Wijngaarden in de Rhônevallei kleuren wit. Een indrukwekkend assortiment witte Rhônewijnen was recent in Brussel te gast voor een uitgebreide proeverij. Assortiment dat deze wijnen in de kijker stelt en inpikt op de acties van Inter Rhône om deze wijnen, meer dan terecht , te promoten.
Philippe Pellaton, voorzitter Inter Rhône verduidelijkt: “Wanneer we het over wijnen van de Rhônevallei hebben, dan denkt vrijwel iedereen onmiddellijk aan rode wijnen, niet aan witte, terwijl die het verdienen om meer bekendheid te genieten en in de schijnwerpers te staan En precies dat is de ambitie van de Interprofession voor de komende decennia: de productie van stille witte wijnen verdubbelen waardoor deze wijnstreek bij Europese en Noord-Amerikaanse professionals synoniem staat voor een regio waar grote witte wijnen worden geproduceerd.
In de Rhônevallei vonden we naast de reeds beroemde AOC’s voor witte wijnen tal van parels die een must zijn om te ontdekken, met specifieke kenmerken die het DNA van onze wijnstreek versterken: de diversiteit van de terroirs, de druivenrassen en de blends. Deze diversiteit betekent een enorm potentieel voor een verdere ontwikkeling, volledig in lijn met een mondiale markt in volle expansie, gekoppeld aan veranderende consumptiegewoontes, maar ook aan de noodzaak om onze knowhow af te stemmen op de klimaatverandering.
Om deze ontdekkingstocht te vergemakkelijken en volop te genieten van de rijkdom van al deze wijnen, identificeerden we 3 smaakprofielen waarin al de AOC’s: wijnbouwers en negociants van de Rhône zich kunnen terugvinden. Tussen de smaakprofielen ‘fris en intens’, fruitig en verfijnd’ of ‘genereus en complex’ vind je ongetwijfeld wijnen die perfect bij jou passen al naargelang de gelegenheid, het gezelschap of je humeur. “
De 3 smaakprofielen:
Fris en Intens: profiel met aroma’ van citrus en wit fruit:
Druivenrassen: Grenache, Bourboulenc, Piqueboul B, Ugni blanc, Carignan B (jong), Viognier, Muscat petits grains, Roussanne, Marsanne, Clairette en Rolle.
Terroirs: bodem met weinig restricties, eerder koel, Bij voorkeur bodems met klei die de frisheid bewaren. De frisheid kan geholpen worden door de hoogteligging, de oriëntatie en de topografie.
Wijnbouw: de druiven worden vroegtijdig geplukt om de typische aroma’s van citrus en witte vruchten te bewaren (vooral de Viognier wordt vroeg geoogst en Clairette <12.5% vol). En vroegtijdige oogst voor meer frisheid en intensiteit (meer zuren,
minder suikers en dus een lager alcoholvolume)
Vinificatie: zomin mogelijk in contact met de lucht om de typische aroma’s en frisheid te bewaren. Vinificatieproces tussen de 12 en 18° C. Voor een geur- en smaakprofiel van banaan en Engelse snoep, niet boven de 14°C.
Geur en smaak: citrus, floraal, wit fruit. Thiolen van het type pompelmoes door de vinificatie. Intense en levendige structuur en mooie zuren in de smaak. Combinatie: als aperitief, bij zomerse salades en geitenkazen.
Fruitig en verfijnd: toetsen van geel en exotisch fruit, rond en evenwichtig
Druivenrassen: Grenache, Clairette, Bourboulenc, Marsanne, Roussane, Rolle, Viognier en Muscat petits grains
Terroirs: alle bodemtypes behalve voor Viognier, Marsanne en Roussane die niet van te droger bodems houden.
Wijnbouw: er wordt geoogst van zodra de druiven voldoende rijp zijn
Vinificatie: belangrijk is om oxydatie te vermijden en een vroegtijdige veroudering tegen te gaan, alsook de frisheid te bewaren. Vinificatieproces tussen 12 en 18 ° C. voor een smaak- en geurprofiel van banaan en Engelse snoep niet boven 14°C. Belangrijk is de keuze van de gist in functie van het gewenste smaakprofiel van de wijn.
Geur en smaak: aroma’s van exotische vruchten en geel fruit ( perzik en abrikoos). Rond en vet van smaak gekoppeld aan zuren voor een mooi evenwicht. Thiolen van het type exotisch fruit ( passievrucht, mango). Combinatie: gerechten of basis van vis, wit vlees, kazen.
Genereus en complex: meer complexe wijnen met een rijping en bewaarpotentieel, met aroma’s van rijp en gekonfijt fruit en gedroogde vruchten.
Wijnrassen: Grenache, Clairette, Bourboulenc, Viognier, Roussanne, Marsanne, Carignan B (beperkt rendement), Calirette rosé
Terroirs: alle bodemtypes, behalve voor Viognier, Marsanne en Rousanne die niet van te droge bodem houden, bij voorkeur garrigue voor Carignan B.
Wijnbouw: er wordt iets vroeger geoogst van zodra de druiven technisch rijp zijn om overconcentratie te vermijden ( Clairette, Bourboulenc, Carignan B ( < 12.5 of 13% vol)
Vinificatie: in het algemeen een langzame rijping vooral in grote vaten of barriques
Geur en smaak: aromatische complexiteit tussen fruit; specerijen en minerale accenten. Soms indrukken van hout, getoost en honingachtig, afkomstig van de rijping. De typische aroma’s van de druiven worden gekoppeld aan die van het vinificatieproces en de houtrijping Geen thiolen ( die verdwenen zijn door de rijping in contact met zuurstof) De smaak is geconcentreerd, vet en lang. Combinaties: wijnen met een hoger bewaarpotentieel kunnen de hele maaltijd aan.
Enkele ontdekkingen uit het assortiment van meer dan 100 wijnen. De Rhônevallei telt maar liefst 14 witte druivenrassen die er voor zorgen dat de productie van witte wijnen in 2022 steeg tot 11 % van de totale wijnproductie verdeeld over een kleine 40 appellaties.
Fris en intens:
Enfant Terrible – Maison Sinnae : AOC Côtes du Rhône – 13 % alc vol. 2022. Assemblage van Grenache blanc 61%, Clairette 18%, Roussanne 8%; Viognier 7% en Ugni blanc 6%. Label HVE.
L’Envol – Chateau d’Espeyran – AOC Costière de Nîmes – 2022 – 13.5% alc vol. Assemblage Vermentine 60%, Rousanne 20% en Marsanne 20%. Label HVE
La Terre Natale – Mas Carlot : AOC Clairette Bellegarde – 2021 – 13.5% alc vol. 100% Clairette – biologische landbouw in omschakeling
Frisheid en verfijnd:
Prestige – Celliers des Dauphins – AOC Côtes du Rhône – 2022. Assemblage Grenache blanc, Marsanne, Rousanne, Viognier
Vacqueyras – Roche des Dentelles blanc bio – Vignobles & Compagnie – AOC Vacqeyras 2021 – 100% Vacqueyras
Genereus & complex:
Hermitage Chante-Alouette – M. Charpntier – AOC Hermitage 2018 – 100% Marsanne
Grand Marrenon – Marrenon – AOC Luberon – 2021 – 15% alc vol. Assemblage Vermentine 55%,Grenache blanc 40% en Rousanne 5 %
La Confluence – Ogier Sas – AOC Cairanne 2020 – 13% alc vol – conventionele landbouw