300 jaar Limburgs brouw- en stookvakmanschap
Dit jaar vieren brouwerij Cornelissen uit Opitter en stokerij Fryns uit Hasselt respectievelijk hun 165- en 135-jarig bestaan. Ter gelegenheid van deze jubilea sloegen beide Limburgse familieondernemingen de handen in elkaar en maakten ze samen een ambachtelijk blond bier dat geïnfuseerd werd met Hasseltse jenever. Het resultaat is Herkenrode Cantor, een limited edition met een alcoholpercentage van 7,5 %, die afgevuld werd in slechts 10.000 elegant uitziende 75cl-flessen.
Cantor is een infused-versie van de befaamde Herkenrode Cister. De combinatie met de authentieke graanjenever Fryns Vieux Système levert een verrassend resultaat op. Jef Cornelissen Jr.: “De verfrissende, moutige smaak van het bier komt nog beter tot zijn recht en de kruidige en botanische eigenschappen van de Hasseltse graanjenever zorgen voor een fijne, complexe afdronk.”
Herkenrode Cantor
De techniek van distillatie werd ontwikkeld door Arabische alchemisten. In de Middeleeuwen speelden abdijen een cruciale rol bij de verspreiding van deze kennis. De Cisterciënzerzusters van de abdij van Herkenrode maakten aan de hand van distillatie medicijnen. Gedistilleerde dranken werden geneeskundige eigenschappen toegedicht en vormden samen met de kruiden uit de abdijtuin de hoeksteen van de toenmalige kloosterapotheek. Cisterciënzerabdijen waren zelfvoorzienend en produceerden alles wat ze nodig hadden, inclusief bier. Bier was immers een veilig alternatief voor vaak vervuild water. Bierbrouwen en distilleren werden belangrijke economische activiteiten in tal van abdijen, waarmee monniken en monialen religieuze en sociale taken konden financieren. Zo ook in Herkenrode.
Samenwerkingsdriehoek
De eerste samenwerking tussen vzw Herkenrode en brouwerij Cornelissen dateert al van 2008. De opdracht luidde: ‘Maak Herkenrodebieren zo stoer als de graven van Loon, zo kruidig als de kruidentuin en zo elegant als de abdissen van Herkenrode.’ Kort daarna werden de eerste Herkenrode tripel en Herkenrode bruin gebotteld. De vzw werkte ook al samen met Fryns Distillery. In 2021 werden de heerlijke Herkenrode sleedoornlikeur en Herkenrode kruidenelixir op de markt gebracht.
Cantor is het vierde bier in de Herkenrode-reeks naast de Cister, Noctis en Vesper en is vanaf nu beschikbaar. Het nieuwe bier is tevens verkrijgbaar in een mooie geschenkdoos.
Enkele genummerde exemplaren van de Herkenrode Cantor zullen gereleased worden bij diverse ambassadeurs, alsook tijdens de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten later deze maand, de Hasseltse Jeneverfeesten in oktober en met eindejaar. De precieze releasemomenten worden bekendgemaakt via de websites en sociale-mediakanalen van Brouwerij Cornelissen, Fryns Distillery en vzw Herkenrode vzw.
Brouwerij Cornelissen werd opgericht in 1859. Toen heette het bedrijf nog Brouwerij Sint-Jozef. Op dit ogenblik is met Jef Cornelissen Jr. aan de roerstok de zesde generatie aan zet. De jaarlijkse productie bedraagt ca. 35 000 hectoliter. Het assortiment van brouwerij Cornelissen telt zes strategische biermerkenfamilies: Herkenrode (Cister, Noctis en Vesper), Limburgse Witte, King Mule IPA, Kriekenbieren, Sint-Gummarus en de kwaliteitspilsen PAX Pils en Ops-Ale. Authenticiteit is heel belangrijk in de Opitterse brouwerij. De gist waarmee de Cornelissen-bieren worden gemaakt, wordt zelf gekweekt vertrekkende van de originele oerstam. Ook het water, dat vanop een diepte van 160 meter uit de Ittervallei wordt opgepompt, speelt een grote rol.
In het verleden concentreerde de afzet zich vooral in een straal van 25 kilometer rond Opitter. Sinds enige tijd richt de Limburgse brouwerij zich ook op nieuwe markten. Vorig jaar werd ruim de helft van de bieren geëxporteerd, o.a. naar de Nederland, Frankrijk, Italië, Verenigde Staten en zelfs Thailand. Op toeristisch vlak schakelt Cornelissen dit jaar een versnelling hoger. In mei werd al de bierbelevingstuin officieel ingehuldigd en eind dit jaar gaan ook de deuren van het nieuwe bezoekerscentrum van de brouwerij open. www.brouwerijcornelissen.be
Fryns Distillery is een familiale onderneming die sinds 1887 premium gedistilleerde dranken produceert. Guillaume Fryns maakte zijn eerste jenever in gebouw ‘In ’t Claverblat’ aan de Hasseltse Lombaardstraat, vandaar het klaverblad in het logo van Fryns Distillery. Door de jaren heen bleven de verschillende generaties van het Limburgse familiebedrijf creatief innoveren. Zo kwam Fryns als eerste met pre-mix-cocktails op de markt. In 1979 werd Fryns overgenomen door externe investeerders. In 1995 verhuisde het bedrijf naar Gent en kwam er zelfs gedurende een kwarteeuw een einde aan de activiteiten in Hasselt. In 2018 belandde het merk Fryns echter opnieuw in handen van de oprichtersfamilie. Michel Fryns, vierde generatie, bouwde een nieuwe stokerij in Hasselt. Drie jaar later trad ook zijn dochter Céleste Fryns toe tot het familiebedrijf. Fryns Distillery verdeelt producten onder de merknamen Fryns en Lady Jane, elegante ready-to-drink cocktails, met respect voor het ambacht van weleer. Alle grondstoffen komen van nabijgelegen graanvelden en fruitgaarden. Artificiële aroma’s, smaak- en kleurstoffen komen de stokerij niet binnen. Fryns maakt evenmin gebruik van geraffineerde suiker, maar verkiest honing van lokale imkers en de natuurlijke suikers van vers fruit. De traditionele technieken worden eveneens ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe dranken. Zo maakt Fryns Distillery via stoomdistillatie nu ook alcoholvrije aperitieven. www.fryns.com