Arne Braeckman (Gent): bekroond tot ‘Sommelier of the year 2025

Maandag werd de laureaat van de 15e editie van de verkiezing ‘Sommelier of the Year 2025’ bekendgemaakt. Arne Braeckman, sommelier en medezaakvoerder van wijnbar Ona in Gent, sleepte de prestigieuze nationale titel in de wacht.

Eind januari namen de beste drie sommeliers van elke provincie het tegen elkaar op in een uitdagende proef met een centraal thema: monocépages – wijnen gemaakt van één druivensoort. De kandidaten proefden tien wijnen blind en moesten niet alleen hun herkomst en druivenras identificeren, maar ook de perfecte pairing maken met een gerecht. Naast een verfijnd smaakpalet waren ook technische kennis, argumentatie en communicatieve vaardigheden van cruciaal belang. “Arne Braeckman wist zich duidelijk te onderscheiden want hij behaalde de hoogste score en mag dus voortaan de titel ‘Sommelier of the Year 2025’ achter zijn naam schrijven,” aldus juryvoorzitter Baudouin Meyhui.

Dit is niet zijn eerste onderscheiding: in 2023 werd Arne al eens ‘Sommelier of the Year Oost-Vlaanderen’. In datzelfde jaar werd zijn echtgenote en ‘partner in wine’ Ona Rombaut, met wie hij in Gent twee wijnbars runt, uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year’. Hun gezamenlijke passie en vakmanschap maken van wijnbar Ona een referentie in de Belgische wijnwereld.

Een erkenning voor vakmanschap en passie : De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd, maar een erkenning voor de beste sommelier van het land, waarbij professionalisme, dagelijkse inzet en expertise centraal staan. Om in aanmerking te komen, moeten kandidaten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en aantoonbare beroepservaring hebben. Naast diepgaande wijnkennis worden ook communicatieve vaardigheden, het beheer van een wijnkaart en de focus op een optimale prijs-kwaliteitsverhouding geëvalueerd.

De verkiezing wordt georganiseerd door Home & Table by Meyhui, Foodprint en de Club Prosper Montagné, en bestaat sinds 2010. De verkiezing zet Belgische sommeliers in de schijnwerpers die dag na dag het verschil maken in de gastronomie. De jury van 2025 bestond onder meer uit Baudouin Meyhui, Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, Gido Van Imschoot en Robert Vanlandeghem. www.sommelieroftheyear.eu

Palmareslijst ‘Sommelier of the Year’ : 2010: Pieter Verheyden – (Hof van Cleve) – 2011: Joachim Boudens (Hertog Jan) – 2012: Andy De Brouwer (Les Eleveurs) en Fabrice D’Hulster (Sea Grill) – 2013: Kris Lismont (Ambrozijn / Mondevino) – 2014: Bart Lamon (Le Château du Mylord ) – 2015: Yannick Dehandschutter (Sir Kwinten) – 2016: Mathieu Vanneste (Hof van Cleve) – 2017: Gianluca Di Taranto (The Jane) en Cédric Thomas (La Grappe d’Or) – 2018: Pieter Fraeyman (Vinto) – 2019: Sanne Dirx (Cuchara) en Antoine Dubois (Hostellerie Gillain) – 2020: Tom Ieven (Hof van Cleve) – 2022: Dries Corneillie (De Jonkman), Paul-Henri Cuvelier (Paul de Pierre), Yentl Quintelier (La Table de Maxime) & Yannick Michel (Le Damison) – 2023: Frederic Cabut (La Table de Maxime) – 2024: Ruben Struyve (La Table de Maxime) – 2025: Arne Braeckman (Wijnbar ONA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *