Hiden gems: de mooiste dorpjes in Wallonië

Wallonië staat bekend om zijn weelderige landschappen, historische steden en pittoreske dorpjes. Hoewel Durbuy vaak de meeste aandacht krijgt, zijn er nog vele andere verborgen juweeltjes die het ontdekken waard zijn. Denk charmante straatjes en historische architectuur en ontsnap even aan de drukte van het moderne stadsleven. Elke straatsteen vertelt hier weer een ander verhaal. We nemen je mee naar vijf van de mooiste dorpjes in Wallonië, met onder andere het recent verkozen mooiste dorp, Redu.

Redu: het ‘Boekendorp’

Redu, onlangs uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Wallonië, is een paradijs voor boekenliefhebbers. Dit innemende dorpje, genesteld in het hart van de Ardennen, staat bekend om zijn vele boekhandels. Elk jaar in april organiseert het dorp een boekenfestival, waarbij de straten gevuld worden met stands vol boeken en culturele activiteiten.

Naast de charmante boekenwinkels vind je er ook kunstgalerijen, gezellige cafés en ambachtelijke winkels. Spring ook eens binnen bij het MUDIA. Dit educatieve museum brengt meer dan 300 werken samen, van Picasso tot Magritte. Redu heeft zichzelf getransformeerd van een slaperig dorp tot een bruisend open boek van cultuur en literatuur, zonder zijn rustieke charme te verliezen.

Crupet: een sprookjesachtig tafereel

Crupet, gelegen in de provincie Namen, lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen. Dit kleine dorp staat bekend om zijn arcadische vakwerkhuizen, kronkelende straatjes en de beroemde grot van Sint-Antonius van Padua, een kunstmatige grot met een serie beeldhouwwerken die scènes uit het leven van de heilige tonen. De 13e-eeuwse donjon en de schilderachtige watermolen dragen bij aan de betoverende sfeer van Crupet. Een wandeling door dit dorp voelt als een reis door de tijd, waarbij elke straathoek weer iets anders in petto heeft.

Laforêt: parel van de Semoisvallei

In de provincie Luxemburg ligt Laforêt, een dorpje dat bekend staat om zijn schilderachtige schoonheid en de omliggende natuur. De kleine leisteenboerderijen geven het dorp een ongekende charme. De meest bevallige troeven zitten in de details: geluksbrengers op de schuren, ronde vensters in Franse steen, houten lijsten van ramen en deuren.

De nabijgelegen Semoisrivier en de bosrijke omgeving maken het een ideale plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. De loopbrug over de Semois is een geliefd startpunt voor avontuurlijke tochten. De “Pont de Claies” is in se een tijdelijke brug en wordt elk jaar in de zomer herbouwd. Loop je niet graag verloren? Een 2 km lang interpretatieparcours leidt je met behulp van didactische borden doorheen het dorp.

Falaën: rust en romantiek

Falaën staat bekend om zijn rustige, romantische karakter en de indrukwekkende ruïnes van Montaigle die slechts op een steenworp van het dorpje liggen. Dit kasteel, ooit een belangrijk lokaal bolwerk, biedt nu een adembenemend uitzicht over de vallei. Het dorp zelf is een oase van rust, met traditionele huizen en een schilderachtige dorpskern. Falaën is ook een populaire bestemming voor fietsers, dankzij de RAVeL-routes die door het dorp lopen en de prachtige natuur in de omgeving. De aangrenzende bossen en rivieren maken het evenwel een ideale plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Falaën is ook de thuisbasis van de oude watermolen van Moulins de l’Isle, die bezoekers een inkijkje biedt in de traditionele manier van leven.

Torgny: de mediterrane sfeer opsnuiven

Torgny, in de provincie Luxemburg meer bepaald in de regio Gaume, wordt vaak “de Provence of het Toscane van België” genoemd. Dit dorpje, dicht bij de Franse grens, heeft een mediterraan microklimaat dat zorgt voor een bijzondere flora en fauna. De wijngaarden rond Torgny zijn uniek in België en produceren uitstekende wijnen die je ter plaatse kunt proeven. De huizen in Torgny, gebouwd uit warme kalksteen, en de smalle straatjes geven het dorp een onevenaarbare zuidelijke charme. Het is de perfecte plek om te genieten van een rustige wandeling en te ontspannen op een van de zonnige terrassen.

Wallonië herbergt een schat aan prachtige dorpjes, elk met zijn eigen unieke charme en karakter, als verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden. Elk dorp biedt een glimp van de rijke geschiedenis en cultuur van de regio. Van het literaire paradijs van Redu tot de zonnige wijngaarden van Torgny, deze dorpen zijn stuk voor stuk de moeite waard om te verkennen. www.visitwallonie.be

Illustraties: village de redu – mark rossignol – arnaud siquet