Het veelzijdige terroir van Alto Adige maakt de teelt van zo’n twintig verschillende druivensoorten mogelijk. Hiervan maken de wijnmakers een veelheid aan producten die uniek is voor zo’n klein wijnbouwgebied.
Twee DOC-benamingen “Alto Adige” en “Lago di Caldaro” onderscheiden wijnen uit Alto Adige op basis van hun herkomst. Er zijn zes subzones voor de DOC aanduiding “Alto Adige”: Valle Isarco, Santa Maddalena, Terlano, Meranese, Val Venosta en Colli di Bolzano.
De 86 Extra Geografische Eenheden van Alto Adige DOC wijnen uit een bepaald gebied weerspiegelen een stukje individuele wijnbouw en de lokale wijncultuur. Wat ten grondslag ligt aan het concept van de Alto Adige UGA-classificatie is de wetenschap dat de kwaliteit van de wijn wordt beïnvloed door de bodem en het microklimaat, maar ook door de hoogte boven zeeniveau, de steilte van de helling, zonnestraling, luchtcirculatie, neerslag en de selectie van de meest geschikte druivensoort.
Eén wijnbouwgebied, drie vormen van exploitatie
In Alto Adige overheersen drie soorten exploitatie. Maar welke van de drie de wijnboeren ook kiezen, sinds 2007 zijn ze allemaal verenigd in het Consorzio Vini Alto Adige: 12 coöperatieve wijnboerderijen (aandeel in de totale productie 70%), 32 particuliere bodega’s (25%) en 109 onafhankelijke wijnboeren (5%).
Alto Adige DOC Pinot Bianco Plötzner, 2024 Wijnhuis St. Pauls
Pinot Bianco 100% – Terroir: Oostelijk gelegen hellingen boven San Paolo op postglaciale morene keien – Hoogte 550-650m.a.s.l.
Vinificatie Langzame gisting in grote houten vaten en roestvrijstalen tanks, gevolgd door rijping op fijne gist. Alcoholpercentage 13,5% .
Pairing: aperitief, bij risotto, vis- en aspergegerechten
Alto Adige DOC Pinot Grigio Punggl, 2023 Nals Margreid
Pinot Grigio 100% – Terroir De heuvel, in het plaatselijke dialect Punggl genoemd, is slechts 50 meter hoog en strekt zich uit ten zuiden van Magré. De bodem is een gelaagdheid van grijs kleizand met een hoog kleigehalte. – Hoogte: 220-250 m boven zeeniveau.
Vinificatie : De druiven worden met de hand geoogst. Na het persen van de hele druiven wordt de geklaarde most ongeveer drie weken gefermenteerd in houten vaten van 30 hl. Daarna rijpt de jonge wijn nog acht maanden op de droesem. Alcoholpercentage 14% – Aanbevolen bij Gevulde wijnbladeren en souvlak
Alto Adige DOC Pinot Nero Ludwig, 2022 Elena Walch
Pinot Nero 100% – Hoogte 450-600 m.a.s.l. – Terroir Heuvelachtig terrein met een steile helling naar het oosten, aan de rand van het bos, met morenische afzettingen. De bodem is zanderig en kiezelachtig, met een ondergrond van gemengde oorsprong (graniet, marmer, porfier).
Vinificatie: Traditionele gisting van 10 dagen, deels in grote Sloveense eiken vaten, deels in roestvrijstalen tanks. Malolactische gisting volgt en de uiteindelijke wijn rijpt nog eens 12 maanden in Franse eiken vaten. Alcoholpercentage 14%. Aanbevelingen bij het serveren Voorgerechten, lichte hoofdgerechten
Alto Adige DOC Lagrein Riserva Taber, 2022 Cantina Bozen
Ras Lagrein 100% – Bodem Meer dan 80 jaar oude wijnstokken op warme alluviale zandbodems – Hoogte 250 m boven zeeniveau
Vinificatie :Na de traditionele gisting van rode wijn in houten vaten rijpt de jonge wijn ongeveer een jaar in Franse barriques. Alcoholpercentage 14% Vol. Pairing: Gegaard of gegrild donker vlees, wild en gerijpte kazen.