Nollaig Shona Duit, Iers kerstfeest met Iers rundvlees

In Ierland is Kerstmis een warm, feestelijk familiegebeuren. De grote steden van het land wedijveren met elkaar in de creativiteit waarmee ze hun stadscentra versieren, waar tal van kerstmarkten worden gehouden. Net als in België en Frankrijk kiest elk gezin zorgvuldig de boom die een ereplaats krijgt in de woonkamer, evenwel met een voorkeur voor Ierse bomen! Ierland produceert een groot aantal kerstbomen die, net als schapen en ossen, goed gedijen in het lokale klimaat.

In Ierland, net als elders, is Kerstmis de perfecte tijd voor families om samen te komen en te genieten van een traditionele maaltijd. 25 december is de grote dag, waarop gezinnen aanschuiven voor een traditionele maaltijd met een kerstham. Kerstham in Ierland is een hele ham gekookt in water of cider, daarna geglazuurd en geroosterd in de oven. Meestal wordt hij geserveerd met geroosterde aardappelen en spruitjes.

Een andere Ierse kerstklassieker is natuurlijk ossenhaas. Dit unieke malse en edele stuk rundvlees kan worden geroosterd of gegrild. Het kan worden gebruikt in veel feestelijke en traditionele recepten, zoals Beef Wellington, waarvoor chef-kok Mathias Van Eenoo, restaurant Brugmann – Brussel, een persoonlijke versie serveert.

Lamsbout en lamskroon blijven favoriet, maar ook de lamsmuis, die een paar jaar geleden nog onbekend was, wordt steeds populairder. Dit collageenrijke gerecht kan langzaam worden gekookt in een saus, waardoor het comfortabel en gemakkelijk thuis te bereiden is, zoals de Ierse chef Joseph Doverman voorstelt.

Het dessert is een pruimenpudding of traditionele kerstpudding. Ondanks de naam bevat de pudding geen pruimen maar fruit, voornamelijk druiven. Aan het einde van de maaltijd genieten we van een warme whisky rond de kerstboom terwijl we elkaar “Nollaig Shona Duit” wensen, oftewel een vrolijk kerstfeest in het Iers.

Dit jaar werkt Bord Bia samen met Good Meat om je het beste van Ierland te bieden. Good Meat, opgericht in 1907 in Aalter, is een Belgische specialist in de distributie van kwaliteitsvlees aan professionals. Arnold Vanderhaeghe en zijn team hebben uitgebreide ervaring met Iers vlees, waar ze al tientallen jaren mee werken. Ze hebben een entrecote steak en twee Ierse ossenhaas steaks geselecteerd. Ter begeleiding van deze uitzonderlijke producten raden we aan de whisky’s van het House of Teeling te (her)ontdekken net als de Ierse biologische zalm, ideaal voor de feestdagen.

Iers rundvlees: traditie en verwennerij

Al generaties lang is de Ierse veeteelt gebaseerd op de natuurlijke hulpbronnen van het eiland: water en gras. Ierland heeft een “extreem gematigd” klimaat, met temperaturen die variëren van 5°C in de winter tot 25°C in de zomer. De ideale temperatuur voor gras om te groeien en voor koeien en schapen, die veel gevoeliger zijn voor overtollige warmte dan voor kou. Bovendien regent het gemiddeld 180 dagen per jaar, en deze regenval is redelijk gelijkmatig verdeeld over het jaar. Dit kan soms frustrerend zijn voor bezoekers, maar het is ideaal voor een goede grasgroei. Met regelmatige regenval en milde temperaturen groeit het gras 10 van de 12 maanden, tot grote vreugde van de dieren.

Met deze sterke punten in gedachten hebben boeren een uniek foksysteem ontwikkeld dat is gebaseerd op de productie van jonge, op grasland gehouden dieren. Ierse vleesrunderen brengen gemiddeld meer dan 7 maanden per jaar door op de weide, en soms nog veel langer. De boeren hebben robuuste dieren geselecteerd die vroeg rijpen. Dit betekent dat Ierse runderen hun hele leven lang kunnen vetmesten op gras en het beroemde intramusculaire of gemarmerde vet kunnen afzetten dat hun hun onnavolgbare smaak geeft. Iers rundvlees biedt daarom alle garanties van mals vlees en de heerlijke smaak van gemarmerd vlees.

Het SBLAS-programma, opgestart in 2012, promoot de duurzame ontwikkeling van de Ierse agrovoedingsindustrie. SBLAS heeft betrekking op zowel veehouderijen als vleesverwerkers. In 12 jaar tijd is het uitgegroeid tot een vaste waarde in Ierland, waarbij 90% van het Ierse rundvlees nu afkomstig is van boerderijen, slachterijen en uitsnijcentra die zich bij het programma hebben aangesloten. Boeren die betrokken zijn bij SBLAS worden uitgenodigd om hun praktijken beter te evalueren, met name door middel van een audit om de 18 maanden. Tijdens deze audit wordt een koolstofevaluatie van de boerderij uitgevoerd, die gebieden voorstelt die voor verbetering vatbaar zijn. Dankzij de voortdurende inspanningen van de boeren is de CO2-uitstoot per kg geproduceerd rundvlees in 12 jaar tijd met meer dan 10% gedaald.

Goodmeat, de specialist in kwaliteitsvlees

Goodmeat uit Aalter is sinds 1907 een toonaangevende groothandel in kwaliteitsrundvlees voor professionals. Met respect voor vakmanschap en het milieu stelt Good Meat kwaliteit boven alle andere selectiecriteria. De alom erkende kwaliteit van Iers rundvlees is te danken aan de natuurlijke omstandigheden waaronder het in Ierland wordt gefokt. Door het milde, natte klimaat kan het vee een groot deel van het jaar grazen op weelderige weiden, wat zorgt voor mals, smaakvol vlees met een unieke textuur en marmering. Bovendien garanderen traditionele, duurzame Ierse landbouwmethoden de kwaliteit en consistentie van het vlees. Dit maakt Iers rundvlees tot een topkeuze voor chef-koks en consumenten die op zoek zijn naar smakelijk, ethisch gefokt vlees. Redenen te over dus voor Good Meat om Iers rundvlees in deze feestperiode aan te bevelen. www.goodmeat.be

Ierse biologische zalm

Ierland is de op twee na grootste producent van zalm in Europa. Het produceert echter slechts 1% van de Europese zalm, ver achter Noorwegen en Schotland. Alle kwekerijen op het eiland produceren volgens de specificaties van de biologische landbouw, waardoor Ierse zalm een zeer gewaardeerd product is onder biologische specialisten. Ierse zalm staat bij veeleisende consumenten bekend om zijn stevige vlees met weinig vet en een volle smaak. De zalmkwekerijen in Ierland worden bewogen door de stromingen van de Atlantische Oceaan, met name de Golfstroom. Dus ondanks dat de zalm in kooien wordt gekweekt, heeft hij een zeer actieve zwemactiviteit, wat bijdraagt aan hun evenwichtige spierontwikkeling.