Green Globe hotel Yalo legt daktuin aan

Met duidelijke ambitie: het “groenste” hotel van Gent blijven. “Gents gekruide” 400m2 groene daktuin

Yalo Boutique Hotel Gent pakt opnieuw uit met een “groene primeur”. Sinds kort beschikt het jonge (opening november 2021) en hippe hotel van 92 kamers aan de Brabantdam over een eigen kruidtuin. “Wellicht één van de hoogste kruidtuinen van Gent en een unicum in de Gentse hotelsector”, benadrukt Paul Suy, de rasechte Gentse General Manager, met een kwinkslag.

Dat duurzaam en lokaal overigens voor het Yalo-team hand in hand gaan, valt ook af te leiden uit de partners die meewerkten aan het project. Tuinarchitect Yvan Uylenbroeck van Jade BV uit Lochristi tekende deze boven de Arteveldestad “zwevende” hof rond de centrale glazen koepel, terwijl Katrien Van Petegem van Canopy-Greenroofs BV uit Gent de intieme en rustige daktuin aanlegde.

Yalopolitan

Zoals zijn naam het laat vermoeden, biedt de prachtige “pluk-daktuin” met zijn elegante organische vormen veel meer dan een louter esthetische troef. 21 kamers kijken immers uit op deze tuin van Eden, gelegen midden tussen de torens, de Krook en het Zuidpark. Ideaal om de gasten te laten genieten van een weldoende rust in het bruisende hart van Gent.

En wie in de door en door Gentse en tegelijk cosmopolitische ogende horecazaak langskomt, geniet nog meer van de natuurlijke producten die ter plaatse gezaaid werden. Of je van een lekker drankje proeft aan de (rooftop)bar, afspreekt voor een aangename lunch of een uitgebreider dîner, de talrijke eigen vruchten en planten die het team zelf plukt, kruiden de recepten op de menukaart steeds met een extra toets om “Yalo” tegen te zeggen.

“Een dertigtal”, licht Bert Serry, Operations Manager van het hotel, fier toe. Bosaardbeien, bieslook, winterbonekruid, citroenkruid, citrusafrikaantje, dille, dragon, geranium, munt, Kaapse look, kerrieplant, kervel, laurier, marjolein, pimpernel, salie, tijm, venkel,… de lijst is te lang om ze allemaal op te sommen. Het viooltje verdient hier wel een extra vermelding: bestel je een Yalopolitan huiscocktail, dan komt er geen muzikant op zijn instrument tokkelen naast jouw tafel, maar prijkt het paarse bloempje wel poëtisch in je glas. Ook dit kenmerkt de ingesteldheid van Yalo en zijn team : een subtiele attentie, het oog voor elke detail, om het leven van iedere bezoeker zachter en zorgelozer te maken.

Green Globe, vanzelfsprekend voor Gent

En toch is Yalo Urban Boutique Hotel het enige Gents hotel en één van de slechts twee hotels in België dat erin slaagde de prestigieuze certificering in de wacht te slepen. Teken dat het Yalo echt wel menens is!

Even ter herinnering : wat is Green Globe?

Green Globe is een internationaal duurzaamheidslabel met een vertegenwoordiging in niet minder dan 90 landen. Wereldwijd mogen meer dan 500 locaties, hotels maar ook conferentielocaties pronken met deze certificering. In België echter… slechts 2! Het label is immers zeer omvangrijk, en telt 385 criteria in 44 verschillende categorieën die door een grondige, onafhankelijke jaarlijkse audit worden gecontroleerd. Meer info op www.greenglobe.com.

We delen graag enkele van hun inspanningen op vlak van duurzaamheid. Sommige zijn zichtbaar en overduidelijk, andere zijn achter de schermen.

RESPECT VOOR HET MILIEU

Energie : Voor de warmwatervoorziening in het hotel liggen er zonnepanelen op het dak. Er is een energie-kaart in de gastenkamers om onnodig gebruik van energie zoals verlichting en verwarming/koeling te vermijden. Ze hebben LED-energiebesparende lampen en lichtsensoren.

Water : Ze verschonen handdoeken in de gastenkamers op verzoek. Beddengoed wordt op verzoek of na drie nachten verschoond. Zonder afbreuk te doen aan comfort zijn de douches en waterkranen waterbesparend.

CO₂ : Het groendak vermindert de CO₂. Er komen binnenkort oplaadpunten voor elektrische auto’s op hun parking.

Verantwoorde producten : Hun voorkeur gaat naar verse en lokale producten die dan ook nog eens overheerlijk zijn. Als het kan, ook biologisch. Zo werken ze samen met leveranciers als Dierendonck, De Jager, Claessens en tal van anderen die hun duurzaamheidsvisie ondersteunen. Van gecertificeerde milieuvriendelijke papierproducten tot biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Hun gedrukt materiaal (hoewel ze de voorkeur geven aan digitaal) is gemaakt op milieuvriendelijk papier, de inkt is op basis van plantaardige oliën. Grown Alchemist badkamer producten in dispensers (ja, minder plastic!) zijn vrij van schadelijke ingrediënten.

Ondersteuning van de lokale bevolking : Lokaal is bij hen van groot belang en daarom trekken ze dit absoluut door naar lokale voedsel- en drankleveranciers. Hun lokale wijnen bijvoorbeeld zijn geproduceerd met druiven uit Lochristi, net buiten Gent. Ook geeft hun Guest Director veel suggesties voor leuke lokale winkels en restaurants!

Sociale betrokkenheid : Ze stimuleren de groei van hun medewerkers zodat ze gebruik kunnen maken van diverse opleidingsmogelijkheden. Yalo wil graag iets terugdoen voor de gemeenschap door lokale doelen te steunen, hetzij financieel, hetzij door te helpen waar mogelijk.