Ierland, de geboorteplaats van Halloween

Een feest van eeuwenoude tradities, mystieke verhalen en uitbundige festivals. Eind oktober draait alles in Ierland om Halloween, en dat al vele eeuwen lang. Het is op het eiland Ierland, dat Halloween zo’n 2.000 jaar geleden begon als een Keltische traditie ‘Samhain’ om slechte geesten te verjagen en het is nu dé plek waar je het feest in alle facetten beleeft. Festivals als Púca in County Meath brengen mythische verhalen tot leven, terwijl Derry Halloween in Noord-Ierland de bezoekers vijf dagen lang trakteert op uitbundige parades, spooktochten en vuurwerkshows. Of laat je meevoeren met de verschijning van Dracula, de creatie van Ierse auteur Bram Stoker op het gelijknamige festival in Dublin.

Voor de Keltische bevolking in Ierland markeerde Samhain het einde van de oogsttijd en de start van de winter. Daarnaast geloofden zij dat de doden zich op deze laatste dag van het jaar tussen de levenden begeven en terugkeren naar hun oude huizen. Om de boze geesten af te schrikken, bedachten zij griezelige karakters, maskers en kostuums. Vreugdevuren moesten de duisternis verdrijven en met lantaarns gesneden uit koolraap werden kwaadaardige krachten afgeweerd. Zo traden de Kelten de winter tegemoet.

Deze eeuwenoude tradities vormen de basis voor het huidige Halloween en verklaren waarom het feest overal in Ierland zo veelzijdig wordt gevierd. Waar je ook komt, eind oktober is iedereen in de ban van Halloween. Voor bezoekers is het een bijzondere kennismaking en geeft een spannend inkijkje in dit aspect van de oude Ierse en Keltische cultuur.

Ontdek de mystieke figuren

De viering van het oude Samhain wordt tot leven gebracht op het Púca Festival, van 31 oktober – 3 november 2024 in de steden Trim en Athboy in het eeuwenoude oosten van Ierland. Het uitbundige evenement vindt in beide steden plaats op historische locaties en voert de toeschouwers mee in folklore, muziek, dans, vuur, mystieke verhalen, eten en drinken.  Van 25-28 oktober 2024 staat Dublin in het teken van het Bram Stoker Festival. Dit weekend vieren fans de nalatenschap van de beroemde Ierse schrijver en zijn griezelige, iconische personage Dracula met vertellingen, toneelstukken, openlucht voorstellingen en nachtelijke feesten.

In Derry~Londonderry is het ‘Derry Halloween’ van 27-31 oktober 2024 bekend als een van de beste Halloweenfestivals ter wereld. Vijf dagen lang is de stad het centrum van fascinerende parades, vuurwerk en allerlei andere activiteiten voor bezoekers, zoals spookachtige wandeltochten langs de 400 jaar oude stadsmuren en de show Awakening The Walls. Uiteraard doen ook de pubs in de stad mee en vind je overal live muziek. Niet alleen de deelnemers aan de parades, maar ook de toeschouwers gaan verkleed in de meest fantastische kostuums.

Culinaire tradities

Ook als het gaat om eten en drinken zijn er genoeg typische Halloween tradities. Zoals barmbrack, een goed gevulde vruchtencake. In navolging van de tradities wordt hierin iets verstopt waarmee de toekomst wordt voorspeld, zoals een ring (binnen een jaar getrouwd) of een munt (rijkdom). Een ander gerecht is colcannon, een voedzame koolstamppot met flink veel boter.

De Ierse herfst is veelzijdig

Niet alleen Halloween is een goed argument om Ierland in de herfst te bezoeken. Het is ook de periode waarin je de gezelligheid van de Ierse pubs ten volle ervaart. Soms knappert er een warm, behaaglijk haardvuur of word je getrakteerd op live-muziek. Ook is het de tijd waarin de herfsttonen de velden en bossen prachtig kleuren, zoals rond de meren in het Wicklow Mountains National park, of voor een stormachtige wandeling langs de ruige Wild Atlantic Way met zijn spectaculaire vergezichten. Muziekliefhebbers kiezen concerten bij kaarslicht in onder meer Belfast en Dubin, surfers trotseren de beste golven aan de Atlantische Oceaan en wandelaars vinden overal op het eiland heerlijke routes om lekker uit te waaien of te genieten van het mooie landschap. Vanaf mid-november worden bovendien de eerste kerstmarkten geopend, zoals de gezellige Belfast Christmas Market met talrijk kraampjes rond de City Hall in het hart van de stad.

Illustraties tourism ierland & failte ierland