Champagne: the art of tasting

Haal het beste uit je vijf zintuigen om van Champagne proeven een bijzondere ervaring te maken. Een origineel én leerzaam idee voor de feestdagen!

Overal ter wereld is Champagne hét drankje tijdens de feestdagen. België is, na Frankrijk, het land met de hoogste Champagneconsumptie per capita. De laatste decennia is de Champagne-consumptie minder seizoensgebonden en wordt het het hele jaar door in al zijn verscheidenheid  gedronken. Maar de eindejaarsperiode is het ideaal moment om Champagne op een originele, zelfs onverwachte manier te (her)ontdekken.

Ontwaak je vijf zintuigen voor ideaal genot –   Luister naar de Champagne!

We staan er zelden bij stil, maar onze oren gebruiken om een Champagne te ontdekken is vaak een leuke oefening… en vol poëzie. De geluidscomponent onderscheidt Champagne van andere wijnen, en zeker van stille wijnen! Er zijn veel zintuiglijke prikkels, van het openen van de fles tot het ruisen van de bubbels en het bruisen van het schuim. De branding van de zee, de bladeren van bomen gestreeld door de wind of het geknetter van een open haardvuur …. Het is verbazingwekkend wat het luisteren naar Champagne teweeg kan brengen.

Tip: voor een optimaal luistergenot kun je je gasten even blinddoeken, zodat ze ten volle kunnen genieten van dit intense moment.

Wie Champagne zegt, zet muziek!

Kijk even naar Spotify… Het onthult afspeellijsten gewijd aan of geïnspireerd door Champagne, dit in een breed scala aan stijlen. Hou je van klassiek, rock of jazz? Wat je stijl ook is, je zult geen moeite hebben om een muziekstuk te vinden om het glas te heffen!

Literatuur, film, theater – Champagne is de ster van het feest!

«Le Champagne aide à l’émerveillement» – «Le Champagne donne l’impression que c’est dimanche et que les jours meilleurs sont à nos portes». – « Je ne le bois qu’à deux occasions : quand je suis amoureuse et quand je ne le suis pas ».

Marilyn Monroe, Coco Chanel, George Sand, maar ook Winston Churchill, Voltaire of de groep Oasis: er is geen tekort aan citaten geïnspireerd door Champagne van beroemde persoonlijkheden. Lijst er enkele op om en schotel ze voor aan je oudejaarsgasten om te raden!

Dis-moi ce que tu vois, je te dirai ce que tu bois.

Nu is het tijd om de Champagne te bekijken. De kleur kan variëren van geelgroen (typisch voor jonge Blancs de Blancs gemaakt van 100% Chardonnay) tot meer goudgeel, of zelfs donkergoud, kenmerkend voor Champagne gemaakt van voornamelijk Pinot druiven met een goede rijpheid. En hoe zit het met rosé Champagnes?

Zachtroze, frambozenroze, zalmroze…. In de Champagne zijn twee technieken toegestaan om een rosé te maken: de maceratie van zwarte druiven met hun witte sap, bekend als rosé de macération of saignée, of het mengen van stille witte wijn met rode wijn, AOC Coteaux Champenois.

Het is leuk om een gekleurd notitieboekje of kleine gekleurde kaartjes te hebben om de Champagne zo goed mogelijk proberen te beschrijven. Of waarom niet een paar ondoorzichtige zwarte glazen en daar stiekem een rosé Champagne in serveren? De gasten zullen ongetwijfeld aroma’s van rood fruit waarnemen, maar zullen ze de Rosé Champagne in het glas blindelings herkennen?

Ontwaak je reukzin

Champagne ruiken – wat een heuse oefening! Probeer in het glas de eerste olfactorische informatie van je “eerste neus” te verzamelen. Na het ronddraaien van de wijn in het glas zullen diepere, complexere en preciezere aroma’s zich openbaren. Aroma’s van jeugd, rijpheid of volheid, kan je onderscheiden door hun bloemige, fruitige, minerale, plantaardige, banketbakkers-, melkachtige, kruidige of zelfs empireumatische tonen.

Hier is een leuke tip: waarom niet profiteren van de aanwezigheid van een mooie fles Champagne op tafel om een “aromaspel” te organiseren? Er bestaan aromadozen  tot 60 flesjes met verschillende aroma’s.

Maar je kunt ook een paar potjes nemen en bloemen, fruit, kruiden, planten, enz. uit je omgeving om je eigen aromabox te creëren. Probeer er zoveel mogelijk te herkennen en ruik de Champagne dan nog eens in het glas… Leuk en leerzaam!

Colette (franse schrijfster, 19de-20ste eeuw): “Champagne moet je niet opdrinken, maar proeven, niet doorslikken. Het moet in kleine hoeveelheden gedronken worden… in weloverwogen slokjes”.

Tijd voor de smaak!

Nu is het tijd om van Champagne te genieten. Allereerst geven de bubbels – soms delicaat, soms opwekkend – de Champagne zijn unieke sensatie. De zoetheid zal je meer vertellen over de dosering. De levendigheid onthult de waargenomen zuurgraad, zo fundamenteel in Champagne. De body, de rondheid, de volheid, de aromatische persistentie, de complexiteit en het evenwicht zullen je toelaten om je gastronomische woordenschat en poëtische ziel te gebruiken om de Champagne te beschrijven.

Kies je Champagne

Van je beste karaktertrek tot je favoriete vakanties en niet te vergeten je favoriete gerechten. De website champagne.fr  laat je “jouw type” Champagne kiezen in negen onverwachte vragen, die je zullen vertellen of je de voorkeur geeft aan Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Vintage, Rosé, Brut d’assemblage, enz.