Dankzij de diepe wortels in de Zuid-Franse levensstijl zijn de roséwijnen uit de Provence al jarenlang de vaste zomer-pairing voor veel Nederlanders. Vanwege hun elegante finesse en veelzijdigheid zouden ze eigenlijk niet alleen van juni tot augustus in onze glazen moeten schitteren; de rosés zijn namelijk het hele jaar door de perfecte begeleiding van veel gerechten. Aanpassen aan het weer, niet aan het seizoen – zo doen de Fransen dat.
Van lichte voorgerechten tot hartige hoofdgerechten
De roséwijnen uit de Provence kunnen een menu compleet maken. Ze passen perfect bij zeevruchten, vegetarische gerechten, vis, gevogelte, diverse kazen en exotische, pittige gerechten. Dit maakt ze een uitstekende aanvulling op bijna elke keuken ter wereld. De grote kracht van de Provençaalse wijnen is dat ze geen overdreven complexe gerechten nodig hebben om te schitteren. Dankzij de complexe aroma’s en de hoge kwaliteit kan Provençaalse rosé ook gedronken worden met simpele gesneden tomaten en olijfolie – de verfijning schuilt in de eenvoud.
Een fris voorgerecht om het menu mee te starten is bijvoorbeeld gebakken zalm met yoghurt en kruiden, geserveerd met avocado en granaatappel. Ook is de klassieke zalm sashimi een mooie optie, maar dan verfijnd met peperbrood en pompoencarpaccio. De verfrissende rode bessen en citrusvruchten van de Provençaalse rosés passen perfect bij de minerale en ziltige aroma’s en geven de wijnen diepte en finesse. Beide werken ook als een op zichzelf staand gerecht!
Vervolgens als hoofdgerecht een romig pastagerecht met champignons, waarvan de zachte roomsaus de lichte kruidigheid van de roséwijn perfect aanvult. De rosés tonen ook hun veelzijdigheid in combinatie met internationale gerechten: in een pittige couscous met mini-patissons (kleine, gele pompoenen), begeleiden de Cinsault- en Grenache-druivenrassen in de Provence-rosé zowel de pittige als de zoete componenten van het gerecht op een heerlijke, elegante manier.
Rosés bij winterse gerechten
Als de dagen weer korter worden, betekent dat niet dat we geen rosé meer in de koelkast kunnen zetten. Voor alle liefhebbers van stevige herfst- en wintergerechten raden we een varkensrack met roze peper en cranberrysaus aan. Het gerecht is perfect in balans met de fruitige, licht peperige smaak van de cuvées van Cinsault en Grenache uit de Provence.
Mythe ontmaskerd: hoe zit het met de zomerwijnen?
Er zijn een aantal wijdverspreide mythes rond roséwijn. Er wordt bijvoorbeeld hardnekkig aangenomen dat rosé als aperitief of uitsluitend in de zomer gedronken zou moeten worden. Waarom is dat zo? Hoewel zijn lichte en frisse karakter hem ideaal maakt voor zomerse dagen, kan hij dankzij zijn culinaire veelzijdigheid ook worden gedronken bij koeler weer of bij feestelijke gelegenheden. Dat bewijzen de hierboven genoemde recepten. Bovendien wordt rosé in de Provence traditioneel het hele jaar door gedronken, aangepast aan het weer en niet aan het seizoen.
Waar komt de mythe dat rosé alleen in de zomer gedronken kan worden vandaan?
Deze mythe komt uit de 19e en 20e eeuw, toen toerisme steeds populairder werd. In die tijd ging de landbouw achteruit en verschoof het belangrijkste vakantieseizoen naar de zomer. Roséwijn was populair op vakanties in Zuid-Frankrijk vanwege het verfrissende karakter bij warm weer en mensen namen deze zomerervaring mee naar huis. Het is zonde om het genieten op deze manier te beperken!