Topdeskundigen uit de sector komen bijeen in New York om de klimaatcrisis in koffie aan te pakken en een oproep te doen voor wereldwijde investeringen in regeneratieve landbouw door publiek-private samenwerking. Andrea Illy: “Het is essentieel dat we nu regeneratieve oplossingen implementeren, omdat we zien dat ze werken en positieve resultaten opleveren.”
In een wereld die voor ongekende klimaatuitdagingen staat, wordt de toekomst van koffie bedreigd. Van droogteperiodes in Brazilië tot extreme weersomstandigheden in Vietnam, de volatiliteit van het klimaat bedreigt het levensonderhoud van meer dan 12,5 miljoen koffietelers, van wie de meesten kleine boeren zijn. De Ernesto Illy International Coffee Award 2024 vond plaats op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties om de kritieke vraag te stellen: Hoe kunnen we de toekomst van koffie veiligstellen in het licht van deze ecologische en sociaaleconomische bedreigingen?
Het rondetafelgesprek, georganiseerd door illycaffè als onderdeel van de Ernesto Illy International Coffee Award van dit jaar, werd gemodereerd door Clare Reichenbach, CEO van de James Beard Foundation. Het panel bestond uit bekende leiders en visionairs op het gebied van koffie en duurzaamheid, waaronder Andrea Illy, voorzitter van illycaffè en medevoorzitter van de Regenerative Society Foundation; Massimo Bottura, wereldberoemde chef-kok en goodwill ambassadeur van de VN; Jamil Ahmad, directeur van het UNEP-kantoor in New York; Andrea De Marco, projectmanager bij UNIDO; Raina Lang, senior directeur duurzame koffie bij Conservation International; en Vanusia Nogueira, uitvoerend directeur van de International Coffee Organization.
Het comité benadrukte de dringende noodzaak om de koffieteelt om te schakelen naar een regeneratief model om de veerkracht te vergroten, het levensonderhoud van de boeren te verbeteren en de impact op het milieu te verminderen. Een belangrijk aandachtspunt was het opzetten van een publiek-privaat fonds van $10 miljard in de komende tien jaar, dat zich zal richten op kleine koffieboeren in tropische gebieden die zwaar worden getroffen door klimaatverandering.
“Sinds Expo 2015 hebben we onvermoeibaar gewerkt aan een kader om koffie te beschermen voor toekomstige generaties,“ zei Andrea Illy, ”Regeneratieve landbouw heeft aangetoond dat het hoge opbrengsten en kwaliteit kan produceren terwijl de natuurlijke hulpbronnen worden hersteld. We moeten snel handelen om deze oplossingen wereldwijd te verspreiden via een internationaal fonds. Het is essentieel dat we regeneratieve oplossingen nu implementeren, omdat we zien dat ze werken en positieve resultaten opleveren.”
Tijdens de discussie benadrukten de panelleden het belang van het samenbrengen van belanghebbenden van overheden, internationale organisaties en de privésector om impactvolle, blijvende veranderingen teweeg te brengen in gemeenschappen waar koffie wordt verbouwd. Reichenbach benadrukte dat consumentenbewustzijn en -participatie de belangrijkste drijfveren zijn in de duurzaamheidsreis van de sector.
Massimo Bottura, Chef Patron Osteria Francescana en Casa Maria Luigia, oprichter Food for Soul, Goodwill Ambassadeur van UNEP en SDG Advocate, droeg bij met zijn unieke perspectief “Koffie gaat over emotie. Koffie heeft het potentieel om erfgoed, kwaliteit en genot te belichamen,” zei Bottura. “We moeten de handeling van het drinken van een kopje koffie verbeteren van een routine naar een bewuste daad van ondersteuning. Deze verschuiving heeft een directe, positieve invloed op het levensonderhoud van degenen die koffie produceren en verbouwen, en bevordert een duurzame toekomst voor gemeenschappen waar koffie wordt verbouwd.”
“Terwijl we de toenemende gevolgen van klimaatverandering onder ogen zien, worden koffieproducerende gemeenschappen – voornamelijk kleine boeren in ontwikkelingsregio’s – geconfronteerd met ongekende uitdagingen die een bedreiging vormen voor hun levensonderhoud en cultureel erfgoed”, zegt Vanusia Nogueira, Executive Director van de International Coffee Organization. “Dit fonds en de samenwerking die het vertegenwoordigt, is een cruciale stap in het opbouwen van veerkracht, het garanderen van duurzame bestaansmiddelen en het behouden van de toekomst van koffie. Samen, door middel van publiek-private partnerschappen en wereldwijde betrokkenheid, kunnen we deze gemeenschappen in staat stellen zich aan te passen, te gedijen en koffie te blijven delen met de wereld.”
“Als leiders op het gebied van voedsel en duurzaamheid hebben we de verantwoordelijkheid om modellen te promoten die vitale voedselsystemen zoals koffie veilig kunnen stellen,” zei Clare Reichenbach, CEO van de James Beard Foundation. “Het was een voorrecht om deze belangrijke discussie te leiden en te luisteren naar de vele thought-leaders op het gebied van duurzaamheid.”
De rondetafelconferentie werd afgesloten met een krachtige boodschap aan de wereldwijde koffiegemeenschap, financiële instellingen en individuele consumenten: Koffieproducerende landen hebben aanzienlijke investeringen en publiek-private samenwerking nodig om schaalbare, veerkrachtige en milieuvriendelijke landbouwpraktijken te creëren. Het beoogde fonds is bedoeld om boeren te ondersteunen bij de overgang naar regeneratieve praktijken, om de economische duurzaamheid van de koffie-industrie te garanderen en tegelijkertijd de klimaat- en sociale uitdagingen het hoofd te bieden.