Les crus font leur show

AOC Saint-Joseph

Een veeleisende natuur! De Saint-Joseph wijngaarden strekken zich uit langs de rechteroever van de Rhône op de 45e breedtegraad. De wijngaarden zijn aangeplant op steile hellingen die al sinds mensenheugenis terrasgewijs zijn aangelegd. Vroeger stond het bekend als ‘Vin de Mauves’, maar het waren de Jezuïeten die het in de 17e eeuw zijn huidige naam gaven. Vandaag de dag staat de appellation bekend om zijn rode wijnen gemaakt van Syrah-druiven, die zowel krachtig als fijn zijn, en minder vaak om zijn witte wijnen gemaakt van Roussanne- en/of Marsanne-druiven. Website : www.aoc-saint-joseph.fr

Productiegebied in 2023: 1.375 hectare – Totale productie in 2023: 50.583 hectoliter – Gemiddelde opbrengst: 37 hectoliter per hectare – Exportaandeel: 13%. Jaar van oprichting van de AOC: 1956 – Gemeenten: Van Chavanay in het noorden tot Guilherand-Granges in het zuiden strekken de wijngaarden van de appellation zich uit over zo’n vijftig kilometer op de rechteroever van de Rhône. Omvat 23 gemeenten in de Ardèche en 3 in de Loire

Geassocieerde druivenrassen

Marsanne: het emblematische druivenras voor witte wijnen uit de noordelijke Rhônevallei, waar het vaak gemengd wordt met roussanne. Marsanne produceert krachtige wijnen met bloemige en nootachtige aroma’s die zich vooral ontwikkelen met de jaren.

Witte druivenrassen : Roussanne: een traditioneel druivenras in de noordelijke Rhônevallei, waar het vaak gemengd wordt met marsanne. Roussanne produceert elegante, fijne, bloemige en complexe wijnen.

Syrah (minimaal 90%): Syrah is een van de meest emblematische rode druivenrassen van het noordelijke deel van de Côtes du Rhône. Door zijn zeldzaamheid wordt het enkel gebruikt om bepaalde grote wijnen te produceren.

Ontstaan tijdens de Griekse kolonisatie, werden de wijngaarden later gecultiveerd door de Romeinen, die verleid werden door de steile hellingen op de rechteroever van de Rhône. De AOC dankt zijn naam aan een wijngaard tussen Tournon en Mauves. Saint-Joseph was al een favoriet bij de beste Europese en Russische chefs en rekende ook Karel de Grote tot zijn liefhebbers. De eerste schriftelijke vermelding van deze wijn dateert uit de 17e eeuw. Maar het waren de monniken van het klooster waartoe hij behoorde die hem zijn naam gaven. De wijn werd later geciteerd in Les Misérables van Victor Hugo: “Mijn broer liet hem wat van deze goede Mauves-wijn drinken, die hij zelf niet drinkt, omdat hij zegt dat hij erg duur is”. In de 20e eeuw vormden de wijnboeren een vakbond om de appellation Saint-Joseph te beschermen. Op 15 juni 1956 werd de AOC gecreëerd. Hij besloeg 6 gemeenten (90 ha). In 1994 werd hij geherstructureerd en beslaat nu 26 gemeenten met een oppervlakte van 1330 ha. De wijngaarden lopen van Chavanay tot Guilherand en verbinden Condrieu en Côte-Rôtie in het noorden met Saint-Péray en Cornas in het zuiden.

De wijngaarden zijn onderhevig aan semi-continentale invloeden, gekenmerkt door een combinatie van continentale en mediterrane invloeden. De wijngaarden zijn voornamelijk aangeplant op terrassen met vrij steile hellingen, en het reliëf is een bepalende factor voor de zonneschijn en de drainage. Het hoofdbestanddeel van de bodem van de appellation is graniet, maar ook hier zijn er variaties die de productie zullen beïnvloeden. De noordelijke zone bestaat uit zachte gneis en graniet, op hellingen met enkele delen in de uitlopers. Het gebied ten zuiden van Tournon bestaat uit complexe, magere, zure mergel en graniet. De diversiteit van de bodems in het appellationgebied geeft het zijn eigen karakter en zorgt ervoor dat de drie druivenvariëteiten kunnen putten uit alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om te gedijen.

De belangrijkste druivenvariëteit is syrah voor de rode wijnen, hoewel 10% roussanne en/of marsanne kan worden toegevoegd om de kracht te verfijnen. Syrah produceert krachtige wijnen met aroma’s van peperige kruiden en een vleugje viooltjes. Het geeft de wijnen hun mooiste donkere, aromatische tonen. De witte wijnen zijn evenwichtig en vol, met een mooie gele kleur met groene accenten en een structuur die varieert naargelang de blend. Roussanne produceert fijne kwaliteitswijnen met een opmerkelijk aromatisch boeket van abrikoos, meidoorn, groene koffie en kamperfoelie, met discrete toetsen van narcis. Marsanne vraagt een droog, warm klimaat met veel zon. Het is een winterhard en krachtig druivenras dat tevreden is met arme bodems. Het produceert krachtige wijnen met medium zuren. Zijn bloemige aroma’s ontwikkelen zich vooral bij het ouder worden en worden na verloop van tijd vergezeld door aroma’s van hazelnoot.

