Xavier Vignon heeft twee fundamentele begrippen geërfd van zijn grootouders: de waarde van goed uitgevoerd werk en het vermogen om door te geven. Ze zijn een drijvende kracht gebleken tijdens zijn hele carrière.
Voor hem is de tijd gekomen om zich in eigen naam uit te drukken, want Xavier Vignon wil vooral de vruchten van zijn passie delen met alle wijnliefhebbers, of ze nu neofiet zijn of verlicht, namelijk zijn wijnen. Zijn grondige kennis van de terroirs van de Rhône-vallei, zijn vierendertig oogsten in de vier windstreken, zijn mentoren, zijn wijnvriendschappen en zijn uitzonderlijke geheugen hebben zijn stijl, zijn Vignon-identiteit gevormd! Selectief, met aandacht voor zijn team en de wijnboeren waarmee hij samenwerkt, bouwt hij menselijke relaties op alvorens zijn wijnen te ontwerpen.
Xavier Vignon is een jager van terroirs en gepassioneerd door het mengen. Hij geeft zichzelf de vrijheid en het voorrecht om zijn wijnen te voorzien van zijn eigen geschiedenis. Dankzij zijn brede visie kan hij zich laten inspireren door Australië of de Champagne om een Châteauneuf-du-Pape of de 100% Cuvée te vinifiëren!
Vanuit traditie, vanuit het terroir, iconoclastisch, beitelt hij zijn blends tot verschillende wijnen, elk met een eigen persoonlijkheid. Een beetje een gek of een visionair, Xavier Vignon vergelijkt zichzelf graag met een dirigent. De sleutel tot zijn creaties is een combinatie van wetenschappelijk kapitaal, veel ervaring, vertrouwen in anderen, totale betrokkenheid, uitwisseling van knowhow en gedeeld plezier, terwijl hij “met beide benen op de grond blijft met een bedrijf op mensenmaat!
Xavier Vignon had zijn weg helemaal uitgestippeld kunnen hebben en de lijn van scheppers van historische monumenten kunnen volgen, maar nee! Toen hij een keuze moest maken, koos hij voor de faculteit farmacie in Reims, om dichter bij zijn hobby te zijn. Zijn ontmoeting met een oenoloog was de aanleiding: “het ideale, het droompad”. Op Sint Xaveriusdag schreef hij zich in voor een voorbereidende cursus oenologie. De numerus clausus en het feit dat hij niet tot de elite behoorde, vertraagde zijn toegang tot de cursus. Maar uiteindelijk was het een kans. De kans om talrijke stages te lopen in Champagnekelders (in militaire dienst) en vervolgens dertien oogsten uit te voeren in zeven jaar tijd, waarvan zes op het zuidelijk halfrond. “Het verlangen om elders te gaan kijken”, zegt hij.
Xavier Vignon werd toegelaten tot Reims, Bordeaux en Montpellier. Het was in deze stad dat hij uiteindelijk koos om oenologie maar ook agronomie te studeren. Met een dubbele graad begon hij zijn rondreis langs de Franse wijngaarden: Elzas, Bordeaux, Champagne, enz., waar hij vier verleidelijke banen afsloeg. Er waren veel mogelijkheden, maar hij gaf er de voorkeur aan naar Australië te vliegen. In de Australische Pyreneeën had Xavier Vignon carrière kunnen maken. Hij kreeg een baan aangeboden, maar hij miste “de nostalgie van het land, de geschiedenis, het leven en … de kaas”! Hij gaf zichzelf 6 maanden voordat hij zijn contract tekende om zijn tournee door Frankrijk te voltooien. Het Rhônedal ontbrak… Veel succes.
In 1996 begon Xavier Vignon zijn activiteit als adviserend oenoloog in een adviserend laboratorium in de Franse regio Vaucluse. Daar werd hij verliefd op de Dentelles de Montmirail (voor zijn vrouw zou het nog twee jaar duren!), uiteindelijk vestigde hij zich in Beaumes de Venise.
