Rizoom heropent

Plaatsen zijn beperkt, het opzet uitgepuurd. Garandeer je plekje en reserveer vanaf 1 september 10u.

Vanaf woensdag 2 oktober 2024 start een nieuw hoofdstuk in het verhaal van chef-kok en bezieler Yves Kerckhoffs en heropent Rizoom. Een nieuw hoofdstuk dat op zoek gaat naar essentie en experiment, met focus op product, geïnspireerd op de Japanse filosofie en technieken. Rizoom zoomt in, wordt kleiner, de plaatsen zijn beperkt, maar het opzet is uitgepuurd & gefinetuned.

Garandeer jouw plaats(en) en zet zondag 1 september 10u met stip in je agenda. Vanaf dan starten de reservaties voor oktober, november en december 2024. Vanaf 1 oktober 10u kan je boeken voor januari 2025 en zo verder. Telkens 3 maanden op voorhand, op de eerste dag van de maand,  gaan de reservaties open. Tot 2 oktober is het team in volle voorbereiding en zal het restaurant bijgevolg gesloten zijn.

Rizoom gefinetuned: essentie, verandering & creativiteit

Het concept ‘rizoom’ is afkomstig uit de plantkunde. De term verwijst naar een ondergronds wortelnetwerk waaruit continu nieuwe scheuten ontstaan die zelfstandig kunnen overleven. De Franse filosoof Gilles Deleuze gebruikte deze benaming om een manier van denken en organisatiewijze te beschrijven die in contrast staat met traditionele, hiërarchische structuren. Deleuze’s idee van een rizoom biedt een flexibele en organische manier om de wereld te begrijpen, waarbij nadruk wordt gelegd op verbindingen. Er zijn geen vaste paden. Dit maakt plaats voor het onverwachtse. Kennis en ideeën kunnen op vele manieren evolueren en kunnen zo leiden tot moois en unieks.

Voor Yves Kerckhoffs gaat het over een manier van denken die creativiteit, verandering en betekenis stimuleert:  ‘Ik ben vooral ook degene die het rizoom in leven houdt en zorgt dat het kan ademen. Ik denk dat ondertussen mijn hoofd ook een beetje werkt als een rizoom.’.

Umami keuken met focus op product & techniek

De creatie van het menu, de behandeling van de producten en de gastronomische ervaring zelf zijn gebaseerd op de filosofie en technieken van de Japanse keuken. De manier waarop producten behandeld worden, laat toe om te focussen op een specifieke eigenschap van een product, techniek of combinatie ervan. Op deze manier kan het beste van het product naar boven komen.

Rizoom creëert zijn umami-gebaseerde keuken op basis van gerijpt vlees en vis. Geleid door schelp- en schaaldieren, groenten en kruiden volgens het ritme van de (micro)seizoenen. Het gebruik van eeuwenoude conserveringstechnieken en condimenten die voornamelijk geworteld zijn in de Japanse keuken én het gebruik van open vuur, zorgen voor extra diepgang. In het voorjaar spelen groenten, vlees, kruiden en bloemen een grotere rol. In de winter worden vis, schaal- en schelpdieren de hoofdrolspelers van het menu.

Dit vertaalt zich in een menu dat organisch evolueert en waarbij dus geen twee bezoeken aan Rizoom hetzelfde zullen zijn. De reductie van wortelsap vormt vandaag de basis voor het voorgerecht en is twee weken later de afwerking van het dessert. Alles draait om eenvoud, puurheid en kwaliteit om zo te zorgen voor de meest intense (smaak)ervaring.

Gastronomie wordt topgastronomie. Rizoom wordt een avondvullende ervaring die je smaakpapillen continu verrassen en doorheen een veelheid aan gangen naar een hoger niveau tillen.

Praktisch

Capaciteit: Er is plaats voor 20 à 22 personen per avond. 10 personen aan de keukentoog, die genieten van een grote interactie met de chefs. 12 personen in de eetzaal aan de ronde tafels.

Open: woensdag-, donderdag- en vrijdagavond aankomst tussen 19h en 19h30, zaterdagmiddag aankomst tussen 12h en 12h30

Reserveren: Boek je plaats vanaf 3 maanden op voorhand: Op 1 augustus om 10u stipt worden de maanden oktober en november gelanceerd. De maanden erna zullen telkens op de eerste van de maand om 10u stipt opengesteld worden.

1 vast menu: 12 tot 15 servings.

Laat je meevoeren door de chef en zijn team. Het menu kan niet aangepast worden naar een vegetarische of veganistische variant. Er wordt wel rekening gehouden met intoleranties en een pescotarisch dieet.

Prijzen: menu: 125€ – wijn/sake pairing: 75€. bob arrangement ook mogelijk.

Rizoom – Nieuxe Wandeling 62 – 9000 Gent – tel 0493-447689 – www.rizoomgent.be

Rizoom is sinds 2020 een gevestigde naam in Gent en staat bekend om zijn innovatieve benadering van gastronomie. Met toewijding, passie, creativiteit, kennis en techniek blijft Rizoom zichzelf heruitvinden en blijft ze gasten inspireren met een constant veranderend menu dat de filosofie van het rizoom belichaamt.

Yves Kerkhoffs (° Maastricht, Nederland) ontwikkelde zijn liefde voor koken en keukenwerk tijdens de middelbare school. In 2009 verhuisde hij naar Gent en startte er met de opleiding fotografie aan het KASK. In 2014 behaalde hij zijn diploma. In 2015 reisde hij voor vijf weken naar Japan voor een tentoonstelling en raakte geïnspireerd door de Japanse smaken, puurheid en cultuur. In 2019 startte Yves zijn eigen pop-up ramen-bar Shibui in het pand van Watt the Firms in Gent. Tijdens de eerste lockdown verbouwde hij Rizoom tot volwaardig restaurant dat openging in juni 2020.