Pasta zonder ketchup

Een ode aan Wereld Pasta Dag met Peppe en Deliveroo

 

De do’s en dont’s van Peppe Giacomazza en Deliveroo

Pasta lovers unite! Op woensdag 25 oktober vieren we een van de meest geliefde gerechten wereldwijd én op Deliveroo*: pasta! Niemand weet beter hoe je de perfecte pasta serveert dan de Italianen, daarom bracht Deliveroo een bezoekje aan de Italiaanse Njam!-chef Peppe Giacomazza om voor eens en voor altijd uit te klaren wat de gouden regels zijn tijdens het eten van pasta.

Je pasta snijden, te veel kaas of ketchup … zijn nog maar enkele zaken die het haar van vele Italianen recht doen staan wanneer we het hebben over pasta. Gelukkig helpt Peppe, ook bekend van zijn restaurant La Botte in Genk, de Belg alvast op weg met zijn gouden tips voor pasta eten à la Italiana.

  1. Pasta eet je met een vork : Vergeet dat mes! Het is een doodzonde om je pasta te snijden in Italië. Italianen zijn er uiterst gevoelig voor, dus gebruik gewoon je vork om je pasta te verorberen. En een lepel? Die kan je als hulpmiddel gebruiken om de saus uit het bord verder op te eten.
  2. A match made in heaven: de juiste pasta met de juiste saus : Peppe onthulde het geheime ingrediënt voor de perfecte pasta: de juiste pastavorm. Pasta is van nature vrij smaakneutraal, en dus haalt de saus het beste van de  pasta naar boven. Het is daarom essentieel om de juiste pastavorm te kiezen om de saus vast te houden en elke hap smaakvoller te maken. Geribbelde pasta, zoals Rigatoni, is perfect voor zwaardere sauzen, terwijl dunne pasta’s, zoals linguine of fettuccine, goed samengaan met lichte sauzen. Onze smaakpapillen applaudisseren!
  3. De kunst van het opwarmen : Hoe verwarm je restjes pasta op de juiste manier? In een pan op het fornuis met een beetje olie om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Dat is de Italiaanse en dus dé enige manier. Geen magnetron hier!
  4. Pastaporties : In Italië wordt pasta vaak als voorgerecht,il primo piatto, geserveerd. Volgens Peppe is de typische portiegrootte voor een voorgerecht 50 à 60 gram pasta, zonder saus. Voor een hoofdgerecht mag je rekenen op 80 gram pasta, ook zonder saus. Dit zorgt ervoor dat je alle smaken van de maaltijd optimaal kunt waarderen.
  5. The right wine at the right time : Wat betreft de dranken die bij pasta passen, vertrouwt Peppe op zijn jongere broer Gaspare, de sommelier van La Botte. Voor pasta met tomaat (ragu/pomodoro) raadt Gaspare een elegante rode wijn aan, zoals Barbera. Voor pasta met vis is witte wijn uit Sicilië, meer specifiek uit het Etna-gebied, een uitstekende keuze. Het geheim? Vermijd zware wijnen die de smaken kunnen overweldigen.
  6. Less is more : Peppe benadrukte tot slot de grootste misvatting over de Italiaanse pastacultuur: je hoeft niet te overdrijven. Met slechts drie ingrediënten kun je een top-pasta bereiden. Eenvoudig en heerlijk! Bovendien beperk je best ook het gebruik van olijfolie in je gerechten.
  7. Perfecte timing : We vragen ons allemaal weleens af hoe lang we de pasta nu moeten laten koken, maar ook daar heeft Peppe een handige tip voor: kook de pasta niet volledig volgens de instructies op het pak. Staat op het pak dat je de pasta 10 minuten moet koken? Kies er dan voor om het 6 minuten te koken en voltooi de overige tijd in de saus.
  8. De verboden ingrediënten : Last but not least: vermijd overbodige of niet passende extra’s. Dat wil zeggen: geen grote hoeveelheid extra kaas, want die overstemt de smaak van de saus. Maar ook het toevoegen van gewone room aan traditionele sauzen wordt als ongebruikelijk beschouwd. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van room, tenzij het specifiek wordt vermeld in het recept.

De grootste no-go: ketchup! Italianen zouden hoogstwaarschijnlijk verbaasd of zelfs beledigd zijn als je ketchup aan je pasta toevoegt, vooral in een restaurant. Het is beter om traditionele tomatensaus of andere passende sauzen te gebruiken.

Over dat laatste kunnen ze ook bij Da Giovanni meespreken, met verschillende locaties in het centrum van Antwerpen komen heel wat verschillende klanten over de vloer en hun vragen kunnen soms nogal verrassend zijn. “Parmesan vragen voor bij een pasta frutti di mare is echt een no go, maar toch een veelvoorkomende vraag. Daarnaast vragen mensen soms een mes voor het snijden van de pasta … niet nodig! Lange pasta wind je op met je vork, en wie niet wil snijden, kan beter opteren voor korte pasta zoals penne. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen gewoontes en voorkeuren, en bedienen we dus ook graag iedereen”

Ook honger gekregen en zin om de tips van Peppe meteen toe te passen? Dan kan je via Deliveroo terecht bij Da Giovanni en zich laten inspireren door de meest bestelde pasta gerechten op Deliveroo: carbonara, bolognaise en scampi. Wie liever zelf aan de slag gaat in de keuken kan alvast alle ingrediënten kopen op Deliveroo.

Top 5 van steden die het meest pasta bestellen op Deliveroo: Aalst, Mechelen, Louvain-La-Neuve, Gent en Brugge