Xavier is ondertussen meer dan ooit en wijnhandelaar maar vooral een super creatieve oenoloog die steeds nieuwigheden wil uittesten, niet alleen in de regio Beaumes de Venise maar ook in de aanpalende wijnregio’s waar hij evenzeer over een aantal uitstekende terroirs beschikt. Met meer dan trots serveert hij naast de Beaumes de Venise ook zijn creaties Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueras, Côte du Rhône, …
Beaumes de Venise ontdekken is op pad gaan met Xavier door de unieke terroirs, kronkelende wijnpaden, genieten van de panoramische aanblik van de Dentelles om af te ronden met een degustatie van enkele unieke creaties die soms slechts één levensjaar bestaan… Een reflectie van de rijkdom van de wijn regio aldus Xavier.
Op de proeftafel:
AOC Beaumes de Venise 2020
Rood 2020 – assemblage 50% Grenache noir, 35% Syrah en 15% Mourvèdre – alc vol 15% – productie 15000 flessen – 2 g/l suikerresidu – bewaarpotentieel 3 à 5 jaar – degustatietemperatuur 15 à 16°C.
Geteeld op ondergrond van trias, terres blanches, terres grisies. De percelen liggen op een hoogte tussen de 100 en 600m waardiir deze AOC onbetwistbaar de ‘hoogste’ cru is van de regio. Ondanks de hoogte bezitten de sappen voldoende aciditeit om een degelijk en typische bourguignon wijn te produceren. 50% van de sappen rijpen 3 à 5 jaar in eik, de overige 50% rijpt op inox.
Past perfect bij een souris d’agneau met gedroogd fruit en amandelen, een croussillant van asperges en een chocoladetaart met gezouten boter.
AOC Beaumes de Venise – Arcane l’Etoile
rood- assemblage 70% Grenache noir, 20% Syrah en 10% Mourvèdre – multi-millésime van de jaren 2015, 2016 en 2017. Onderstreept op bijzondere wijze de complexiteit van de hogere percelen die voor een perfecte frisheid zorgen. – 15% alc vol – bewaarpotentieel 10 à 15 jaar – degustatietemperatuur 15 à 17° C
Geteeld op ondergrond van trias met zanderige elementen, kalkachtige sedimenten en argiles aan de voet van de Dentelles Sarrasines en Grand Montmiral, percelen speciaal geselecteerd door hun ligging en hoogte.
De sappen krijgen een lange maceratie en rijpen minstens 15 maand, 1/3 op nieuwe eik, 1/3 in kleine betonnen vaten en 1/3 op foudre.
Pairing : Cêpes à la bordelaise, galetten van foie gras, varkensstoofpotje met pruimen, gegrilde eendenborst met honing, gegrilde zwaardvissteak, linzen en boerenkool met room, brie met noten.
Muscat de Beaumes de Venise – Blanc liquoreux 2020
Assemblage 90% Muscat blanc à petits grians – 10% Muscat noir à petits grains – alc vol 15%.
Lichte mutage waardoor het suikerresidu en het alcoholniveau op het minimumniveau blijven dat is toegelaten bij een cru Muscat Beaumes de Venise. Geteeld op een argilo-calcaire bodem, gemend met zanderige elementen en safres uit het Miocène.
Directe pneumatische persing, vinificatie op lage temperatuur om de verschillende aroma’s perfect te bewaren, koude debourbage. Gedeeltelijke rijping in glazen cuves.
Beaumes de Venise : 1. Wijnregio 27 okt – BdV 2 : Domaine de la Pigeade – 30 okt – BdV 3: Domaine de Pieblanc 1 nov – BdV 4: Domaine de Durban 4 nov – BdV 5 Domaine Demoiselle Suzette 6 nov – BdV 6 Rhonéa 8 nov – BdV 7: Domaine des Garances 11 nov – BdV 8: Domaine des Bernardins 13 nov – BdV 9 : Xavier Vins 15 nov – BdV 10(slot) : Gastronomische pairing 18 november