Ouder dan 50 en woonachtig in Brussel?

campagne zal lopen van 12 tot 30 september 2023. De Brusselse chef Albert Verdeyen zet zijn schouders mee onder het initiatief en is te zien in een video die via sociale media wordt verspreid. Hij nodigt daarbij de 50- tot 74-jarigen uit om hun gratis Colotest bij de apotheker te halen.

Dikkedarmkanker is de op één na meest dodelijke kanker in België, maar is in ruim 9 op de 10 gevallen geneesbaar indien deze op tijd wordt opgespoord. Nochtans gebruikt slechts 12% van de mensen tussen 50 en 74 jaar oud de Colotest.

De GGC wil het belang van een tijdige opsporing van dikkedarmkanker onder de aandacht brengen en gaf aan Bruprev de opdracht om een sensibiliseringsactie te organiseren in samenwerking met pharmacy.brussels, de huisartsen en gezondheidsverenigingen. Bruprev is de vzw die belast is met de organisatie van de opsporing en de preventie van kankers in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. De boodschap van de campagne is duidelijk: Doe de Colotest! Deze is gratis en kan levens redden.

Mensen tussen 50 en 74 jaar oud kunnen gratis hun Colotestkit bij de apotheker aanvragen . De voorwaarden? De persoon in kwestie moet in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest wonen, hij of zij heeft de afgelopen 2 jaar geen Colotest  uitgevoerd, heeft de afgelopen 5 jaar geen colonoscopie laten uitvoeren en is nog niet behandeld geweest voor dikkedarmkanker.

Op de website https://www.depistagecancer.be/bxl/ of op Bruprev.be kan iedere Brusselaar nagaan of hij of zij in aanmerking komt om een gratis test bij de apotheker te halen.