Een buitengewoon oogstjaar

Heerlijk happy end: rosé met een BOB-label van wijnjaar 2022

 De gevolgen van de hitte en droogte waren in 2022 overal in Europa voelbaar. Deze situatie vormde een bijzonder grote uitdaging voor de wijnbouw, aangezien uitzonderlijke weersomstandigheden altijd een belangrijke rol spelen in zowel de kwaliteit als de kwantiteit. In het geval van roséwijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) uit de Provence en Valtènesi zijn de resultaten echter meer dan bevredigend. Dankzij de terroirs in de specifieke gebieden en de expertise van de wijnmakers staat wijnjaar 2022 voor karaktervolle en elegante BOB-roséwijnen die opnieuw klasse en veelzijdigheid uitstralen.

Door hun frisheid en elegantie blijven roséwijnen een populaire keuze bij consumenten. Net voor de oogst van 2023 start en er reeds reikhalzend wordt uitgekeken naar de release van volgend jaar, is dit het beste moment om wijnjaar 2022 van dichterbij te bekijken met wijnen die nu te koop zijn en een heel speciaal wijnjaar vertegenwoordigen. Wijnjaar 2022 bezit tal van redenen die maken dat roséwijnen uit de Provence en Valtènesi vandaag zeer in trek zijn. Ondanks de uitdagende weersomstandigheden zijn beide regio’s erin geslaagd om uitstekende kwaliteitswijnen te produceren die hun oorsprong vertegenwoordigen en het talent van hun wijnbouwers.

Koele nachten en regen die net op tijd kwam, zorgde voor vreugde in de Provence

De Provence kende een zeer droog eerste kwartaal, waardoor de wijnstokken later uitbotten dan gewoonlijk. De regens rond Pasen vulden de waterreserves in de grond net op tijd aan voor de groeifase. Er volgde een droge en hete zomer, waarbij de wijndomeinen in de Provence profiteerden van een unieke eigenschap voor de streek: “We mogen van geluk spreken,” zegt een tevreden Éric Pastorino, voorzitter van het Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP). “De droogte was intens maar de nachten waren altijd koeler dan de dagen, wat belangrijk was voor de druiven.” Met de stormen van midden augustus eindigde de zomerdroogte op een gunstig moment, waardoor de druiven hun rijping onder uitstekende omstandigheden konden voltooien. Als gevolg van deze uitzonderlijke zomer startte de druivenoogst zeer vroeg en eindigde deze zeer laat, terwijl de druiven van begin tot eind vrij bleven van plagen, ziektes en andere tegenslagen.

Roséwijnen uit de Provence maken hun goede reputatie meer dan waar, vooral wat de kwaliteit betreft: “De wijnen zijn sappig en evenwichtig, de aroma’s goed aanwezig en ze bezitten een mooie kleur die naar het briljante neigt,” zegt Éric Pastorino overtuigend. De geproduceerde hoeveelheden zitten naar verluidt binnen de marge van het vijfjarig gemiddelde, waardoor producenten hun markten gemakkelijk kunnen bevoorraden.

Hitte en droogte in Valtènesi resulteren in karaktervolle wijnen

Ook voor de BOB-roséwijnen uit Valtènesi had het warme en droge klimaat van wijnjaar 2022 zijn impact. Hoewel deze extreme weersomstandigheden ervoor zorgden dat er minder druiven geoogst werden, zorgden ze er tegelijk voor dat er kerngezonde druiven konden geplukt worden die nadien verwerkt werden in de kelders. Volgens Paolo Pasini, de nieuwe voorzitter van het Consorzio Valtènesi, was dit ook te danken aan de gunstige invloed van het Gardameer. “Reeds bij de eerste proefsessies vertoonden de wijnen een enorme finesse en elegantie,” zegt Pasini. “Het jaar 2022 zal ongetwijfeld gekenmerkt worden als een zeer expressief wijnjaar met een uitgesproken karakter en veel persoonlijkheid. Wijnen die dankzij hun enorme veelzijdigheid en evenwicht ideaal zijn om een volledige maaltijd te begeleiden.”

Over roséwijnen met een beschermde oorsprongsbenaming uit de EU

Volgens de EFOW heeft de EU momenteel 1.144 wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Het aandeel BOB-wijnen in de totale productie van de EU-28 was in 2019/2020 ongeveer 48%. De Provence blijft wereldleider voor de productie van roséwijnen. 42% van de Franse BOB-roséwijnen en 6% van alle roséwijnen ter wereld worden geproduceerd in de Provence. Alle wijnen uit de Provence dragen het BOB-label (Côtes de Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence). Italië is de op drie na grootste producent van roséwijnen, na de Verenigde Staten en Spanje. Valtènesi is een van de vijf belangrijkste regio’s voor de productie van BOB-rosé, goed voor 10% van de Italiaanse productie van rosé met een BOB-label. Het Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP) en het Consorzio Valtènesi zijn representatief voor de sector van Europese roséwijnen met een beschermde oorsprongsbenaming.

Over het Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP)

Sinds 2004 verenigt het CIVP wijndomeinen en handelshuizen van de drie appellaties (AOP/BOB) Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux Varois en Provence, met als doel de sterke punten van elke appellatie te promoten, de krachten en financiële middelen van zijn leden te bundelen en de wijnindustrie te versterken. Economie, technologie, kwaliteitsbeheer en communicatie in Frankrijk en op internationaal niveau zijn de speerpunten. Het CIVP heeft zijn hoofdkantoor in Les-Arcs-sur-Argens.

Over het Consorzio Valtènesi

De wijnbouwersorganisatie Consorzio Valtènesi is gevestigd in Puegnago del Garda, in Lombardije. Het consortium werd in 1998 opgericht onder de naam Consorzio Garda Classico, dat in 2012 werd omgedoopt tot Consorzio Valtènesi. Het productiegebied voor de BOB-wijnen van Valtènesi bevindt zich in de buurt van Brescia, aan het Gardameer. De wijngaarden dateren uit de Romeinse tijd en profiteren van een uniek microklimaat dat beïnvloed wordt door het grootste meer van Italië. Ongeveer 400 hectare (op een totaal van 1.000 hectare) wordt gebruikt voor het verbouwen van de inheemse groppellodruif. Het Valtènesi-consortium produceert jaarlijks ongeveer 3 miljoen flessen, waarvan 70% roséwijnen.