Deliveroo & Bavet gebruiken herbruikbare verpakkingen in Leuven

Deliveroo en BAVET stellen met trots de lancering van hun nieuw duurzaam project voor, waarbij gebruik wordt gemaakt van het herbruikbare verpakkingssysteem ‘Borro’. Het project wordt in een eerste fase in Leuven uitgerold en werd mede mogelijk gemaakt dankzij een toegekende projectfinanciering via de Green Deal ‘Anders Verpakt’.

Deliveroo zet zoveel mogelijk in op duurzaamheid en dus was het een logische stap dat het bezorgplatform zijn schouders onder het Vlaamse Green Deal ‘Anders Verpakt’-initiatief zet. Samen met één van zijn loyale restaurantpartners, BAVET. Het project heeft tot doel om afval te verminderen, bewustzijn te creëren en het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen naar voren te schuiven.

BAVET en Deliveroo werken al jaren trouw samen en hebben samen de projectfinanciering aangevraagd. De Vlaamse Green Deal ‘Anders Verpakt’, een samenwerking tussen OVAM, Comeos, Fevia, VIL en Detic, heeft de projectfinanciering toegekend. Dit staat beide partners toe om een cruciale stap te zetten door het gebruik van verpakkingen voor eenmalig gebruik te verminderen en een circulaire economie binnen de food delivery sector te promoten.

In het kader van de Green Deal ‘Anders Verpakt’ is BAVET de eerste restaurantpartner die in samenwerking met Deliveroo gebruik maakt van herbruikbare verpakkingen in België. Om dit innovatieve project uit te voeren, doen Deliveroo en BAVET beroep op Borro voor technische ondersteuning. Borro is een herbruikbaar verpakkingssysteem voor delivery maaltijden en wordt binnen de Deliveroo-app geïntegreerd om de bestellingsprocedure voor zowel klanten als restaurants te vereenvoudigen. Dit maakt Borro een ideale partner om herbruikbare verpakkingen binnen de BAVET-restaurants te implementeren.

Het statiegeldsysteem

Het mechanisme voor herbruikbare verpakkingen werkt via een statiegeldsysteem dat digitaal wordt geïntegreerd in de Deliveroo-app via het menu van BAVET:

  1. Voeg de herbruikbare verpakking toe aan je bestelling: wanneer je een bestelling plaatst bij BAVET via de Deliveroo-app, kunnen klanten kiezen voor een herbruikbare verpakking waarvoor zij aan het einde van hun bestelling statiegeld betalen;
  2. Scan, claim en drop-off: elke herbruikbare verpakking is voorzien van een QR-code. Scan de code om het betaalde statiegeld terug te ontvangen en bezorg de herbruikbare verpakking bij één van de BAVET-restaurants;
  3. Automatische terugbetaling: zodra de herbruikbare verpakking werd teruggebracht en geregistreerd door Borro, wordt het betaalde statiegeld automatisch overgemaakt naar de geregistreerde bankrekening*.

*Privacy van de klant: de naam van de klant verschijnt nooit in de informatiestroom. Indien een herbruikbare verpakking voor het eerst wordt teruggebracht bij BAVET, moeten klanten zich registreren op de Borro-app (registratie e-mailadres en bankgegevens) zodat de terugbetaling van het statiegeld kan worden geautomatiseerd.

Deliveroo is een bekroonde bezorgservice die in 2013 is opgericht door William Shu en Greg Orlowski. Deliveroo werkt samen met ongeveer 183.000 geliefde restaurants en kruidenierspartners en ongeveer 135.000 riders om de beste food delivery experience ter wereld te bieden. Het hoofdkantoor van Deliveroo is gevestigd in Londen, met kantoren over de hele wereld. Deliveroo is actief in 10 markten, waaronder België, Frankrijk, Hongkong, Italië, Ierland, Koeweit, Qatar, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

In 2015 werd BAVET opgericht door oprichter en concept guardian Peter Van Praet. BAVET is een collectie aan restaurants, waar spaghetti en beleving centraal staan, dit door middel van heerlijk op smaak gebrachte spaghetti. Elk BAVET-restaurant onderscheidt zich door een specifieke eigenheid en is telkens ondergebracht in een karaktervol (hoek)pand met respect voor de omgeving. Het concept ‘Made For Friends’ weerspiegelt zich in een doorgedreven beleving en community building in elk restaurant met een vintage rock ‘n roll vibe. Bavet is aanwezig in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven, Mechelen, Kortrijk en Oostende. In Antwerpen, Leuven en Brussel heeft Bavet twee vestigingen, in Gent zijn er drie BAVET restaurants.

BORRO, een Belgische start-up, biedt een digitaal contantloos statiegeldsysteem voor herbruikbare voedsel- en drankverpakkingen. De gebruiksvriendelijke, kosteneffectieve en schaalbare oplossing maakt die de overstap naar hergebruik eenvoudig. Met de nadruk op gemak en milieueffect zet BORRO een nieuwe standaard voor duurzame praktijken in de industrie.

De Green Deal ‘Anders Verpakt’ (www.greendealandersverpakt.be) is een innovatieve publiek-private samenwerking. Initiatiefnemers van deze Green Deal Anders Verpakt zijn de OVAM, Comeos, Fevia, Vil en Detic, die alle verschillende sectoren binnen de waardeketen omvatten. De Green Deal Anders Verpakt draait om preventie en hergebruik van verpakkingen, waarbij meer dan 100 belanghebbenden zich inzetten voor concrete projecten. Dit is van groeiend belang in een wereld waarin grondstoffen steeds schaarser worden. Overgaan van eenmalige verpakkingen naar geen verpakking of een herbruikbaar alternatief vereist een nieuw bedrijfsmodel. Betrokkenheid en samenwerking over de hele waardeketen, evenals out-of-the-box denken, zijn essentieel.