Met de steun van de Association des Vignerons de Wallonie en de vzw Belgische Wijnbouwers nemen dit jaar negen Belgische domeinen deel aan Wine Paris, een niet te missen evenement voor zowel wijnliefhebbers als professionals.
Hoewel de opwarming van de aarde wereldwijd zorgen baart, heeft ze bijgedragen tot de groei van de kwaliteitswijnbouw in België. Deze trend, die zich vooral de laatste jaren heeft doorgezet, heeft geleid tot een spectaculaire toename van het wijnbouwareaal. In 2023 bedroeg de totale oppervlakte van de Belgische wijngaarden circa 891 hectare, goed voor een productie van 3,4 miljoen liter wijn, waarvan ruim de helft mousserende wijn. Ons land kent intussen maar liefst 290 officieel geregistreerde wijnbouwers.
Pioniers in biologische wijnbouw
Naast de erkende kwaliteit van de wijnen, is een onderscheidende troef van de Waalse wijngaarden hun inzet voor duurzame landbouw. Een aanzienlijk deel van de wijngaarden heeft tegenwoordig een bio-certificaat, wat getuigt van een sterke wil om traditie en respect voor het milieu met elkaar te verzoenen. 51,4% van de wijngaardoppervlakte wordt biologisch beheerd, dankzij een gediversifieerd landbouwecosysteem, een lagere plantdichtheid om de verspreiding van ziekten tegen te gaan en een grotere vrijheid in de keuze van meer resistente druivenvariëteiten. Ter vergelijking: in Frankrijk is gemiddeld 21,5% biologisch gecertificeerd.
Internationale expansie
De meeste Vlaamse deelnemers aan deze editie van Wine Paris zijn niet aan hun proefstuk toe als het over internationale beurzen gaat. Sommigen onder hen waren er al bij in 2022 en 2023, toen er voor het eerst een groepsstand met Belgische wijnbouwers te zien was op ProWein in het Duitse Düsseldorf. Het jaar voordien werd ook al een evenement in Amsterdam georganiseerd om het buitenland te laten kennismaken met de kwaliteit en eigenheid van Belgische wijn.
De negen deelnemers aan deze editie van Wine Paris staan op een gezamenlijke stand met het Concours Mondial de Bruxelles in Hal 4, stand D153. De vzw Belgische Wijnbouwers werd opgericht in 2009 en groeide uit tot dé belangenorganisatie voor de Belgische wijnsector. Vandaag vertegenwoordigt ze ruim 85 procent van de professionele wijnbouwers in Vlaanderen. De vzw is een actieve gesprekspartner voor overheden, kennisinstellingen en andere belangenorganisaties, ondersteunt haar leden met opleidingen en advies, en zet zich actief in voor de promotie van Belgische wijn in binnen- en buitenland.
De Association des Vignerons de Wallonie (AVW) is een organisatie die zich inzet voor de promotie en ontwikkeling van de wijnbouw in Wallonië. Ze brengt professionele wijnbouwers uit de regio samen en biedt een platform voor kennisuitwisseling en de verdediging van de belangen van de sector. De vereniging vertegenwoordigt 102 Waalse wijnbouwers, wat neerkomt op twee derde van de wijnbouwers in Wallonië. De initiatieven van de AVW zijn erop gericht de kwaliteit en erkenning van Waalse wijnen te versterken, terwijl ze tegelijkertijd de wijnbouwers ondersteunen in hun professionele ontwikkeling.
DE 9 BELGISCHE DEELNEMERS AAN WINE PARIS 2025
VIGNOBLE DES AGAISES – DOMAINE RUFFUS : Vignoble des Agaises, ook bekend als Domaine Ruffus, is een Belgisch wijndomein gelegen in Haulchin, in de buurt van Binche, Wallonië. Het domein met een oppervlakte van meer dan 40 hectare wordt erkend als een van de grootste producenten van mousserende wijn in België.
De ligging op een kalkrijke zuidhelling biedt ideale omstandigheden voor wijnbouw. De druivenrassen die er groeien zijn voornamelijk chardonnay, pinot noir en pinot meunier, die gebruikt worden om mousserende wijnen te maken volgens de traditionele methode. De wijngaard werd in 2002 opgericht door een team van enthousiastelingen bestaande uit Raymond Leroy, een wijnhandelaar, Etienne Delbeke, een boer, en Thierry Gobillard, een Champagne-wijnmaker.
Op Wine Paris presenteert Domaine Ruffus de volgende cuvées: Le Ruffus Brut Sauvage en Le Ruffus Brut Rosé. www.ruffus.be
CHÂTEAU DE BIOUL : Château de Bioul ligt in de regio Namen in Wallonië, binnen de appellatie Côtes de Sambre et Meuse. De wijngaarden van het Château beslaan ongeveer 13 hectare en worden biologisch en biodynamisch bewerkt, wat getuigt van respect voor de natuur en traditie. De aangeplante druivensoorten zijn johanniter, solaris, cabarnet noir, cabernet jura, muscaris en pinotin, die gebruikt worden voor de productie van rode, witte, rosé en mousserende kwaliteitswijnen.
