De Antwerpse Waagnatie vormt van donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid) tot en met zondag 4 mei het decor van culinair festival Antwerpen Proeft i.s.m. ATAG, dat in 2025 aan zijn 17de jaarlijkse editie toe is. Het festival verwelkomt meer schoon volk dan ooit. Antwerpen Proeft serveert immers namen uit álle (4) culinaire gidsen: Michelin, Gault&Millau, de streetwise gids Fooding en Sabato The 100 Food (23 restaurants op een recordtotaal van 46). Nieuw in de editie 2025 is het jongerenticket.
De Antwerpse hotelschool PIVA was de gedroomde locatie voor de voorstelling van alle deelnemende restaurants, chef-koks en culinaire speciaalzaken bekend, 46 in totaal, een recordaantal. Ook alle extraatjes zoals gratis kookdemonstraties, workshops en proeverijen aan de populaire ATAG Live Stage, bij Vins de Bordeaux en aan de Weber Grill Academy kwamen aan bod. Onder meer topmixologiste en NJAM!-chef Hannah Van Ongevalle is begin mei van de partij.
Antwerpen Proeft heeft in 2025 uitzonderliijk plaats tijdens het lange weekend van 1 mei, niet zoals meestal in het verlengd weekend van Hemelvaart. Op algemeen verzoek opent het festival de deuren op zaterdag al om 12u00.
Antwerpen Proeft gaat in 2025 verder op de succesvolle ingeslagen weg. Op het menu staan restaurants uit alle toonaangevende culinaire gidsen: Michelin, Gault&Millau, Fooding (tweede Belgische editie in 2024) en Sabato The 100 Food (De Tijd). Niet minder dan 23 deelnemers van 2025 (zowel sterkhouders van vorige edities als nieuwkomers) staan vermeld in een of meerdere van deze gidsen. Het festival telt in totaal 9 Michelinsterren. Verder verwelkomt Antwerpen Proeft in 2025 een uitzonderlijk hoog aantal debuterende namen: 22.
Fooding en Sabato The 100 Food zijn, met hun respectievelijk streetwise en bredere kijk op restaurants, een perfecte aanvulling bij Michelin en Gault&Millau. Kwaliteit en creativiteit lopen als rode draad doorheen de selecties van Fooding en Sabato The 100 Food, net als bij Antwerpen Proeft.
“Antwerpen Proeft wil een staalkaart zijn en een uitgekiende mix aanbieden van wat ‘t stad en bij uitbreiding Vlaanderen gastronomisch en culinair in hun mars hebben,” vertelt organisator Ward Ramaekers. “We presenteren niet énkel fine dining en bekende sterrenchefs, of énkel streetfood van wereldniveau en nieuwe trends. Maar we willen onze bezoekers ook laten proeven van alles daartussenin wat de moeite is. Je krijgt op Antwerpen Proeft een breed scala aan smaken voorgeschoteld: zowel verfijnde Frans geïnspireerde en mediterrane topgerechten als Vlaamse klassiekers en hits uit de authentiek Midden-Oosterse, Japanse en Latijns-Amerikaanse keukens. Dit jaar zijn het wel 100 gerechten in totaal.”
Opgeteld en samengevat geeft dit de sterkste line-up ooit van Antwerpen Proeft. Zowel het beste restaurant uit de Antwerpse rand (Nuance) als het beste restaurant uit de Limburg (Ralf Berendsen van La Butte aux Bois) prijken in 2025 op de affiche van Antwerpen Proeft, naast zware kanonnen als Wout Bru en Roger van Damme en – terug van weggeweest – dé chocolatier van ‘t stad, Delrey.
STERRENCHEF VAN DE DAG
Vorig jaar bleek Sterrenchef Van De Dag, waarbij elke dag een andere sterrenchef de honneurs waarneemt, eens te meer een schot in de roos. Elke dag waren ‘s avonds alle gerechten uitverkocht. De namen voor Antwerpen Proeft 2025 : Donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid) · 12u00-22u30 food · 12u00-24u00 drinks : DIM DINING – Simon van Dun · Antwerpen · gastronomie, Aziatisch – Vrijdag 2 mei · 16u00-22u30 food · 16u00-24u00 drinks HET GEBAAR · NJAM!-chef Roger van Damme · Antwerpen · gastronomie, creatief, Aziatisch – Zaterdag 3 mei · 12u00-22u30 food · 12u00-24u00 drinks : NEON· groene ster bij Michelin · Nils Proost · Lier · gastronomie, streekgebonden, creatief Frans – Zondag 4 mei · 12u00-20u00 food · 12u00-20u00 drinks – RALF BERENDSEN / LA BUTTE AUX BOIS · Ralf Berendsen · Neerharen · gastronomie, creatief, modern Frans. Het fine-diningrestaurant van het Limburgse vijfsterrenhotel La Butte aux Bois had eerder La Source als naam. Bakkerszoon en Nederlands-Limburger Ralf Berendsen, die er sinds 2011 achter het fornuis staat, werd in 2018 bekroond met een tweede Michelinster.
NIEUW: JONGERENTICKET (TER PLAATSE, IN DUO)
Tickets voor Antwerpen Proeft zijn vooraf online (12 euro) maar altijd ook ter plaatse beschikbaar (13,50 euro). Aan de deur zijn elke dag steeds voldoende tickets verkrijgbaar. Voor kinderen die in het jaar 2013 of later zijn geboren (“die jonger zijn dan 13 jaar”), is de toegang gratis.
Nieuw in 2025 is het jongerenticket: “De groeiende interesse van jongeren voor lekker eten en restaurants is onmiskenbaar. Het succes van het initiatief Jong Keukengeweld is hier een mooi bewijs van,” zegt organisator Ward Ramaekers. “Daarnaast valt het op dat deze leeftijdsgroep vaak als eerste en het snelst nieuwe internationale culinaire trends oppikt.”
Losjes geïnspireerd op Jong Keukengeweld en omdat Antwerpen Proeft er uitdrukkelijk óók voor de jonge garde is, lanceert het festival in 2025 zijn jongerenticket. Personen die in het jaar 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 of 2012 zijn geboren (“die jonger zijn dan 21 jaar”) kunnen ter plaatse, aan de toegangskassa’s, 2 tickets voor de prijs van 1 aanschaffen (voor omgerekend 6,75 euro per ticket). Hiervoor moeten ze zich in duo aanmelden.
Meer informatie en tickets: proeft.be