Manneken Pis steunt de strategie stadsnetheid clean.brussels

ter gelegenheid van World Cleanup Day 2023!

Met het oog op Wereldschoonmaakdag in 2023 mobiliseert Brussel haar burgers om zich in te zetten voor de reiniging van de stad. Op 16 september 2023, tussen 10u en 16u, zullen Brusselse burgers deelnemen aan deze wereldwijde beweging, onder meer door straten schoon te maken op verschillende iconische locaties in verschillende gemeenten. Het hoger doel? Het bewustzijn vergroten over het belang van het behoud van ons milieu.

Dit jaar krijgt de World Cleanup Day een bijzondere betekenis voor Brussel. Manneken-Pis, één van de beroemdste symbolen van de stad, zet zich in om deze belangrijke zaak te ondersteunen. Op woensdag 13 september trekt Manneken-Pis zijn straatvegerskostuum aan, met niet alleen het logo van de Stad Brussel maar ook met dat van de regionale strategie voor stadsnetheid, clean.brussels. Dit symbolische gebaar is een duidelijk teken van dank aan de schoonmaakteams van de Stad Brussel en de gemeenten voor hun engagement rond de regionale strategie voor stadsnetheid clean.brussels.

Clean.brussels is een ambitieus initiatief dat de regio, het regionale agentschap Net Brussel, de gemeenten en vele andere belanghebbenden bij de publieke ruimte samenbrengt rond het thema ‘netheid’. Deze bundeling van alle betrokken krachten heeft als doel om de netheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest duurzaam te verbeteren.

Het initiatief clean.brussels heeft als doel om een gemeenschappelijke visie te creëren, gedeelde strategische doelen vast te stellen en een reeks maatregelen te implementeren om de stedelijke netheid in de regio te verbeteren. Hierbij wordt rekening gehouden met de impact van netheid op de levenskwaliteit van de Brusselaars, hun welzijn, de aantrekkelijkheid van plaatsen en winkelstraten, evenals op het milieu en de biodiversiteit.

Clean.brussels is geworteld in de Brusselse realiteit en houdt rekening met de specifieke kenmerken van de regio om snel concrete resultaten te behalen. Het is gebaseerd op gedragsstudies om maatregelen te sturen die gericht zijn op gedragsverandering met de overtuiging dat “de schoonste stad niet degene is die het meest wordt schoongemaakt, maar degene die het minst wordt bevuild.”