Sinds 2006 heeft de familie Wyckmans-Vaxelaire met de aanplant van wijnstokken het landgoed en de wijntraditie van de regio nieuw leven ingeblazen. Op Wine Paris presenteert Château de Bioul de volgende cuvées: Batte de la Reine Bio 2023, Brut de Bioul Bio 2023 en Terre Charlot Bio 2023. www.chateaudebioul.be
LE CHANT D’EOLE : Domaine du Chant d’Éole, gelegen in Quévy, vlakbij Bergen, beslaat 54 hectare. Het ontstond in 2010 en wordt vandaag geleid door Hubert Ewbank, CEO, eigenaar en medeoprichter, samen met zijn oom Louis Ewbank en zijn nicht Inès Ewbank. Domaine du Chant d’Éole is het grootste 100% familiedomein in België.
Domaine du Chant d’Éole verbouwt voornamelijk chardonnay (98%) en pinot noir. De kalkrijke, zuidelijk georiënteerde bodem van het domein is ideaal voor drainage en irrigatie, waardoor het bijzonder geschikt is voor de productie van mousserende wijnen volgens de traditionele methode. Het is deze witte krijtbodem, die vocht vasthoudt in de winter en loslaat in de zomer, die de cuvées karakteriseert en hen de terroir typiciteit geeft die je eveneens terugvindt in de grote cuvées van de Champagnehuizen gelegen aan de Côte des Blancs de Champagne.
In 2019 won Chant d’Eole de titel van internationale revelatie op het Concours Mondial de Bruxelles, vóór meer dan 200 champagnes en 700 andere mousserende wijnen, cava en prosecco. Met bijna honderd onderscheidingen is het zonder twijfel het meest bekroonde domein in de wereld van de mousserende wijn volgens traditionele methode. Op Wine Paris presenteert Domaine du Chant d’Eole de volgende cuvées: le Chant d’Eole Brut Blanc de Blancs (100% Chardonnay), le Chant d’Eole Brut Rosé (Chardonnay en Pinot Noir) en le Chant d’Eole Cuvée Millésimée 2018 (100% Chardonnay, minstens 48 maanden gerijpt). www.chantdeole.be
DOMAINE DU CHENOY – Domaine du Chenoy, opgericht in 2003, is een wijngaard die zich onderscheidt door zijn originaliteit. Het domein beslaat ongeveer vijftien hectare en produceert wijnen van blends die uniek zijn in de wereld. Als pionier in België en gecertificeerd in biologische wijnbouw, gebruikt het domein resistente druivensoorten die innovatie combineren met respect voor het milieu. De productie bestaat uit 70% mousserende wijnen en 30% stille wijnen.
Voor zijn mousserende wijnen, gemaakt volgens de traditionele methode, geeft Domaine du Chenoy voorrang aan druivenrassen zoals souvignier gris, bronner, johanniter en régent. De vinificatie wordt toevertrouwd aan Jean-Bernard Despatures, een voormalig technisch directeur in de Médoc, terwijl de blends profiteren van de expertise van Eric Boissenot, een oenoloog uit Bordeaux. Voor mousserende wijnen worden deze blends verrijkt door de bijdrage van Bernard Richet, oenoloog uit de Champagne. Op Wine Paris presenteert Domaine du Chenoy de volgende cuvées: Perle de Wallonie blanc, Perle de Wallonie rosé en Helixir. www.domaine-du-chenoy.com
WIJNDOMEIN CRUYSEM – Bart Bracke en Kathy Declercq hebben Wijndomein Cruysem in 2017 opgericht vanuit een diepgewortelde passie voor wijn. De wijngaard, gelegen in de Vlaamse Ardennen en genoemd naar de nieuwe fusiegemeente, heeft een oppervlakte van 10 hectare en bestaat uit een aanplant van chardonnay, pinot noir, pinot blanc en pinot meunier.
