Brood(doos)nodig: het hele schooljaar door een voedzame lunchbox

2x receptinspiratie met het Qubo 6-zadenbrood van Panos : Brooddoosnodig (een project van Enchanté vzw) wil toegang tot een voedzame maaltijd voor élke leerling – Panos schenkt per verkocht Qubo 6-zadenbrood een deel van de opbrengst aan Brooddoosnodig. Dankzij de samenwerking met Panos het afgelopen (school)jaar kan Enchanté meer dan 12.000 goedgevulde brooddozen voorzien.

Het nieuwe schooljaar is volop bezig, en terwijl de drukte van september bijna achter ons ligt, blijft één vraag elke dag terugkomen: wat geef je je kinderen mee als voedzame lunch? Hoewel de start van het schooljaar misschien achter ons ligt, is het belang van een gezonde lunchbox het hele jaar door cruciaal. Daarom slaan Panos en Enchanté de handen in elkaar om ouders te inspireren met twee smakelijke en voedzame recepten die ervoor zorgen dat kinderen elke dag vol energie en focus hun schooldagen doorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 kinderen naar school gaat met een weinig voedzame lunchbox. Daarom steunt Panos het ‘Brooddoosnodig’ project van Enchanté vzw, dat het hele schooljaar door wil zorgen voor toegang tot een voedzame maaltijd voor élke leerling. Want leren en spelen doe je niet op een lege maag.

“Wij willen voor élke leerling de toegang tot een voedzame maaltijd garanderen. Want niet iedereen komt gelijk aan de start bij het begin van het nieuwe schooljaar. Te weinig voedzame maaltijden hebben een directe impact op leerlingen hun fysieke en mentale welzijn en dus ook op hun schoolervaringen en – prestaties. Met Brooddoosnodig willen we daarom, door de toegang tot een voedzame maaltijd te garenderen, de leer- en ontwikkelkansen voor elke leerling vergroten”, aldus Kim Swyngedouw, coördinator Brooddoosnodig bij Enchanté vzw.

Brood waar iedereen een graantje van meepikt

Hoe Panos dit initiatief steunt? Met het Panos Qubo 6-zadenbrood ( sesamzaad, bruin lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaad en gierst ) van Panos kies je niet alleen voor een voedzame lunch voor je kind, maar draag je ook rechtstreeks bij aan Brooddoosnodig. Dit vierkante brood biedt een hoge nutritionele waarde dankzij de diverse zaden, wat het een gezonde keuze maakt voor de brooddoos. Daarnaast biedt Panos een praktische oplossing voor drukke ouders: het brood is gemakkelijk verkrijgbaar, zowel tijdens de ochtendrush als aan het einde van de dag, waardoor het een toegankelijke optie is voor het vullen van de lunchboxen. “Per verkocht Qubo 6-zadenbrood schenken we een deel van de opbrengst aan Brooddoosnodig. Zo haalden we in augustus 2024 al een zeer mooi bedrag op en kan Enchanté meer dan 12.000 brooddozen vullen met een voedzame maaltijd”, aldus Erwin Van der Weerden – Marketing Director bij Panos.

2 voedzame recepten met het Qubo 6-zadenbrood

Qubo met aardbei en roomkaas

Ingrediënten en volgorde van beleggen: 1. Snee Qubo 6-zadenbrood – 2. Besmeren met magere roomkaas – 3.           Beleg met plakjes aardbei – 4. Dek af met snee Qubo – 5.Snijd diagonaal doormidden

Qubo met kip, kaas en frisse groenten

Ingrediënten en volgorde van beleggen: 1. Snee Qubo 6-zadenbrood – 2. Besmeren met yoghurtdressing (op basis van Griekse yoghurt, zout, peper en verse bieslook) – 3. Beleg met gegrilde kipfilet – 4.     Beleg met opgerolde plakjes kaas – 5. Beleg met frisse groenten (tomaten, sla, wortel en komkommer) – 6. Dek af met snee Qubo – 7. Snijd diagonaal doormidden

Draag je steentje bij

Trakteer op een brooddoos via enchantevzw.be/nl/doneer-nu/, steun een specifieke school die je nauw aan het hart ligt of haast je dan naar je dichtstbijzijnde Panos winkel. Een klein gebaar waarmee je het hele jaar door een groot verschil maakt.