het bestervingsproces, wat nadien in uitzonderlijk mals en sappig vlees resulteert. Uiteraard is de duur van de rijping ook belangrijk, net zoals de uiteindelijke versnijdingen vooraleer het vlees verpakt wordt.
Gastronomisch rundvlees
Door de omstandigheden waarin de runderen worden grootgebracht en de zorg die eraan besteed wordt na de slacht, is rundvlees met Brits Kwaliteitslabel perfect voor de hedendaagse gastronomie en de vele eisen die daarmee gepaard gaan. Tegelijk mooi rood, mals en sappig, wordt dit rundvlees in perfecte porties voor de restaurantsector aangeboden, dankzij de op maat versneden, licht en homogene karkassen. Bovendien zorgt het constante en regelmatige aanbod ervoor dat zowel de restauranthouder als de klant altijd verzekerd is van een goed gerijpt en perfect versneden stuk rundvlees. Gastronomisch rundvlees dus, perfect voor de restaurantsector.