 

AOC Saint-Péray

Rustig of levendig… Deze originele en unieke witte wijn neemt je mee op een reis vol diversiteit. De wijngaarden van Saint-Péray zijn 111 hectare groot en liggen op zachte hellingen aan de voet van het Château de Crussol. Net als het Mariabeeld dat uitkijkt over het dorp, ligt het kasteel op een kalkstenen uitloper die uitkijkt over de Rhônevallei en lijkt het een weldadige invloed te hebben. Het gevarieerde terroir, het uitzonderlijke klimaat en het ruwe, ruige terrein geven de witte wijnen van Saint-Péray een uniek karakter. De originaliteit van Saint-Péray: 6% van de wijnen die de appellation produceert zijn mousserend volgens de traditionele methode.

Productiegebied in 2023: 111 HA – Totale productie in 2023: 3.905 HL – Gemiddelde opbrengst: 35 HL/HA – Exportaandeel: 14%. – Jaar waarin de AOC werd opgericht: 1936 – Gemeenten: Saint-Péray en een deel van de gemeente Toulaud. – website https://saint-peray.net

Geassocieerde druivenrassen Marsanne: het emblematische druivenras van witte wijnen uit de noordelijke Rhônevallei, waar het vaak gemengd wordt met roussanne. Marsanne produceert krachtige wijnen met bloemige en nootachtige aroma’s die zich vooral ontwikkelen met de jaren. Witte druivenrassen : Roussanne : een traditioneel druivenras in de noordelijke Rhônevallei, waar het vaak gemengd wordt met marsanne. Roussanne produceert elegante, fijne, bloemige en complexe wijnen.

In de 15e eeuw verlieten de dorpelingen de muren van het Château de Crussol en vestigden ze zich in de Mialanvallei om hun wijnstokken te cultiveren. In het dialect van die tijd werd het dorp Saint-Pierre-d’Ay Saint-Péray genoemd. De wijn van Saint-Péray was al populair en werd gewaardeerd door de koningen. Tijdens de Revolutie werd de naam echter geseculariseerd en Saint-Péray werd een tijdje bekend als “Péray vin blanc”. Louis-Alexandre Faure, een wijnmaker in de appellation, werd geïnspireerd door de Champagne-methode om in 1829 voor het eerst mousserende wijn te maken. Dit was de geboorte van de eerste mousserende wijn van Saint-Péray. De populariteit van Saint-Péray wijnen bereikte zijn hoogtepunt in de 19e eeuw:

Mousserende wijnen waren goed voor 80% van het volume van de geproduceerde wijn en werden in heel Europa gedronken bij de maaltijden van de grootste mensen, van de tsaren van Rusland tot koningin Victoria. Paus Pius VII zelf prees de verdiensten van deze wijn. Op 8 december 1936 kreeg Saint-Péray de status van Cru. Het was een van de eerste negen AOC’s in Frankrijk. De 20e eeuw was een periode van wederopbouw voor de wijngaarden. Na de druifluiscrisis aan het einde van de 19e eeuw begonnen de wijnbouwers en coöperaties die betrokken waren bij de wederopbouw van de wijngaarden zich geleidelijk te richten op stille wijnen. Sinds de jaren 2000 zijn er nieuwe wijnhandelaren bijgekomen. Het aantal wijnhandelaren neemt gestaag toe en de reputatie van de wijnen groeit weer.

De ruige hellingen en diepe valleien creëren een licht koel microklimaat binnen een warmere continentale regio. Het terroir is verrijkt door een opmerkelijke geodiversiteit, de som van veranderingen teweeggebracht door vier geologische tijdperken: in de Primaire periode gaven de granieten afkomstig van het magma van de vulkanen van het Centraal Massief het gebied zijn zeer originele siliciumgehalte. In het Secundaire tijdperk drong de Alpenzee het zuidoosten van Frankrijk binnen en legde de Crussol zijn Jurassische kalksteen bloot, die bijdroeg aan het calciumgehalte van het terroir van Saint-Péray. In het Tertiair werd de heuvel Crussol, omringd door de opkomende zeeën, een eiland. De mariene afzettingen die zich toen vormden, waren grotendeels verantwoordelijk voor het klei-kalkachtige karakter van de bodems in de appellation. In het Quartair, met de grote ijstijden, vormden fijne deeltjes die door de wind werden meegevoerd lösslagen. Tot slot wordt de diversiteit van dit terroir afgerond door de Rhône, die talrijke alluviale afzettingen uit de Alpen afzet.

Saint-Péray is een zuiver product van de Ardèche en wordt gemaakt van twee druivenvariëteiten, Marsanne en Roussanne. De stille wijnen zijn licht en hebben weinig zuren, of het nu gaat om assemblage of single-variietal, met aroma’s van gedroogde abrikoos, acacia, bijenwas, kweepeer, kruiden, gedroogd fruit, verse lychee, witte perzik, gekookte appel, zoethout, viooltjes, citrus… De delicate, subtiele roussanne is een nobel druivenras dat fijne strogele wijnen van hoge kwaliteit produceert met een opmerkelijk bouquet die zeer goed verouderen. De originele aroma’s van dit druivenras doen denken aan abrikoos, meidoorn, groene koffie, kamperfoelie, honing, discrete narcis, iriswortel…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *