Meals against jet lag !

TUI gaat de strijd aan met jetlag: start je vakantie zonder zorgen dankzij aangepast voedingsschema. TUI introduceert “Meals Against Jet Lag” in samenwerking met voedingsdeskundige Elly Kaldenberg en HelloFresh.

Jetlag is een vaak voorkomend ongemak bij langeafstandsreizen. In een recent onderzoek onder TUI-klanten in België en Nederland geeft maar liefst 40% van de respondenten aan dat jetlag vooral aan het begin van de vakantie hun vakantieplezier verstoort. Internationaal onderzoek van de Northwestern University suggereerde dan weer eerder vorig jaar dat jetlag onder controle kan worden gehouden met voedingsschema’s. Op basis van deze inzichten, ontwikkelde TUI in samenwerking met voedingsdeskundige Elly Kaldenberg het doeltreffende anti-jetlag plan “Meals Against Jetlag”. Het stappenplan biedt voedingadvies en legt uit hoe reizigers hun eetschema kunnen aanpassen om zo de impact van jetlag te verminderen. Om het voor reizigers nog makkelijker te maken om op het juiste tijdstip te eten, selecteerde TUI samen met HelloFresh verschillende “Meals Against Jet Lag”-maaltijdboxen. Reizigers kunnen kiezen uit twaalf recepten met een Oosters of Westers tintje.

Voeding en tijdstip: de sleutels tot minder jetlag

Het anti-jetlag plan van TUI biedt reizigers een duidelijk en gebruiksvriendelijk stappenplan, waarin wordt uitgelegd hoe ze hun eetpatroon, idealiter vijf dagen voor vertrek, kunnen aanpassen. Met het stappenplan kunnen reizigers hun biologische klok een handje helpen om alvast in de richting van de juiste tijdzone te komen, om zo de impact van jetlag te verminderen.

“Zelfs vóór je op vakantie vertrekt, streven we bij TUI voor dat ultieme vakantieplezier. Met ‘Meals Against Jet Lag’ introduceren we een praktische oplossing die niet alleen jetlag vermindert, maar onze reizigers ook helpt om vanaf het eerste moment volop van hun vakantie te genieten”, vertelt Roosmarijn Quartier, Director Marketing & Distribution Support BeNe. “Het plan focust vooral op het aanpassen van je voedingsritme om zo je biologische klok alvast voor te bereiden op een nieuwe tijdzone. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 57% van de respondenten bereid is hun eetpatroon aan te passen om de effecten van jetlag te verminderen, terwijl 88% niet eens op de hoogte was van de rol die voeding kan spelen bij jetlagpreventie. Het tijdstip van je dagelijkse maaltijden is echter cruciaal om een nieuwe tijdzone te lijf te gaan en jetlag te verminderen. Met deze inzichten zijn we aan de slag gegaan om een eenvoudig stappenplan te ontwikkelen voor onze reizigers.”

Als je reist naar het oosten en je wil je jetlag verminderen, kun je het beste je slaap-waakritme elke dag iets vroeger verschuiven. Reis je naar het westen, dan kun je beter je slaap-waakritme iets later verschuiven.

Wetenschappelijke inzichten in de praktijk

Een jetlag is een verstoring van je biologische klok, die onder andere je slaap-waakcyclus regelt. We hebben namelijk allemaal een duidelijk dag- en nachtritme. Het reizen naar een andere tijdzone zorgt voor een verstoring van je biologische klok, omdat deze niet in staat is om zich snel aan te passen aan het nieuwe ritme. Je biologische klok verschuift maar heel traag, ongeveer één tot anderhalf uur per dag; je lichaam kan dus simpelweg de snelheid van het vliegtuig niet bijhouden. Je interne ritme loopt niet meer gelijk met de lokale tijd: een jetlag.

“Aangezien licht en voeding (eten en drinken) voor de biologische klok de belangrijkste tijdgevers of regelaars zijn, kan je voedingspatroon de effecten van jetlag aanzienlijk verminderen”, zegt voedingsdeskundige Elly Kaldenberg. “Wanneer je naar een andere tijdzone vliegt, kunnen de etenstijden op locatie voor jouw maag en darmen nog midden in je oorspronkelijke biologische nacht vallen, met vervelende jetlag als gevolg. Pas wanneer je biologische klok weer gelijk staat met de klok op locatie, werkt alles weer zoals het zou moeten. Door je maaltijdmomenten elke dag een stukje op te schuiven, samen met je slaap- en waakritme, breng je je lichaam alvast “on route” naar je bestemming en voorkom je jetlagklachten.”

Eenvoudig, praktisch en doeltreffend

Om het voor reizigers nog makkelijker te maken om op het juiste tijdstip te eten, werkt TUI samen met HelloFresh. Reizigers kunnen maaltijdboxen bestellen die hen helpen hun aangepaste eetplan eenvoudig te volgen, zonder zorgen over de dagelijkse maaltijdplanning.

“Samen met HelloFresh hebben we twaalf “Meals Against Jet Lag”-maaltijdboxen geselecteerd: zes recepten voor reizigers die naar het Oosten trekken en zes voor zij die het Westen verkennen. Met gerechten met een Oosters of Westers tintje zoals Chicken Yakitori in Sweet Sesame Sauce (Oosterse reizen) of Chicken Enchiladas with Sour Cream & Cheese (Westerse trips) zijn ook je smaakpapillen alvast helemaal klaar voor vertrek”, vertelt Roosmarijn Quartier, Director Marketing & Distribution Support BeNe. Daarnaast biedt het plan een chronotype-test, waarmee reizigers hun natuurlijke slaap-waakritme kunnen bepalen en het plan kunnen personaliseren.

Praktisch

TUI-reizigers kunnen het “Meals Against Jet Lag” stappenplan vanaf 30 september 2024 bestellen via www.tui.be/nl/meals-against-jetlag voor € 28,99. Het plan omvat een maaltijdbox van HelloFresh, een chronotype-test, en een gedetailleerd plan voor voeding, slaap en beweging.