RIU boekt vooruitgang in Proudly Committed strategie en duurzame beleidslijnen

De Raad van Bestuur heeft het nieuwe duurzaamheidsbeleid en het nieuwe inkoop- en leveranciersbeleid ondertekend, een mijlpaal die de weg vrijmaakt voor de steeds duurzamere bedrijfsvoering en toeleveringsketen van de hotels

RIU Hotels & Resorts heeft zojuist een nieuwe en belangrijke stap voorwaarts gezet in haar duurzaamheidsstrategie Proudly Committed met de invoering van twee belangrijke beleidslijnen: het duurzaamheidsbeleid en het inkoop- en leveranciersbeleid. Deze twee documenten vormen de leidraad voor de activiteiten van de hotels en de toeleveringsketen naar een meer verantwoordelijk, ethisch en duurzaam model. Het beleid is goedgekeurd door het Duurzaamheidscomité van RIU voordat het werd voorgelegd aan de Raad van Bestuur, die tijdens de laatste vergadering de goedkeuring en inwerkingtreding ervan heeft ondertekend.

Het nieuwe duurzaamheidsbeleid heeft tot doel de algemene handelingsbeginselen en beloften op dit gebied vast te leggen, evenals de grondslagen te definiëren waarop de duurzaamheidsstrategie van RIU moet berusten. Met dit nieuwe beleid gaat RIU vrijwillig bepaalde verplichtingen aan op het gebied van ESG (Environmental, Social en Governance) die verder gaan dan de wettelijke verplichtingen en die van invloed zullen zijn op haar (hotel)activiteiten.

Dit nieuwe beleid omvat en actualiseert de benaderingen en verplichtingen uit eerdere RIU-beleidslijnen. Deze beleidslijnen, destijds goedgekeurd door de Raad van Bestuur, waren: het milieubeleid, van november 2011; lokaal gemeenschapsbeleid, van april 2012; kwaliteitsbeleid, van april 2014 en het beleid tegen voedselverspilling, van januari 2024.

Aan de andere kant heeft het nieuwe inkoop- en leveranciersbeleid invloed op de criteria die het inkoopbeleid en de strategie ervan moeten bepalen en op het werkmodel dat het bedrijf met zijn leveranciers heeft vanaf hun selectie, contractering en de ontwikkeling van de daaropvolgende zakelijke relatie. Dit alles met behoud van de kwaliteitsnormen en rekening houdend met de beschikbaarheid van het aanbod op elke bestemming.

Om de verwezenlijking van deze doelstellingen te garanderen en te vergemakkelijken, heeft RIU de nieuwe afdeling Duurzame Inkoop opgericht die onder meer verantwoordelijk zal zijn voor het coördineren, beoordelen en afwegen van de inkoop van producten van duurzame oorsprong en onder gecontroleerde omstandigheden; evenals het monitoren van leveranciers op het gebied van ESG.

Het hotelbedrijf vindt het belangrijk dat haar eigen toeleveringsketen de wens deelt om te voldoen aan dezelfde verplichtingen op het gebied van duurzaamheid en verantwoord beheer. RIU werkt al aan deze verbintenis dankzij de ondertekening van een overeenkomst met Achilles, wereldwijd erkend als expert op het gebied van risicobeheer van de toeleveringsketen en specialist op het gebied van ESG-criteria.

Beide beleidslijnen, gedefinieerd door respectievelijk de afdeling Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de afdeling Inkoop, zijn goedgekeurd door de Raad van Bestuur, die verantwoordelijk is voor het bepalen en goedkeuren van het algemeen beleid en de algemene strategieën van het bedrijf. Ook de inhoud wordt jaarlijks herzien om deze te kunnen aanpassen aan de veranderingen die zich kunnen voordoen in het bedrijfsmodel of in de context waarin de hotelketen actief is.

Een beleid is een verklaring van verbintenissen die vervolgens moet worden vertaald in werkprogramma’s om ze in het hele bedrijf te implementeren. De verschillende wetgevingen en gevoeligheden van de gemeenschappen waar RIU actief is, aanwezig in 21 landen, zullen de snelheid van de implementatie beïnvloeden. In elk geval keurt RIU dit beleid goed in de overtuiging dat het haalbaar is en met de wil om te werken aan de verwezenlijking van de intenties die in het beleid zijn vastgelegd.

Bovendien zal de hotelketen, in overeenstemming met haar streven naar transparantie, jaarlijks verslag uitbrengen over de voortgang van de doelstellingen van beide beleidslijnen en, indien van toepassing, de belemmeringen identificeren die de verwezenlijking ervan in de weg staan.