Saint Estèphe 2022 – succesvol wijnjaar

De kleur, de tannines, de textuur en het evenwicht die we zagen tijdens de oogstperiode leken een wijnjaar van spectaculaire kwaliteit te beloven. Zes maanden later maken de wijnen die belofte waar! Het was al een recordjaar, met de vroegste oogst ooit, 2022 heeft wijnen van uitzonderlijke kwaliteit opgeleverd, met een opmerkelijke zachtheid en evenwicht. Maar het jaar was natuurlijk niet zonder uitdagingen. 2022 ging gepaard met veel strijd tegen de elementen, in moeilijke omstandigheden. Eerst was er de hagelstorm, gevolgd door de ene na de andere hittegolf van juni tot september, een tijdige illustratie van de realiteit van de klimaatverandering. Door de droogte en de hoge temperaturen lagen de wijnstokken in elke fase van het groeiseizoen voor op schema, van de knopbreuk tot de oogst. In onze herinnering is er nog nooit zo’n jaar geweest! De kleirijke ondergrond van Saint Estèphe en de slimme keuzes van de wijnbouwers hebben een grote rol gespeeld bij deze overwinning. De druiven waren relatief klein als gevolg van de hitte en het gebrek aan water, maar bereikten desondanks een mate van rijpheid en concentratie die gewoonweg verbazingwekkend was. – Jean-François Delon, voorzitter van de vereniging van wijnbouwers van Saint-Estèphe.

Een zachte droge winter en ziektevrije lente…

Tussen september 2021 en februari 2022 lag de gecumuleerde neerslag 150 mm onder het dertigjarig gemiddelde, het teken van een droge en zeer zonnige winter. Ook de temperaturen waren zacht. Met uitzondering van een ongewoon frisse januari lagen de gemiddelde maandtemperaturen boven het gemiddelde. Door deze omstandigheden ging het groeiseizoen zeer vroeg van start, wat gedurende de hele fenologische cyclus voelbaar was. Rond 25 maart werden de knoppen gebroken, waardoor gevreesd werd dat de late voorjaarsvorst de vroeg bloeiende wijnstokken zou kunnen verwoesten.

Toch heeft de appellation geen ernstige schade ondervonden van de vorst van begin april. Over het algemeen was de vorst licht en goed beheerd door de wijnboeren, die de afgelopen jaren geharde experts in vorstbestendigheid zijn geworden. Maar de strijd met de grillen van de natuur was nog niet voorbij: tegen de tijd dat het risico op vorst geweken was, was de eerste hittegolf van het seizoen al aangebroken. De wijnbouwers hadden nog nooit meegemaakt dat de zomer zo vroeg kwam, en deze hittegolf zette de toon voor een zonovergoten groeiseizoen dat gekenmerkt zou worden door opeenvolgende periodes van extreme hitte tot aan de oogst.

Een weerbaar wijnbouwgebied …

Zoals te verwachten was, leidden de hoge temperaturen tot hevige stormen. Op 20 juni trok een hagelbui over een groot deel van de appellatie Saint Estèphe, waardoor sommige domeinen 30 tot 80% van hun oogst verloren. Na deze verwoestende maar gelukkig beperkte gebeurtenis waren de wijnbouwers van Saint Estèphe vastbesloten actieve maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen toekomstige klimaatproblemen. In een geest van solidariteit keurden zij een collectief anti-hagelsysteem goed dat tegen april 2023 in de hele appellation in werking zal treden.

De beperkte regenval in juni was niet voldoende om de droge maanden daarvoor te compenseren, maar de aanzienlijke waterreserves die in 2021 werden aangelegd – een specialiteit van de kleirijke ondergrond van Saint Estèphe – hebben een belangrijke rol gespeeld in de bewonderenswaardige weerstand van de wijnstokken tegen de opeenvolgende hittegolven. De wijnstokken waren goed in vorm en de bladeren bleven tot ver in oktober groen, wat illustreert hoe buitengewoon goed zij zich kunnen aanpassen aan de klimaatverandering.

De buitensporige hitte en waterstress vanaf juni hadden enkele onverwachte gevolgen: de druiven waren beter voorbereid om de hittegolven van later in de zomer te weerstaan. De schillen waren dikker, waardoor het verschroeien en verschrompelen dat we in juli en augustus hadden kunnen verwachten, tot een minimum werd beperkt. De zomer van 2022 was de heetste die tot nu toe deze eeuw is gemeten. Een positief neveneffect van de droogte was dat ze de ontwikkeling van ziekten in de wijngaarden verhinderde. De wijnstokken leden maar overleefden en bleven de hele tijd gezond.

Gelukkig zorgde de regenval begin augustus voor een goede zuurgraad. De individuele bessen waren klein, maar zeer geconcentreerd in fenolische verbindingen. Gezegend met een ongelooflijke tannine-anthocyanine verhouding, een lage totale zuurgraad en een hoog suikergehalte, hadden we nog nooit zo’n veelbelovende druivenoogst geproefd.

Een ideale oogst en historisch wijnjaar.

