The Vineyard Edition Technologische innovaties in de wijngaard transformeren de traditioneel zware wereld van wijn.
Een deel van de allure van wijn ligt in het verhaal van de kleine boer die zwoegt in de wijngaarden, de grond bewerkt, de wijnstokken streelt die zijn geplant door zijn grootvader of overgrootvader, gestampt door blaren voeten die liefdevol het familiepad bewandelen. Het is een romantisch verhaal. Maar net als het verschil tussen Assepoester zoals verteld door Disney en het verhaal van de gebroeders Grimm, zit de prijs van die romantiek maar al te vaak verborgen in zilveren muiltjes: de moeilijkheid om bekwame wijnbouwteams te vinden en te houden; en het moeilijke en onregelmatige terrein dat ze moeten bewerken. Technologische ontwikkelingen wijzen nu op een veelbelovende, zij het zeer technische en omstreden oplossing: kunstmatige intelligentie. De vooruitgang die robots de afgelopen jaren hebben geboekt op het gebied van beeldvorming, positionering en leren, creëert niet alleen duurzame oplossingen in de wijngaard, maar opent ook de mogelijkheid voor biologische en zelfs biodynamische landbouw op grotere schaal dan voorheen mogelijk werd geacht. Dus hoewel het toekomstige werk in de wijngaard misschien meer lijkt op The Martian Chronicles dan op “Under the Tuscan Sun”, duwen robots de wijnbouw in een onverwachte en ecologische richting.
ProWein, ‘s werelds grootste vakbeurs voor wijn en gedistilleerde dranken, was in de loop van haar dertigjarige geschiedenis vaak een van de eersten die dergelijke geavanceerde ontwikkelingen onder de aandacht bracht. En met zo’n 5.700 exposanten uit zo’n 60 verschillende landen, beloven de resultaten van deze next-gen “helpers” op ProWein 2024 niets minder dan opwindend te worden.
VitiBot: Gemaakt in Frankrijk
We hadden de eer om in 2019 een van de eerste Bakus-robots van de startup VitiBot uit Reims met eigen ogen te zien. Op een bloedhete dag stonden we in de velden van Champagne-teler Aspasie (Hal 9, Champagne Lounge) terwijl eigenaar Paul-Vincent Ariston ons zijn pas afgeleverde Bakus toonde. De vierwielige autonome straddle robot was onaangedaan door de hitte en bewoog met gemak op en neer en tussen de rijen. Bakus is ontworpen door Cédric Bache, ingenieur en zoon van een wijnmaker. Het volledig elektrisch aangedreven, universele platform kan zelfs door smalle rijen wijnstokken navigeren om een aantal taken in de wijngaard uit te voeren, van onkruid wieden tot snoeien en bladeren verwijderen, en kan werken op hellingen tot 45 graden.
Noem me Ted: High-tech duurzaamheid
In 2017 zorgde Naïo Technologies voor internationale opschudding met het debuut in de Médoc van een lichtgewicht (2,1 ton), volledig autonome, 100% elektrische straddle robot genaamd Ted. Dankzij zijn modulaire bogen kan hij zich aanpassen aan verschillende wijnstokhoogtes en -variëteiten. Ted is een van de eerste robots die uitsluitend wordt ingezet voor werkzaamheden in wijngaarden. Ted’s nauwkeurige mechanische onkruidverdelging beperkt niet alleen de behoefte aan herbiciden, of elimineert deze volledig, maar biedt ook een oplossing voor arbeidsintensieve taken in de wijngaard. Met behulp van GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling kan hij zelfstandig een volledige werkdag (8 uur) draaien en tot 5 hectare per dag bewerken. Een deel van wat Ted en andere opkomende robots zoals deze onderscheidt van mechanische oplossingen uit het verleden is dat deze hulpmiddelen net zo gericht zijn op het verbeteren van duurzaamheid als op efficiëntie. In dat bastion van traditie Châteauneuf du Pape liepen we ook tegen een zeer vergelijkbare robot aan die de mede-eigenaar en directeur van Chateau Mont-Redon, Pierre Fabre, had verbaasd met zijn vermogen om de wijngaarden van dit beroemde landgoed, die bezaaid zijn met de galetten kasseien waar deze appellation beroemd om is, onkruidvrij te maken. “We waren verbaasd hoe nauwkeurig en betrouwbaar het werkte,” vertelde hij ons. Als robots op deze uitdagende locatie kunnen wieden, dan kunnen ze dat op elke locatie! Na succesvolle proeven in Frankrijk, onder andere met Cognac-producent Hennessy en Château Clerc Milon in Bordeaux, werd Ted in 2022 voor het eerst op de Amerikaanse markt gepresenteerd.
