In 2023 viert het iconische Wiltcher’s Hotel, gelegen in het hart van de hoofdstad van Europa, zijn 110de verjaardag!
De faam van het Steigenberger Icon Wiltcher’s Brussels, een juweel in de kroon van de stad, behoeft geen introductie. Integendeel zelfs, gezien de vele prijzen en labels die het hotel heeft weten vergaren, en dit zowel binnen het internationale prestigetoerisme als bij een prominente klantenkring uit alle lagen van de bevolking. De 1.001 diensten en attracties die dit emblematische honderd jaar oude hotel biedt, groeien met de tijd onder de gepassioneerde leiding van de directie en haar teams.
Alvorens over te gaan tot het nieuws over het hotel dat in de volksmond bekend staat als “the Wiltcher’s”, maar waarvan de volledige naam nu Steigenberger Icon Wiltcher’s Brussels Hotel is, is dit de perfecte gelegenheid om even terug te blikken op de geschiedenis van dit elegante etablissement, te beginnen met de schitterende architectuur. Het is alleen al deze architectuur die ervoor zorgde dat Wiltcher’s (vanaf het prille begin aan de Louizalaan) een van de meest gewilde verblijven in alle grote Europese steden werd.
Architecturale sporen die teruggaan tot 1865
Al meer dan een eeuw neemt Wiltcher’s een vaste en prominente plaats in op wat men de “Brusselse Champs Elysées” noemt. Het hotel was altijd al in perfecte harmonie met de gebeurtenissen en de geschiedenis van de hoofdstad, die het karakter van Wiltcher’s echt hebben gesmeed en het verhaal ervan hebben getekend.
Oorspronkelijk, in 1913, was het Wiltcher’s Hotel gevestigd aan de Waterloolaan nummer 23 – 25. Vervolgens verhuisde het naar de hoek van de Louizalaan en de Charleroise steenweg en kreeg het van 1925 tot 1935 de naam Wiltcher’s Carlton. Het gedeelte waar het gastronomische restaurant in een voormalig herenhuis was gevestigd, met nu het restaurant “La Canne en Ville” van chef-kok Kevin Lejeune, is een weerspiegeling van het rijke Belgische architecturale erfgoed uit die tijd. Dit prachtige herenhuis (dat ook zijn naam gaf aan het restaurant in de jaren 1990, toen eigendom van Conrad), staat bekend als ‘Maison Godefroy’ en werd in 1865 gebouwd door Henri Beyaert, een van de belangrijkste Belgische architecten van de 19de eeuw. Het gebouw werd in 1988 door de dienst Monumentenzorg van Brussel uitgeroepen tot geklasseerd gebouw.
De architect, Henri Beyaert, speelde een centrale rol in de neorenaissancebeweging die het ontwerp van veel van de belangrijkste Brusselse boulevards beïnvloedde. Toen geld hier nog in franken werd geteld, sierde hij zelfs het biljet van honderd frank.
De delen van het complex van het Wiltcher’s Hotel aan de Louizalaan, zoals we die nu kennen en als aanvulling op het 19de eeuwse herenhuis , dat onveranderd is gebleven en waarnaar hierboven wordt verwezen, dateren uit 1990. De architect was André Jacqmain van het Atelier d’Architecture de Genval. Het basisontwerp weerspiegelt op logische wijze de architecturale lijnen en elementen van het oorspronkelijke Wiltcher’s Carlton Hotel.
Wat het decor en het interieur betreft, hebben de toenmalige architecten er een erezaak van gemaakt een inrichting te ontwerpen die de tijdloze elegantie, verfijning en luxe van de traditionele grote Europese hotels weerspiegelt. Het weelderige marmer, het houtwerk, de ruimte in de lobby of in de lounges van de bibliotheek en het licht van de grote erkers die uitkijken op het grote eiland binnen, waren allemaal troeven waarnaar een cliënteel, dat zelf ook prestigieus was, streefde.
Zo blijft Wiltcher’s vandaag meer dan ooit een paradepaardje voor de hoofdstad. Een paradepaardje met 63.000 m2 vloeroppervlak, 200 meter gevel, 267 kamers en suites en momenteel is de hele 6de verdieping de thuisbasis van de hedendaagse kunsttentoonstelling “Intimate Conversations”, het volgende culturele evenement in Wiltcher’s.
Daarnaast mogen we het restaurant en het gastronomische aanbod niet vergeten, met een bar in Engelse stijl, de Loui Cocktail Bar, gerund door professionele barmannen[SJ1] en mixologen, waar u kan genieten van een eenvoudige selectie van fingerfood en andere lekkernijen van Kevin Lejeune. Er is ook het Wiltcher’s Café, waar u kan ontbijten en van de beroemde zondagse brunch kan genieten, uitgeroepen tot beste brunch van de stad, en het naburige restaurant, in het oude herenhuis (1865), dat volledig werd gemoderniseerd toen Kevin Lejeune en “La Canne en Ville”, een restaurant met een Michelin-ster, er hun intrek namen.
Wat de architectuur betreft, is Wiltcher’s een van de weinige prestigieuze hotels in de hoofdstad met een grote binnenplaats in open lucht (4500 m2) waarop veel kamers en suites uitkomen. Deze binnenplaats, versierd met de emblematische fleur-de-lys, een siermotief bij uitstek in de architectuur door de eeuwen heen, verbindt de Louizalaan met de Charleroise Steenweg. Het is ook een van de weinige hotels in de stad die de diensten van een prestigieuze spa aanbiedt, de Spa Aspria Avenue Louise. Met een sauna, hammam, binnenzwembad, fitnesscentrum en Clarins schoonheidssalon is Aspria een ware wellness-oase.
Naast de kamers, restaurants en bars beschikt het hotel ook over talrijke banket- en vergaderzalen (16 in totaal), een loungeruimte (The Library) en een ruimte die in de hele wereld bekend staat om haar glamour, de Balzaal, die de grootste van de stad is en plaats biedt aan meer dan 600 personen. In deze zaal worden de belangrijkste openbare evenementen, beurzen en vergaderingen (Jean-Marc Quarin, UBB-wedstrijd, enz.) georganiseerd. De ruimte leent zich ook uitstekend voor een weelderige bruiloft of andere receptie, waardoor het evenement er een wordt om nooit meer te vergeten.