Kroatië viert internationaal erkenning

Met grote vreugde kondigt het Verkeersbureau van Kroatië aan dat het land recentelijk is erkend als een van de top 10 landen ter wereld voor het jaar 2024 door Lonely Planet. Naast deze eervolle vermelding heeft UNWTO (The World Tourism Organization) het dorp Slunj erkend als een van de beste toeristische dorpen ter wereld.

Lonely Planet heeft Kroatië op de kaart gezet als een van de must-visit bestemmingen voor 2024. Het land wordt geprezen om zijn prachtige zonovergoten kustlijn, talloze eilanden, adembenemende landschappen, rijke culturele erfgoed, historische steden en ongerepte natuur. Lonely Planet benadrukte ook de toetreding van Kroatië tot het Schengengebied op 1 januari 2023, de opening van de Pelješac-brug die de regio zuid Dalmatië verbindt met de rest van het vasteland, en andere infrastructuurprojecten. Dankzij al deze eigenschappen is Kroatië opgenomen in de top 10 van Lonely Planet’s ranglijst van de beste landen ter wereld in 2024.

“We zijn ervan overtuigd dat onze vele bezoekers al overtuigd zijn van de aantrekkelijkheid van ons toeristische aanbod en de toewijding van de hele toeristische sector in Kroatië, en we geloven dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen,” benadrukte Kristjan Staničić, directeur van het Kroatische Toeristenbureau. Hij benadrukte ook het belang van duurzame ontwikkeling en het bevorderen van duurzaam toerisme, omdat steeds meer reizigers de ecologische trends volgen.

De UNWTO prijst Slunj, een prachtig toeristisch dorp, voor zijn toewijding aan het behoud van landelijke gebieden, het behouden van landschappen, culturele diversiteit, lokale waarden en culinaire tradities. Deze erkenning onderstreept het belang van duurzaam toerisme en benadrukt de inspanningen van Slunj om een voorbeeld te stellen voor andere dorpen over de hele wereld.

In de derde editie van het programma werden 54 dorpen uit alle regio’s geselecteerd uit bijna 260 aanmeldingen. Daarnaast zijn 20 dorpen toegetreden tot het Upgrade Programme. Het UNWTO Best Tourism Villages Network telt nu in totaal 74 dorpen, waaronder het prachtige Slunj.

“Het is ook een erkenning van de uitstekende prestaties op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in alle sectoren, waarvan de toeristische sector de meest tastbare uiting is. We accepteren deze prestigieuze prijs namens onze 4.224 inwoners, omdat het een voorbeeld is van hun gezamenlijke inspanningen in de afgelopen dertig jaar om onze pittoreske stad te herstellen na de verwoestingen van de Vaderlandse Oorlog,” aldus Mirjana Puškarić, burgemeester van Slunj.

Met zijn adembenemende natuurlijke schoonheid en rijke culturele erfgoed, biedt Slunj een scala aan activiteiten voor alle soorten reizigers. Of je nu wilt zwemmen, vissen, wandelen of paardrijden, in Slunj is er voor elk wat wils. Voor de avontuurlijke reizigers is het een ideale plek voor raften of kajakken langs de schilderachtige rivier de Mrežnica. Geschiedenisliefhebbers zullen betoverd worden door het historische Old Town of Slunj. Om echt ondergedompeld te worden in de lokale cultuur, is een bezoek aan Rastoke een must. Deze plaats is beroemd om zijn prachtige watervallen en traditionele watermolens. Ontdek de traditionele levensstijl terwijl je door de charmante straatjes wandelt en de pittoreske ambachtswinkels bezoekt. Na een dag vol ontdekkingen kun je jezelf verwennen met de authentieke smaken van Slunj door heerlijke lokale gerechten te proeven in een van de traditionele restaurants. Geniet van de heerlijke zoetwatervisgerechten en probeer de bekende Slunj pruimenbrandewijn, een lokale specialiteit. Voor meer informatie over Slunj als toeristische bestemming kun je hier terecht.

© Slunj (Rastoke) – @otrow_photography