Robots uit Zwitserland tot Stellenbosch Ted en Bakus vertegenwoordigen slechts een paar van het groeiende leger van verbeteringen die de afgelopen jaren zijn vrijgegeven door de wijnproducerende regio’s en instellingen in de wereld. Spanje bracht in 2016 VineScout in première, een autonome robot voor het monitoren, in kaart brengen en beheren van wijngaarden, die in staat is om meer dan 3000 datapunten per uur te verzamelen, waaronder temperatuur, beschikbaarheid van water en biomassa in uitdagend – en zelfs vijandig – terrein. Aan de andere kant van de oceaan hebben onderzoekers van de Cornell University in het Amerikaanse wijnbouwgebied Finger Lakes een serie kleine, patrouillerende PhytoPatholoBots (PPB) ontworpen om te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe ziekteresistente druivenrassen. De eerste bots werden in het voorjaar van 2023 losgelaten in vier veredelingsprogramma’s voor druiven in de VS, het eerste jaar van een vierjarig project. Met behulp van computer vision, AI en robotica zullen deze bots real-time gegevens per blad verzamelen om de gezondheid en toestand van elke wijnstok te evalueren. Het Cornell-project hoopt dit onderzoek te gebruiken om telers te overtuigen om op grote schaal nieuwe ziekteresistente variëteiten te gebruiken en zo het gebruik van pesticiden aanzienlijk te verminderen.
Gedigitaliseerde smaak
Als we van de wijngaard naar het proeflokaal gaan, zorgen dagelijkse verbeteringen in vertalingen en teksten ervoor dat het rijk van de tekstschrijver en criticus steeds kleiner wordt, vooral als het gaat om de proefnotitie. Maar hoewel AI nu met succes de schrijfstijl van een bepaalde criticus of schrijver kan kopiëren en op efficiënte wijze typische kenmerken, specifieke oogstomstandigheden en andere gepubliceerde meningen kan synthetiseren, is wat het nog niet kan, ruiken, proeven en beoordelen. Dat wil niet zeggen dat sommigen op dit gebied niet iets belangrijks proberen te bereiken. Vorig jaar debuteerde Prowein met PINOT: Project voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de oenologische technologie. In samenwerking met de Weincampus DLR Neustadt (Hal 1, A65) en het Frauenhofer Instituut voor Geïntegreerde Schakelingen probeert het project, dat in 2021 van start ging, een AI-ondersteunde analyse van wijnaroma te ontwikkelen die, volgens hun literatuur, “de kloof overbrugt tussen zintuiglijke waarneming en chemische analyse”. Door AI-algoritmen te combineren met sensoren voor vluchtige organische stoffen, hopen ze als een van de eersten de zintuiglijke waarneming te digitaliseren. Ondanks de binaire voorkeur voor enen en nullen en de duidelijkheid van code, zijn robots eerder hulpmiddelen dan vervangers. Slechts weinigen pleiten voor volledig geautomatiseerde wijngaarden, zelfs biologische. Door de verwerkingssnelheid van robots te gebruiken als een systeem voor het leveren van gegevens, hopen wijnmakers zichzelf de vrijheid te geven om te doen wat (tot nu toe) geen enkele robot kan: esthetische beslissingen nemen en hun buikgevoel volgen. Dat is iets waar we graag op proosten. (bron Prowein 2024 – Stuart Pigott & Paula Redes Sidore)