MSC Euribia, voor het eerst in de haven van Zeebrugge

  • MSC Euribia, het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises deed voor de eerste keer de haven van Zeebrugge aan op 11 oktober 2023 – MSC Cruises lanceerde begin juni MSC Euribia, het meest energie-efficiënte grote cruiseschip van het moment. Het schip wordt aangedreven door LNG en beschikt over een breed scala aan technologieën en oplossingen die de impact op de atmosfeer en het mariene milieu minimaliseren. – MSC Euribia zal deze winter de populaire ‘Parels van het Noorden’ route varen : een cruise van zeven nachten met vertrek in Rotterdam en Zeebrugge, richting Le Havre in Frankrijk, Southampton in het Verenigd Koninkrijk en Hamburg in Duitsland

MSC Euribia, het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises dat op 8 juni werd gedoopt in Kopenhagen deed voor de eerste keer de haven van Rotterdam aan op 10 oktober jl. Bij de introductie is MSC Euribia het meest energie-efficiënte cruiseschip design ooit gebouwd en het tweede schip in de MSC Cruises vloot dat wordt aangedreven door LNG, de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is. MSC Euribia is eveneens uitgerust met geavanceerde milieutechnologieën, waaronder geavanceerde afvalwaterbehandelings- en afvalbeheersystemen.

MSC Euribia is ontworpen voor de toekomst, met de mogelijkheid om toekomstige innovaties op het gebied van duurzaamheid, zoals koolstof neutrale synthetische brandstoffen en andere alternatieve brandstoffen, gemakkelijk te integreren van zodra deze op grote schaal beschikbaar zijn. MSC Cruises’ nieuwste schip zal deze winter de populaire ‘Parels van het Noorden’ route varen en zal daarbij voor de eerste keer de havens van Rotterdam en Zeebrugge aandoen. Gasten uit Nederland en België/Luxemburg zullen van dit uitzonderlijke nieuwe schip en route kunnen genieten door dicht bij huis te kunnen inschepen. De vaarroute is : Rotterdam, Zeebrugge, Le Havre (Frankrijk), Southampton (Verenigd Koninkrijk) en Hamburg (Duitsland). In de winterperiode zal MSC Euribia dus wekelijks aanmeren in deze havens.

Piet Vandenkerkhove, Accountmanager Cruises Port of Antwerp-Bruges: “Net als MSC Cruises richt de Haven van Antwerpen-Brugge het vizier resoluut op de toekomst en daarom zetten wij ook maximaal in op een duurzame toekomst. Zo zullen wij in Zeebrugge vanaf 2026 walstroom aanbieden zodat cruiseschepen emissievrij aan kaai kunnen liggen. Voor onze intraportuaire shuttledienst tussen het schip en het terminalgebouw zetten we vanaf najaar 2023 ook een elektrische bus in om passagiers uitstootloos te kunnen vervoeren. En voor Belgen, die sowieso nog niet echt met cruisen vertrouwd zijn, biedt MSC een unieke kans om dicht bij huis in te schepen en om op die manier kennis te maken met deze unieke en zeer betaalbare manier van reizen”.

Dirk De Fauw, burgemeester Stad Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges: “Onze haven is niet alleen een belangrijke draaischijf voor het transport van handelsgoederen. Het is eveneens een populaire aanloophaven voor cruiseschepen met een route in West-Europa of voor mini-cruises vanuit Groot-Brittannië of op doorreis naar de Noorse fjorden en de Baltische zee. De komst van MSC Euribia is daar een mooie bevestiging van. Een bijkomend voordeel is dat Bruggelingen en mensen uit de ruime omgeving van onze stad in onze cruisehaven aan een prachtige reis kunnen beginnen. Het is steeds de bedoeling geweest om van Zeebrugge een inschepingshaven te maken.”

Frank Van Den Steen, Country Manager Benelux MSC Cruises, licht verder toe: “Ik ben zeer enthousiast! Een cruise met vertrek vanuit Rotterdam is werkelijk uniek en we zijn heel trots dat één van onze mooiste, modernste en meest geavanceerde schepen onze kant op komt! Dit schip zorgt al maanden voor de nodige buzz en er wordt dan ook met volle belangstelling uitgekeken naar haar komst. Met dit unieke schip een weekje de buurlanden bezoeken, varen op zee en ondertussen genieten van een optimaal aanbod aan faciliteiten, entertainment en culinaire ontdekkingen: ideaal om er eventjes tussenuit te trekken deze winter. Met z’n tweeën, met het hele gezin of met vrienden”.

MSC Cruises onthulde in juni dit jaar dat het haar walstroomplan verder zal uitbreiden. Het nieuwe walstroomplan voor 2024-26 omvat ten minste vijf Italiaanse havens, Barcelona en Valencia in Spanje, Stavanger en Norfjordied in Noorwegen, Miami in de Verenigde Staten, Kopenhagen in Denemarken, Marseille in Frankrijk, Valletta in Malta, Stockholm in Zweden en Rotterdam in Nederland. In Zeebrugge zal vanaf 2026 ook walstroom beschikbaar zijn.

MSC Euribia voltooide een netto nul emissie cruise op haar eerste reis van Saint-Nazaire naar Kopenhagen, met behulp van bio-LNG via een massabalans systeem, de meest kosteneffectieve en milieuvriendelijke methode om de voordelen van hernieuwbaar biogas te benutten. MSC Euribia behaalt een IMO Energy Efficiency Design Index (EEDI) die 55% hoger ligt dan de huidige normen en was het meest efficiënte cruiseschip ter wereld op het moment van de lancering. Daarnaast stoot MSC Euribia tot 44% minder broeikasgassen per passagier per dag uit dan schepen die slechts 10 jaar geleden werden gebouwd.

Het afvalwater wordt behandeld volgens een zeer hoge standaard, beter dan veel gemeentelijke afvalwaterbehandelingssystemen aan land. Deze technologie voldoet aan de strengste internationale IMO-normen, inclusief speciale gebieden onder MARPOL, zoals de Oostzee. Anderzijds streeft MSC Cruises ernaar om in 2050 geen broeikasgassen meer uit te stoten