Binnentreden in de Leuvense gastronomische parel Zarza is nog altijd met heimwee terugdenken aan restaurant Belle Epoque dat in 2004 door Ben Lelievre werd omgevormd tot een eet- en degustatiehuisje. Transformatie die de eerste stap bleek naar een nieuw leven en nog rijkere culinaire explosies.
Met Yves vanden Eekhout kreeg het eind 2011 een nieuwe eigenaar die meteen met chefs Stef Vervoort en Bram Verbelen opnieuw zorgt voor een ‘full’ restaurant, nadat het jarenlang een leuke en gezellige pleisterplaats was voor een afternoon tea met gebakjes, levendige verhalen en fijne herinneringen. De twee chefs brengen meteen een gloednieuwe metamorfose tot leven door hun inventiviteit vrije teugel te laten en fijnproevers genadeloos weten te verrassen.
De transformaties slaan duidelijk aan en het restaurant op de Bondgenotenlaan in de nabijheid van het station herovert in geen tijd zijn plaats in het Leuvens culinair aureool maar werpt zich ook op als trendzetter. Verse kwalitatieve producten, ’n vleugje nostalgie en nieuwe gastronomische lekkernijen zorgden voor een bestendige groei die ook door de culinaire gidsen werd geapprecieerd.
Ondertussen roert Gert Cordemans in de potten en laat hij de topproducten in het bord spreken. Zijn liefde voor mooie Belgische producten is duidelijk en hij verwent met authentieke ingrediënten en creatieve combinaties de talloze fijnproevers.
Het restaurant in een historisch herenhuis met warm interieur opgefrist door enkele artistieke accenten is meer dan ooit een oase om gezellig te tafelen en volop van culinaire hoogstandjes te genieten. Bovendien kunnen bezoekers in de zomermaanden genieten van een unieke stadstuin die de drukte van de Bondgenotenlaan helemaal wegtovert.
Gert heeft om zich volop te kunnen concentreren op zijn geselecteerde topproducten bovendien gefocust op een vast lunch- en avondmenu. De dag- en maandsuggesties zijn weggevallen wat voor de gasten betekent dat ze absolute zekerheid hebben te kunnen genieten van uitgesproken topproducten. Een beslissing die oorspronkelijk op enig onbegrip stuitte maar intussen enkel positieve reacties losweekt.
Bij onze proeverij opteerden we voor de lunch, bij het aperitief een romige consomé met snippers van bongo bonen met aangename smaaktoetsen. Het voorgerecht werd een kunstige decoratieve creatie met ham, kaviaar van knolselder, radijs, champignonschilfers en enkele krokante herfstblaadjes van saido. Ondersteund door een Spaanse Garnacha Nativa, vinas viejas, alvast een leuke en smaakvolle introductie die verlangend naar het hoofdgerecht deed uitkijken.
Als hoofdgerecht serveerde Gert een fazant fine champagne met witloof, champignons en enkele mooi krokante kroketjes. Onze wijnkeuze ging hier een totaal andere richting uit en viel op een pinot noir. The Butcher, een Oostenrijkse kwaliteitswijn is beslist geen traditionele keuze maar de pinot noir uit Burgenland, 13% alc vol, 2022 Schwarz wist zich perfect staande te houden en gaf de bereiding van chef Gert extra diepgang tot jolijt van onze smaakpapillen. De afsluitende koffie kreeg het gezelschap van leuke knapperige attenties.
Het tweegangen lunchmenu kost €47, het bevestigt de permanente evolutie die restaurant Zarza laat optekenen. Als culinaire trekpleister met innovatieve concepten geeft het de Leuvense culinaire scene alleszins een opwindende frisheid mee.
Restaurant Zarza – Bondgenotenlaan 92 – 3000 Leuven – tel 016/205005 -www.zarza.be – maan-, dins-, donder- en vrijdag 12-13.30 en 18.30- 21 uur, zaterdag 18.30 tot 21 uur.
Culinaire commentaren:
Tasted4you.be : Leuvense culinaire trekpleister
3 minutes – Gezellig interieur, attente service, leuke kwalitatieve producten met creatieve presentaties en diepe smaaktoetsen.
Michelin : Moderne keuken
Het knusse Zarza, met zijn leuke stadstuin, is het soort restaurant waar gasten terugkeren. Chef Cordemans verwent u namelijk met een verzorgde productkeuken. De gerechten zijn herkenbaar en worden hier en daar opgefrist met een creatieve twist.
Gault Millau 14/20
In Zarza proeven we een keuken die steeds meer en meer finesse toont en daarom een hogere score waard is. De aanzet met tartaar van tonijn, radijs en zee-egel is elegant gebracht en visueel verfijnd. De tartaar is zuiver van smaak en mooi gesneden met het zilte karakter van de zee-egel op de achtergrond. Zeebaars met zuiver smakende mosselen en knapperige courgette is technisch perfect uitgevoerd met cuissons en temperaturen die de precisie van deze keuken bevestigt.