De koele ochtenden en warme middagen van september lieten de druiven langzaam maar zeker rijpen, terwijl de wijnboeren wachtten op het perfecte moment om te plukken. Toen de oogst begon, hadden ze de tijd om de ongekende omstandigheden en het uitzonderlijke karakter van het komende wijnjaar te waarderen. Het werd al snel duidelijk dat het gebrek aan water het rijpingsproces niet had gehinderd. Zelfs de Merlot wijnstokken, meestal gevoeliger voor warmte, leverden perfect fris en evenwichtig fruit op. De Merlots werden geplukt in de eerste dagen van september,.  De eerste Cabernet druiven werden midden september geplukt en de laatste in de eerste dagen van oktober. De oogst verliep zonder stress, onder perfecte omstandigheden. De druiven waren klein, zeker, maar zeer geconcentreerd en begiftigd met een prachtig evenwicht tussen zoetheid en zuurgraad.

In de kelder bleken de wijnen diepgekleurd, vol aroma’s van donkere bessen en een reeks bloemige en kruidige noten. In de mond waren de tannines zacht, zijdezacht en zeer zoet. De kwaliteit was over de hele lijn uitstekend: Merlot, Cabernet en Petit Verdot leverden allemaal diepgekleurde wijnen op met veel tannine, getemperd door de zachtheid, de rijkdom, de frisheid en het evenwicht die de kenmerken zijn van een groot wijnjaar. De beheersing van het extractieproces door de wijnmakers speelde dit jaar een cruciale rol en onthulde het volledige potentieel van dit veelbelovende wijnjaar.

Het terroir van Saint Estèphe, met zijn unieke combinatie van grind- en klei-kalkbodems, heeft opnieuw laten zien dat het zich uitstekend kan aanpassen aan de klimaatverandering. 2022 was een wijnjaar zoals onze wijnboeren nog nooit eerder hadden meegemaakt, een jaar dat werkelijk ongewoon was. Totaal ongekend!

Het wijnjaar 2022 gezien door de wijnbouwers

In een jaar met ongekende weersomstandigheden konden we rekenen op de uitzonderlijke veerkracht van het terroir van de Cos d’Estournel, en in het bijzonder van onze oudste wijnstokken, die hun ongelooflijke aanpassingsvermogen bewezen. Toch vroegen ze een niet aflatende waakzaamheid.

De Merlot is zeer geconcentreerd, met een grote intensiteit en een fluwelen textuur, terwijl de Cabernet Sauvignon een gevoel van adel, grote energie en frisheid brengt, die de extreme weersomstandigheden volledig trotseert. – Dominique Arangoits, Technisch Directeur, Château Cos d’Estournel, Grand Cru Classé.

Voor alle wijnliefhebbers zal 2022 Saint Estèphe lang in het geheugen gegrift blijven als een werkelijk uitzonderlijk wijnjaar. Ik zal het me altijd herinneren als een wijnjaar van uitersten, dat me als jonge wijnbouwer enkele slapeloze nachten heeft bezorgd. Nadat ik de hele winter de wijnstokken had gesnoeid, begonnen ze heel vroeg te ontluiken toen de lente prachtig begon.

Moeder natuur kreeg medelijden met de wijnstokken en met ons, en gaf ons een ongelooflijk warme en droge zomer. Dit leidde tot een vroege oogst, met druiven van uitzonderlijke kwaliteit. De Merlots konden de volle diepte van hun fruit tonen, terwijl de tannines van de Cabernet Sauvignon gewoonweg prachtig waren. Het wijnjaar ging van het ene uiterste naar het andere, van vorst tot extreme hitte, maar ik zal het me altijd herinneren als een van de mooiste uit mijn jonge carrière. – Maxime Saint-Martin, eigenaar van Château Graves de Pez, Cru Artisan

Terwijl de regio de eindeloze zomer doorzwom, gaven de wijnstokken ons wijnbouwers een uitstekende les in veerkracht. Ze hebben zich niet alleen aangepast, maar ook hun ware gedaante laten zien in het licht van de tegenspoed, waardoor we een oogst hebben gekregen die verbazingwekkend evenwichtig is. Uiteindelijk hebben we deze kleine druiven met een enorm potentieel, een buitengewone oogst qua dichtheid, met uiterst gezonde druiven, evenwichtig als nooit tevoren.

Het hele team van het kasteel was overdonderd door de ongelooflijke concentratie van de sappen en de intense kleur die ze lieten zien zodra ze in de kuipen kwamen. De kwaliteit van de perswijn bewijst de immense kwaliteit van de bessen en de pitten. Dat is vaak het teken van een echt groots wijnjaar.

2022 is een ongekend wijnjaar met een imposante tannine textuur en gul, soepel fruit. Het heeft alle kenmerken van een wijn met een uitstekend bewaarpotentieel. – Isabelle Davin, oenologe, Château Le Crock, Cru Bourgeois Exceptionnel.

Na een grotendeels onbewogen winter werd de rest van het jaar gekenmerkt door sterk uiteenlopende weersomstandigheden: – ochtendvorst die de knopbreuk in sommige van de vroeg rijpende Merlot percelen verstoorde, – enkele felle hagelbuien in juni die de wijnstokken midden in hun groeicyclus troffen, – hittegolven die ons met een aanzienlijk watertekort opzadelden.

De overvloedige zonneschijn en de klei-kalkachtige bodem hebben echter bijgedragen tot de veerkracht van de wijnstokken. Het zonovergoten karakter van het wijnjaar kwam echt naar voren tijdens het gistingsproces. Natuurlijk waren de pH-waarden hoog, wat wijst op een lage zuurgraad, maar de stevige tannines van hoge kwaliteit maakten dat ruimschoots goed. Die prachtige alchemie is de essentie van 2022, gewoon een magisch wijnjaar! – Vincent Ginestet, eigenaar Château Domeyne.