De hoofdzakelijk mousserende wijnen worden gemaakt volgens de traditionele methode en op een ecologisch verantwoorde wijze. Op Wine Paris presenteert Wijndomein Cruysem de volgende cuvées: Cuvée 2021, Blanc de Blancs 2021, Rosé 2022 en Sous Bois 2022. www.cruysem.be
WIJNKASTEEL GENOELS-ELDEREN – Het familiedomein Wijnkasteel Genoels- Elderen cultiveert wijngaarden sinds 1991. Op de nabijgelegen zuidflanken van de Limburgse heuvels werden Chardonnay en Pinot Noir stokken geplant. Ze wortelen hier inmiddels uitzonderlijk diep in de mooiste löss en mergellagen van Droog-Haspengouw. Met extreme waakzaamheid en veel handwerk zorgt de familie Kékkö-van Rennes samen met een gedreven team voor zuivere en gezonde wijngaarden met een rijke biodiversiteit. Een strenge groene oogst en selectie vermindert het rendement drastisch voor een toename aan concentratie en eigenheid. De eeuwenoude wilde gisten van kasteel Genoels-Elderen creëren de wijnen met de typische aroma’s. Alle flessen krijgen een flesrijping in de kelders van het kasteel om te versmelten en een optimale harmonie te bereiken. De wijnen, Parels en Levenswaters zijn het resultaat van een uniek terroir, gezonde druiven, hard werk en doorgedreven passie. Met een oppervlakte van 22 hectare is het een van de grootste domeinen van België.
Op Wine Paris presenteert Wijnkasteel Genoels-Elderen de volgende cuvées: Zwarte Parel 2022, Zilveren Parel 2017, Rose Parel 2022, Chardonnay Blauw 2022, Chardonnay Goud 2020 en Pinot Noir Rood 2018. www.wijnkasteel.com
WIJNDOMEIN HOENSHOF : Prof. Dr. Ghislain Houben startte zijn wijnverhaal in het gehucht Hoenshoven te Borgloon. In 2002 plantte hij zijn eerste wijnranken op gronden die in de familie zijn sinds 1907. Intussen beschikt Wijndomein Hoenshof over 6,5 hectare aan wijngaarden, waar een breed gamma wijnen wordt geproduceerd.
Het belangrijkste doel van Wijndomein Hoenshof is om Belgische wijnen prominenter op de kaart te zetten. Jerom Houben, die inmiddels de fakkel van zijn vader heeft overgenomen: «Veel kennis is op jonge leeftijd aan mij doorgegeven. De weg naar het schrijven van ons eigen verhaal staat wijd open. We willen niet kopiëren en plakken, maar innoveren.» Voornaamste cépages: Johanniter, Muscaris, Ravel Blanc, Sauvignac, Souvignier Gris, Merlot Khorus, Cabernet Cortis, Cabernet Cantor en Cabaret Noir. www.hoenshof.be
DOMAINE DU MONT DES ANGES – Domaine du Mont des Anges is gelegen op een perceel dat verspreid ligt over drie dorpen (Nouvelles, Havay en Ciply), ten zuiden van Bergen in Wallonië. Het domein strekt zich uit over 12 hectare met een bodem van silex en klei-kalksteen, gericht op het zuiden/zuidoosten.
Mont des Anges staat bekend om zijn zorgvuldig geselecteerde terroirs, die typiciteit geven aan zowel blends als cuvées per perceel. De geselecteerde druivenrassen zijn de Champagnevariëteiten: chardonnay, pinot noir, pinot meunier, en ook voltis. De druiven worden met de hand geoogst wanneer ze volledig rijp zijn en vervolgens langzaam geperst om het beste sap te extraheren. Mont des Anges produceert ook een cuvée waarin alle druivensoorten samen worden geperst, ‘Blanck’ genaamd. De wijnen rijpen dan enkele maanden alvorens te rusten in de fles om hun complexiteit en finesse te ontwikkelen.
Opgericht in 2018 door Vincent De Busscher en Laurianne Lejour, maakt het Domaine er een erezaak van om het milieu te respecteren door het beoefenen van wijnbouw zonder herbiciden of insecticiden, in het belang van de gezondheid van het terroir en de consument. Op Wine Paris presenteert Domaine du Mont des Anges de volgende cuvées: Mont des Anges 2022 Brut Natuur, Blanc de Meunier 2022 Extra Brut, Cuvée « Blanck » 2022 Brut Natuur en • Blanc de Blancs 2021 Extra Brut – CMB Gouden medaille – www.montdesanges.be
WIJNDOMEIN OUD CONYNSBERGH – Wijndomein Oud Conynsbergh werd opgericht in 2014 en kiest voor klassieke variëteiten zoals pinot auxerrois, chardonnay, pinot noir en gamay. Het domein telt 15 hectare aan wijngaarden, die sinds 2021 gecertificeerd bio zijn. Er wordt op biologische en biodynamische wijze gewerkt, dus zonder herbiciden of insecticiden en met een minimale impact op het milieu. Elke zondag is de degustatieruimte in de historische Molen van Boechout open.
Voornaamste cépages: Parel Rosé Extra Brut, Parel Van Boechout Brut Nature, Chardonnay, Pinot Auxerrois Natuur, Pinot Auxerrois Belgische Eik en Pinot Noir. www.oudconynsbergh.be afbeeldingen: domaine chenoy & rvh