Erhard Wienkamp: operationeel directeur Messe Dusseldorf met pensioen

In zijn 30 jaar bij Messe Düsseldorf heeft Erhard Wienkamp een belangrijke bijdrage geleverd aan het huidige niveau van internationaliteit van het bedrijf en aan de omvang van haar toonaangevende wereldwijde beurzen K, interpack en ProWein. Op 31 juli gaat hij met pensioen als operationeel directeur van Messe Düsseldorf. Zijn opvolger is Marius Berlemann, die op 1 augustus in zijn nieuwe functie begint.

Erhard Wienkamp werkt sinds 1993 in verschillende functies bij Messe Düsseldorf. Na functies in de afdeling buitenlandse handel van de Federatie van Duitse Groothandel en Buitenlandse Handel in Bonn en de Duits-Argentijnse Kamer van Industrie en Handel in Buenos Aires, nam hij aan het begin van zijn beurscarrière het projectmanagement over van de beurzen Papro, K en interpack.

Sinds 2002 is de afgestudeerde econoom verantwoordelijk voor de internationale vakbeursactiviteiten van Messe Düsseldorf als divisiemanager en tekenbevoegd persoon. In deze rol was hij ook verantwoordelijk voor partner- en gastevenementen, officiële deelnames zoals de gezamenlijke beursstands van de Bondsrepubliek Duitsland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen, speciale evenementen en het management van de internationale beurzen van Messe Düsseldorf.

Erhard Wienkamp volgde Hans Werner Reinhard op als operationeel directeur in januari 2020. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de portefeuille Kunststoffen & Rubber met de toonaangevende wereldwijde vakbeurs K en negen vakbeurzen in het buitenland; de portefeuille Gezondheid & Medische Technologieën (MEDICA, COMPAMED, REHACARE en negen vakbeurzen in het buitenland); de portefeuille Caravaning & Outdoor (CARAVAN SALON DÜSSELDORF en “All in Caravaning” in Beijing); de portefeuille Wijn & Gedistilleerd (ProWein en zes vakbeurzen in het buitenland); en de portefeuille Printtechnologieën (drupa, PRINT & DIGITAL CONVENTION en vier vakbeurzen in het buitenland). Hij was ook verantwoordelijk voor Retail & Retail Technologies (EuroShop en EuroCIS in Düsseldorf, China in-store in Shanghai en in-store asia in Mumbai); Occupational Safety & Health (A+A en vijf beurzen in het buitenland); Glass Technologies (glasstec en drie beurzen in het buitenland); en Beauty (BEAUTY DÜSSELDORF, TOP HAIR). Bovendien leidde hij de afdeling Corporate Social Responsibility en twee van de drie verkoopteams bij Messe Düsseldorf. Erhard Wienkamp was ook verantwoordelijk voor International Participations & Services; Special Events, waaronder de Duitse Huizen op de Olympische en Paralympische Spelen; Conference Management; en de International Business afdeling.

Dr. Stephan Keller, burgemeester van de deelstaathoofdstad Düsseldorf en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Messe Düsseldorf, is Erhard Wienkamp dankbaar: “De beurzen waarvoor Erhard Wienkamp verantwoordelijk is, zijn zwaargewichten in hun sector, brengen jaar na jaar mensen van over de hele wereld naar Düsseldorf en verrijken niet alleen de internationale flair van onze stad, maar bevorderen ook de regionale economie.” Het feit dat 78% van de 24.469 exposerende bedrijven in Düsseldorf in 2023 uit het buitenland afkomstig was, betekende het hoogste niveau van internationaliteit onder exposanten ooit (vorig jaar: 75%), en met 39% van de 1.074.870 bezoekers die van buiten Duitsland kwamen, was het aandeel internationale bezoekers het op één na hoogste tot nu toe (vorig jaar: 46%).

De wereldwijde aanwezigheid van Messe Düsseldorf, die Erhard Wienkamp heeft helpen promoten, heeft in grote mate bijgedragen aan deze resultaten, zegt Dr. Keller. De buitenlandse beurzen en gezamenlijke stands die internationaal worden georganiseerd door Messe Düsseldorf dienen als krachtige showpieces voor Düsseldorf als een beurs- en zakenlocatie. Het portfolio van Messe Düsseldorf omvat nu 73 evenementen in het buitenland, plus 25 beurzen op de thuisbasis.

Wolfram N. Diener, President & CEO van Messe Düsseldorf, benadrukte de enorme bijdrage van Erhard Wienkamp aan het succes van het bedrijf: “Erhard Wienkamp wachtte niet tot de wereld naar Düsseldorf kwam, hij ging de wereld in en droeg de reputatie van Messe Düsseldorf en de hele stad naar andere landen en continenten. Zijn werk heeft het bedrijf gevormd als geen ander.”

Vanaf 1 augustus wordt de 66-jarige in zijn functie als operationeel directeur opgevolgd door Marius Berlemann. De 38-jarige Berlemann heeft 13 jaar bij Messe Düsseldorf gewerkt en was recentelijk General Manager van Messe Düsseldorf Shanghai en Managing Director van Messe Düsseldorf China.

Erhard Wienkamp kijkt met trots en dankbaarheid terug op zijn tijd bij Messe Düsseldorf: “Het is een eer geweest om deel uit te maken van zo’n dynamisch en toegewijd team, dat er altijd naar heeft gestreefd om de hoogste standaarden te zetten in de beursindustrie. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn opvolger, met zijn uitgebreide ervaring en toewijding, Messe Düsseldorf verder vooruit zal helpen. Ik wens hem en het hele team niets dan succes voor de toekomst.”