Japanse brouwerij lanceert limited edition premium sake

met een label van Belgisch kunstenaar Michaël Borremans

 

Belgisch sake importeur Kaori presenteert in samenwerking met de Japanse brouwerij Kadoguchi Shuzoten een gelimiteerde editie van hun daiginjo sake met een etiket door Belgisch kunstenaar Michaël Borremans. Deze exclusieve sake is beschikbaar in een gelimiteerde oplage van 500 flessen (en 60 magnums) in Europa en is vanaf september te koop via Kaori en Cru.

Hokko Masamune sake is een meesterwerk met een uniek karakter. Deze sake wordt vervaardigd door de brouwerij Kadoguchi Shuzoten, opgericht in 1869 en ten noorden van Nagano. De daiginjo sake, met een alcoholpercentage van 15% en een verfijnd rijstpolijstpercentage van 39%, is gemaakt met 100% lokale Kinmon Nishiki-rijst uit Kijimadaira Village, in Nagano prefectuur. De unieke volle smaak van Kinmon Nishiki rijst verspreidt zich diep in het prachtige, verfrissende aroma, de zachte textuur en de rijke smaak.

Voor het label van deze sake koos Michaël Borremans zijn werk “Magnolia” (2016), en werkte samen met Japanse designer Rie Shimoda. Michaël Borremans, zelf een sake liefhebber, heeft met het ter beschikking stellen van Magnolia een persoonlijke touch toegevoegd aan deze speciale editie. Het originele werk bevindt zich in Japan. Borremans heeft reeds vele malen tentoongesteld in Japan en werkt er samen met de Koyanagi Gallery.

Sake: de basis

Wist je dat: Japan is opgedeeld in 47 prefecturen of provincies. Elk prefectuur heeft zijn eigen soort rijst en water, die invloed hebben op de smaak (Nagano = vooral Miyama-Nishiki rijst en Hitogokochi, ). Sake is geen destillaat, maar een fermentatie, en wordt enkel van rijst en water gemaakt, met de hulp van koji (een schimmel) en gist. Sake fermenteert niet zoals wijn: in druiven is al suiker aanwezig die in alcohol kan omgezet worden, in rijst moet het zetmeel eerst nog met koji omgezet worden naar suiker. Sake waarmee je kan koken, of de warme tafelsake die je wel eens in een sushirestaurant hebt gedronken, zijn van een lagere kwaliteit en niet representatief voor het volledige sake spectrum. Je hoeft sake helemaal niet warm te drinken uit kopjes, je kan sakes ook koud drinken, én uit glassware.

  • Sake heet eigenlijk ‘nihonshu’: ‘sake’ betekent dan weer eigenlijk ‘alcoholische drank’. Sake wordt verdeeld in categorieën per ‘polijstingsgraad’: rijst wordt voor fermentatie gepolijst, waarbij de harde buitenkant wordt weggehaald van de zetmeelkern. Hoe meer de rijst wordt gepolijst, hoe fijner de smaak en hoe meer premium de sake. Seimaibuai: Polijstingsgraad wordt weergegeven in het aantal % dat van de rijst overblijft: van 39% polijstingsgraad is dus 61% van de rijstkorrel weggehaald. (Bron: Shinsu sake cursus van Sake Master Jonas Kellens (DIM Dining) en Sake Sommelier Association).

Kaori

Annabelle Maes en Joost Sunt delen beiden een passie voor Japan en genieten van kwaliteit op alle gebied. Samen richtten ze in 2018 Kaori op, wat “aroma” betekent in het Japans. Hun productgamma hebben ze uitgebouwd tot een mooi assortiment die ze verdelen aan Horeca en retail. Daarnaast ontvangen zij u graag in het Kaori Experience Center voor een tasting, workshop of origineel evenement in een uniek kader midden de natuur. www.kaori.be – https://kaori-experience.com

De Kadoguchi brouwerij werd opgericht in 1869. De lokale sake “Hokko Masamune”, wordt gebrouwen door de jonge Toji (brouwmeester) Muramatsu Yuya in de besneeuwde Japanse Alpen op de grens tussen de noordelijke prefecturen Nagano en Niigata. De brouwerij ervaart zware sneeuwval tot 3 meter in de strenge winters, precies wanneer de sake gebrouwen wordt. De kwaliteit van het water leent zich perfect voor het brouwen van prachtig verfijnde sake. “Kinmon Nishiki”, een rijst die zeer verfijnd is dankzij de gezegende lokale natuur, de heldere koude lucht en het pure, overvloedige water dat uit de bergen komt.

Illustraties © Ian Segal