Luxemburg: cool places for summer!

Wanneer de temperaturen boven 30 graden Celcius stijgen, dan willen we vaak maar één ding: thuisblijven en de ventilator op de hoogste stand zetten. Maar het kan ook anders. Er bestaan heel wat activiteiten dichtbij huis én in koele omstandigheden. Luxemburg wemelt van dat soort plekken waar je alleen, met het gezin of met vrienden kunt ontspannen én jezelf verfrissen!

Éislek: Verkoeling onder de grond – onderweg naar de mijn!

Ontsnappen aan de zomerse hitte? Dat kan op een unieke manier in een mijn! Treed in de voetsporen van de mijnwerkers van de Kopermijn van Stolzembourg. Tijdens een gegidste rondleiding duik je in het mijnverleden van de Éislek terwijl je langs adembenemende rotspartijen en ondergrondse meren loopt.

Breng zeker ook een bezoek aan het Leisteen Museum in Martelange waar je enkele meters onder de grond de fascinerende wereld van de leisteenontginning ontdekt.

Bossen staan synoniem voor schaduw. Ontsnap aan de zomerse hitte en zoek natuurlijke verkoeling in het groen, onder de kruinen van de bomen en tussen de bladeren. De kabbelende beekjes zorgen bovendien voor een rustgevende sfeer. Enkele schaduwrijke wandelroutes in de streek worden je ‘warm’ aanbevolen: Wassersënneswee, BS3, Éislek Pad Kalborn, Éislek Pad Gilsdorf.

Guttland: Wandelen, picknicken en molens bezoeken

De regio Guttland is het vertrekpunt van heel wat wandelroutes. De Guttland Trail Mamerleeën leidt ons naar een uitgebreid netwerk van natuurlijke zandsteengrotten. Honger? Houd dan halte in Hunnebuer, een ontspanningszone en de perfect plek aan het water om te picknicken met het gezin. Volgens een legende zou Attila de Hun hier zijn paarden hebben laten drinken.

Bij de Molen van Beckerich – D’Millen vinden in de zomer heel wat activiteiten plaats: rondleidingen, een restaurant met een groot terras, een bar en een gerenoveerde houtzaagmolen.

Luxemburg-stad: Kazematten en het Park van Merl-Belair

Ontdek de Bock kazematten en de Pétrusse kazematten, onderaardse gangen vol geschiedenis en vol avontuur. Overweeg zeker ook een bezoek aan het Park van Merl-Belair waar je geniet van een mooi zicht op een vijver, een grote speeltuin voor kinderen en een idyllische sfeer die uitnodigt om te ontspannen.

Nog een tip om te onthaasten? Theaterplage, waarbij het Theaterplein wordt omgetoverd in een grote zandbak met ligstoelen en kleurrijke parasols.

Minett: ‘Musée National des Mines de Fer’ en het Museum van de Cockerill mijn

Geniet van wat verkoeling in een binnenruimte en bezoek het ‘Musée National des Mines de Fer’ in Rumelange waar de fascinerende geschiedenis van de mijnen ontdekt. Een andere aanrader is het Museum van de Cockerill mijn in Ellergronn met tentoonstellingen over fossielen en artefacten uit het mijnverleden.

Moezel: Baggerweieren en een tocht met een elektrische boot

Afspraak in “Baggerweieren” in Remerschen om te zwemmen, te zonnen en om te wandelen in het 25 hectare grote stukje natuur. Je kan ook een tocht maken met een elektrische boot op de Moezel en de streek rond Remich op je eigen ritme ontdekken.

Mullerthal: waterpret

Ontdek de activiteiten in of bij het water. Denk maar aan een zwempartij in het meer van Echternach, stand-up paddling in Echternach en in Rosport of aan kano-kayak vanuit Dillingen richting Echternach.